Instanţa supremă judecă, luni, cererea DNA ca Bogdan Olteanu să rămână în arest preventiv după expirarea mandatului de 16 zile, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu a fost adus din Arestul Capitalei la instanţă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 12 august, arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.
Întrucât mandatul de arestare preventivă este până în 27 august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut ICCJ prelungirea măsurii. Solicitarea trebuia să fie judecată vineri, dar magistratul Francisca Vasile, care va da soluţia în acest caz, a admis o cerere de amânare pentru luni a cauzei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Bogdan Olteanu a fost adus în jurul orei 9.10 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către poliţiştii de la Arestul Capitalei, fiind dus în sala de judecată.
Avocatul lui Bogdan Olteanu, Florin Durgheu, declara vineri că, în ultimele zile, procurorii DNA au efectuat acte procedurale în urma cărora au fost aduse probe noi în anchetă, iar acestea stau la baza cererii de prelungire a măsurii arestării preventive.
Acesta a arătat că speră ca toate probele apărării strânse până acum să demonstreze natura licită a banilor investiţi de Olteanu în casa pe care a ridicat-o, lucru pe care să îl constate şi anchetatorii DNA.
Întrebat dacă Bogdan Olteanu va fi confruntat cu Sorin Ovidiu Vântu în cadrul unei proceduri din dosar, avocatul a spus că aceasta este o metoda procedurală care ar putea avea loc dacă procurorii de caz dispun acest lucru.
Legat de o posibilă audiere a lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul lui Bogdan Olteanu, inclusiv în calitate de martor propus de apărare, avocatul a spus că procurorii dispun măsuri procedurale şi el nu poate să comenteze această situaţie sau aspecte din pregătirea apărării clientului sau.
Referitor la posibilitatea ca Olteanu sa fie supus unui test cu detectorul de minciuni, Durgheu a arătat că acest procedeu reprezintă una dintre metodele probatorii prevăzute de legislaţia penal românească şi, dacă va fi considerat necesar de către procuror, acest test ar putea avea loc.
Avocatul a mai arătat că în arest sunt condiţii nefaste, dar Bogdan Olteanu le suportă cu demnitate.
Fostul viceguvernator al BNR a stat în arest la domiciliu din 29 iulie până în 12 august, când a fost arestat preventiv.
Bogdan Olteanu a demisionat în 1 august din funcţia de viceguvernator al BNR, iar Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act în 10 august de demisia sa.
Olteanu spunea, în 10 august, când a fost la DNA, că nu este vinovat, dar crede că ceea ce era să se întâmple cu el, s-a întâmplat, iar de acum rămâne să îşi găsească dreptatea.
Procurorii au arătat, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.
În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.
Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.
DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...