Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, marţi seară, la dezbaterea organizată de GDS, că prin modificările la legile justiţiei se încearcă creşterea autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor, ceea ce va afecta în mod grav independenţa magistraţilor, arătând că, de exemplu, nu se justifică înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi. Ea a spus, de asemenea, că nu înţelege urgenţa de adoptare a acestor legi în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şefa DNA a spus că de peste un an şi jumătate DNA este sub asalt, care se manifestă prin hărţuiri, prin încercări de intimidare, prin critici, uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin fenomenul fake news şi la care Direcţia poate reacţiona doar instituţional.

"Instituţional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem să ne exprimăm puncte de vedere, putem să analizăm proiecte de legi, să identificăm vulnerabilităţi, să explicăm tehnic şi mai putin tehnic care sunt consecinţele, putem să explicăm care sunt efectele dacă aceste legi vor fi adoptate în această formă" a declarat Kovesi la dezbaterea GDS.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea a spus că în privinţa modificărilor legilor justiţiei sunt importante două aspecte - modalitatea prin care se încearcă schimbarea acestor legi şi chestiunile de fond şi s-a întrebat dacă este justificată urgenţa prin care se vrea adoptarea acestor modificări, dar şi înfiinţarea unei comisii speciale.

"Este adevărat că există o urgenţă, nu ştim de ce este justificată. Nu neagă nimeni dreptul Parlmamentului. Este categoric dreptul Parlamentului de a modifica legi şi de a iniţia proiecte legislative şi este dreptul Parlamentului de a înfiinţa comisii. Avem aici de-a face cu o comisie specială, ceea ce niciodată, din ce ştim noi, pentru legile justiţiei nu a existat până acum. Legile organice s-au discutat în comisiile juridice, apoi în plenul celor două camere. Este o procedură deosebită. O procedură de urgenţă, de aceea şi avizul CSM a fost unul în sistem de urgenţă", a mai afirmat şefa DNA.

Ea a mai afirmat că niciun magistrat din România nu neagă că există probleme în cele trei legi care ar trebui remediate, dar că toţi contestă modalitatea prin care se încearcă modificarea acestor legi, prin lipsă totală de transparenţă, prin lipsă de consultare.

Kovesi a spus că, aşa cum a susţinut încă din 23 august, există o încercare de a creşte autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor, ceea ce va afecta în mod grav independenţa magistraţilor, prin trecerea Inspecţiei Judiciare sub autoritatea acestuia, prin modificarea condiţiilor privind răspunderea materială a magistraţilor şi prin infiinţarea direcţiei de investigare a magistraţilor. 

"S-a spus că există probleme în sistemul de justiţie. (...) Ce probleme există? Există probleme cu resursele umane, cu aplicarea legilor, cu practica judiciară unitară sau neunitară. Nu cred că argumentele ce le-am auzit în spaţiul public sunt suficiente. Lipsesc o notă de fundamentare şi studii de impact din care să ne dăm seama de motivaţia care a stat la includerea acestor modificări", a arătat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că în 12 ani au fost condamnaţi 88 de magistraţi, iar această cifră nu justifică infiinţarea unei direcţii speciale: "88 de magistraţi condamnaţi în 12 ani nu justifică infiintarea unei direcţii speciale".

Kovesi a participat, marţi seară, la dezbaterea "Legile justiţiei. Statul de drept în pericol", organizată de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22, la care au luat parte, între alţii, liderul PNL, Ludovic Orban, Raluca Turcan, Gabriel Liiceanu, magistraţii Bogdan Mateescu şi Andreea Chiş de la CSM. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.