Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, la sosirea la Bucureşti, că votul din comisiile Parlamentului European este un vot pentru sistemul de justiţie din România, pentru toţi magistraţii din Europa care lucrează sub presiune. Ea a fost aşteptată la aeroporturi de protestatari Rezist, care au felicitat-o şi i-au oferit flori. Kovesi a spus că le mulţumeşte tuturor celor care au susţinut-o, precizând că nu a beneficiat de sprijinul Guvernului de la Bucureşti. Ea a ţinut să precizeze că este alături de colegii ei procurori şi de judecătorii care protestează în România faţă de OUG 7.Laura Codruţa Kovesi s-a situat pe primul loc, cu 26 de voturi favorabile, la votul din Comisia LIBE pentru postul de procuror-şef european,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Kovesi: M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, ca profesionist, nu am avut sprijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu-l aştept

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Sunt foarte onorată pentru acest vot, sunt foarte bucuroasă. Acest vot nu este doar pentru mine, este pentru tot sistem de justiţie din România, este pentru cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi statul de drept, este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi aştept decizia decidenţilor europeni”, a spus Kovesi.

Ea a precizat că nu a beneficiat de sprijinul Guvernului de la Bucureşti.

„M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, ca profesionist, nu am avut sprijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu-l aştept. Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susţinut cu comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să aşteptăm decizia care se va lua de către politicieni. Va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu şi Parlamentul European. Deci, ceea ce a depins de mine eu am făcut. Încă o dată vă mulţumesc tuturor celor care m-aţi susţinut. Au fost foarte importante încurajările, mesajele”, a mai declarat Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a ţinut să precizeze că este alături de colegii ei procurori şi de judecătorii care protestează în România faţă de OUG 7.

„Ceea ce se întâmplă în aceste zile în justiţia din România este foarte grav. Este un protest prin care colegii mei şi-au suspendat activitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic, împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tuturor recomandărilor făcute de GRECO şi de Comisia de la Veneţia”, a afirmat ea.

UPDATE - Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, pentru G4media, după votul din Comisia LIBE privind nominlizarea sa pentru postul de procuror-şef european, că este foarte bucuroasă, mulţumind tuturor celor care au susţinut-o.

 

"Acum am aflat  că am ieşit roimai. Sunt foarte bucuroasă. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut", a declarat ea,  înainte de a pleca spre Bucureşti.

 

Jean-Francois Bohnert (Franţa) a obţinut 22 de voturi, iar Andreas Ritter (Germania) - un vot. 

Prin urmare, Kovesi este propunerea Parlamentului european pentru postul de procuror-şef european.

Nominalizarea este făcută însă în urma negocierilor cu Consiliul UE.

După audierile celor trei candidaţi pentRU postul de procuror-şef european în Comisiile LIBE şi de control bugetar din Prlamentul europan, marţi seară, în Comsia CONT a avut loc un vot consultativ, al cărui rezultat a fost: Laura Codruţa Kovesi (România): 12 voturi; Andreas Ritter (Germania): 1 voti; Jean-Francois Bohnert (Franţa): 11 voturi.

Votul este secret. 

Coform G4media, Comisia pentru libertăţi civile şi justiţie (LIBE) a Parlamentului European a modificat  procedura de vot în privinţa celor trei candidaţi pentru şefia Parchetului european, cu puţin timp înaintea scrutinului. Astfel, fiecare membru al comisiei va avea la dispoziţie un singur vot – ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abţinere” -, nu trei voturi aşa cum se decisese marţi seară.

Comisia LIBE este comisia decidentă în acest caz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.