Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că, după ce instanţa supremă a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate, judecătorii constituţionali trebuie să spună dacă secretizarea unor aspecte privind cheltuirea banilor publici se poate face printr-o decizie arbitrară a unei unităţi administrative. Kovesi a precizat că dosarul în care a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate nu vizează „aşa-zise operaţiuni secrete sau alte activităţi desfăşurate de ofiţeri acoperiţi”, ci modul în care au fost cheltuiţi banii publici în activitatea DIPI”.
Codruţa Kovesi a spus că dosarul în care fostul ministru al internelor Gabriel Oprea şi foştii şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă Nicolae Gheorghe şi Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu legat de achiziţii făcute de DIPI este la instanţă în cameră preliminară.
"Noi am solicitat instanţei şi, prin decizia de ieri, instanţa a dmis cererea formulată de DNA pentru a se tranşa de către Curtea Constituţională dacă secretizarea sau desecretizara unor aspecte privind cheltuirea banilor publici se poate face printr-o decizie arbitrară a unei unităţi adminstrative”, a declarat Codruţa Kovesi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Procurorul-şef al DNA a spus că, prin decizia pe care o va da, Curtea Constituţională va stabili dacă o instituţie publică poate clasifica modul în care se cheltuiesc bani publici.
"O să vedem decizia pe care Curtea Constituţională o va pronunţa în acest caz. Este important de amintit că acest dosar nu vizează aşa-zise operaţiuni secrete sau alte activităţi desfăşurate de ofiţeri acoperiţi. Obiectul acestui dosar este unul clar şi foarte simplu: modul în care au fost cheltuiţi banii publici şi activit activitatea DIPI. Şi este important să aflăm, în urma deciziei Curţii Constituţionale, dacă modul în care o instituţie publciă foloseşte aceste sume de bani se poate face prin clasificarea cheltuielilor publice. Orice instituţie a statului este obligată să prezinte modul în care se fac aceste cheltuieli”, a precizat Kovesi.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în luna mai, pe fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, pe fostul şef al DIPI Nicolae Gheorghe şi pe adjunctul acestuia Nelu Zărnică, pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.
Dosarul a fost supranumit "Limuzina”, deoarece a vizat felul în care a fost achiziţionat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.
Judecătorul care analizează dosarul în cameră preliminară a admis, marţi, o cerere a procurorilor DNA de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate legată de documentele cerute de procurori privind cheltuielile operative ale DIPI care nu au fost desecretizate de fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă.
“Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 352 alin. (11) şi (12) din Codul de procedura penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, încalcă prevederile art. 53 alin. (1) şi (2) din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, precum şi art. 16 alin. (1) din Constituţie, privind egalitatea în faţă legii”, se arată în decizia instanţei.
Fostul ministru al Internelor Petre Tobă este cercetat pentru favorizarea infractorului, într-un dosar disjuns din cel în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea. Tobă este acuzat că a refuzat să pună la dispoziţia DNA o serie de documente privind cheltuirea unor fonduri operative ale DIPI.
DNA arată, în rechizitoriului prin care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată, că “din conţinutul adreselor emise de DIPI şi Ministerul Afacerilor Interne a reieşit că aceste instituţii au refuzat să declasifice atât rapoartele de decontare a cheltuielilor operative reţinute în latura obiectivă a infracţiunilor pentru care Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Dănuţ Marian Iacob şi Gabriel Nicolae Pavel au fost inculpaţi în cauza, cât şi cu privire la alte acte esenţiale pentru soluţionarea prezenţei cauze. În baza art. 352 alin. (11) din Codul de procedura penală, solicităm instanţei de judecată să iniţieze procedura de declasificare a înscrisurilor esenţiale pentru soluţionarea cauzei", se arată în rechizitoriul DNA”.
Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale. În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi lucrători din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.
"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", potrivit procurorilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.