Medicul Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Suceava la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare şi a primit interdicţia de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă, respectiv 10 ani, în dosarul în care a fost acuzat că a folosit ilegal fonduri europene şi că se afla în conflict de interese, hotărârea nefiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Condamnă pe inculpatul Astărăstoae Vasile la pedeapsa principala de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”, se arată în decizia Tribunalului Suceava.

În acelaşi timp, instanţa a decis să-i contopească această pedeapsă cu o altă condamnare definitivă de 1 an de închisoare cu suspendare decisă de Curtea de Apel Iaşi în 2015. Astărăstoae nu mai are voie să acceseze programe finanţate din fonduri europene pe o durată de 3 ani şi îi interzice „dreptul de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă, respectiv 10 ani".

Un alt inculpat, directorul Centrului de Comunicaţii din cadrul UMF Iaşi, Ioan Adrian Ciureanu  a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi un termen de încercare de 6 ani.

Fostul director general administrativ al UMF Iaşi, Daniela Drugusa fost condamnată la o pedepasa de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi 2 ani cu suspendare pentru luare de mită, termenul de încercare fiind de 5 ani.

Administratorul SC Maguay Impex SRL Bucureşti, Corvin Gabriel Pughin, a primit 2 ani cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu şi un termen de încercare de 4 ani.

Reprezentantul SC Euro Management Grup SRL Bucureşti, Laurian Gabriel Tănăsescu, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi instanţa i-a stabilit un termen de încercare de 4 ani.

Fiica lui Vasile Astărăstoae, Daniela, a fost achitată pentru conflict de interese.

Consilierii din cadrul Ministerului Comunicaţiilor Dănuţ Dănuţ Muşat şi Dan Alexandru Verner au primit câte o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Dragoş Pieptu, prorectorul UMF Iaşi şi un angajat al ministerul Comunicaţiilor, Raluca Isabela Vatuiu, au fost achitaţi de acuzaţiile de fals material.

Instanţa a amai decis condamnarea firmei SC Congrex.net Iaşi la pedeapsa principală de 10.000 de lei amendă pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi pe SC Maguay Impex Bucureşti la pedeapsa principală de 200.000 de lei amendă pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acelaşi timp, a interzis SC Maguay Impex Bucureşti, cu titlu de pedeapsă complementară, dreptul de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 3 ani.

În decembrie 2011, Vasile Astărăstoae a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea de fonduri europene şi acuzaţia de conflict de interese.

Conform DNA, în perioada 2009 — 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi". Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu Daniela Druguş şi Ioan-Adrian Ciureanu, a dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti.

"În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei. În cursul lunii noiembrie 2010, Vasile Astărăstoae, împreună cu Daniela Druguş, în calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, a aprobat în mod nelegal plata, către SC 'Maguay Impex' SRL, a sumei de 160.000 lei cu titlu de „cheltuieli instruire” în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, Ioan Adrian Ciureanu, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire", arăta DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.