Judecătoria Sectorului 1 şi-a motivat decizia de condamnare la 5 ani închisoare în cazul lui Flavius Cristian Câmpenau, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, fost director în cadrul Registrului Auto Român (RAR), şi arată că acesta a încălcat numeroase reguli când a decis cumpărarea unui teren pentru construirea unei piste de încercări la preţ supraevaluat şi că nici măcar expertul dispus de instanţă pentru verificări nu a putut ajunge la terenul respectiv din cauza gropilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Deşi inculpatul susţine în declaraţiile date că a respectat procedurile privind achiziţionarea terenului, declaraţiile angajaţilor îl contrazic şi scot la iveală neregulile care aveau loc. Din declaraţia martorei (...) rezultă că procedura de achiziţie nu a fost respectată, că deşi trebuiau întocmite anumite documente, acestea nu erau întocmite corespunzător şi mai mult erau întocmite ulterior. Astfel, la informarea martorei că în cauză nu s-a întocmit un raport de evaluare, i se spune verbal să-l contacteze pe evaluator”, se arată în decizia instanţei.

Judecătorul mai remarcă faptul că „este inexplicabil şi lipsit de logică” cum Flavius Câmpeanu, condamnat alături de complicele său Ovidiu Crăpătureanu, fost director general al RAR, „hotărăsc cumpărarea unui teren pe care se va face o pistă de încercări în funcţie de configurarea terenului şi nu de necesitatea construirii pistei”.

Magistratul mai constată că, în timpul procesului, la solicitarea inculpaţilor, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare şi că „expertiza nu a fost efectuată deoarece la data de 07.01.2015, expertul desemnat în cauză a depus o adresă prin care arată că „din cauza vremii nefavorabile nu am putut ajunge la terenul ce face obiectul prezentei cauze, urmând a reface convocarea şi implicit realizarea operaţiunilor de teren necesare întocmirii raportului de expertiză dispus”.

Magistratul notează în motivare şi explicaţiile expertului: „La data de 14.01.2015, expertul desemnat în cauză a depus o adresă prin care arată următoarele: „Dat fiind că la această dată vremea era nefavorabilă adică multă lapoviţă, foarte multă apă pe tarlaua extravilan arabilă, împreună am urcat în maşina marca Dacia Duster aparţinând RAR - ului pe motivul că are tracţiune 4x4 şi că putem ajunge pe drumul de exploatare la terenul în cauză. Am parcurs pe drumul desfundat ce prezenta denivelări adânci şi era foarte alunecos din cauza apei cca 2/3 din distanţă de 2,9 km de la asfalt până la teren. După 2/3 parcurse din drum am oprit şi am identificat de la distanţă terenul în funcţie de liziera pădurii, linia de joasă tensiune şi după planuri, neputând ajunge pentru inspecţia lui. Riscam foarte mult să derapăm”, se consemnează în motivare.

Judecătorul mai notează că, din aceste adrese rezultă că pe timp de ploaie şi iarnă, din cauza precipitaţiilor, terenul este inaccesibil autovehiculelor.

Câmpeanu şi Crăpătureanu doreau să construiască într-un sat din Giurgiu un „poligon complex de încercări pentru performanţele dinamice ale autovehiculelor rutiere” şi în acest sens au achiziţionat un teren arabil pentru care au plătit din bugetul RAR  1.180.000 de euro pentru 536.000 metri pătraţi teren, în condiţiile în care acesta valora 103.000 de euro.

Magistratul mai arată că în timpul audierii, atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul judecăţii, inculpaţii nu au recunoscut săvârşirea faptelor şi au încercat pasarea responsabilităţii asupra subordonaţilor.

Cu referire la tranzacţia în sine, „instanţa constată că toate aceste documente tehnice au fost întocmite ad-hoc, nedocumentat şi nerealist, atât din punct de vedere al caracteristicilor dimensionale, cât şi al costurilor pentru amenajarea funcţională a poligonului, în scopul determinării achiziţionării terenului”, se mai arată în motivare.

Cei doi foşti directori au susţinut că CA al RAR a aprobat achiziţia, „deoarece nu au fost respectate procedurile interne de achiziţie imobile, pe care inculpaţii le cunoşteau aşa cum au şi declarat şi mai mult inculpaţii au urmărit o aprobare formală a consiliului, totul fiind stabilit de către ei”.

În stabilirea pedepselor celor doi, judecătorul a avut în vedere „dezinhibiţia” inculpaţilor care s-au folosit de funcţii pentru a frauda instituţia. „Instanţa consideră că, raportat la împrejurările şi modul de desfăşurare a activităţii infracţionale, faţă de modul concret de săvârşire a faptelor astfel cum au fost expuse deja, rezultă fără echivoc dezinhibiţia inculpaţilor în ceea ce priveşte săvârşirea unor fapte de acest tip care au avut loc pe parcursul exercitării funcţiilor încredinţate, astfel încât pedeapsa aplicată trebuie să constituie un tratament sanctionator adecvat şi suficient, dar şi o metodă de reeducare a inculpaţilor. În cauză, instanţa reţine că pericolul social concret al faptelor săvârşite de inculpaţi este mare, iar pedeapsa aplicată trebuie să confere siguranţă în forţa ocrotitoare a legii, dar şi în exemplul moral, în sensul că o pedeapsă eficientă şi proporţională cu gravitatea faptei descurajează săvârşirea unor asemenea fapte penale”, se mai arată în motivarea instanţei.

Despre cei doi, judecătorul a mai remarcat faptul că au încercat tergiversarea procesului şi că, „prejudiciul creat, care este mare, nu a fost recuperat nici măcar parţial”.

În 8 mai 2017, Flavius Cristian Câmpeanu, fost director tehnic la Registrul Auto Român (RAR), fiul fostului ministru Mariana Câmpeanu, a fost condamnat, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul legat de cumpărarea unui teren supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

"Condamnă pe inculpatul Flavius Cristian Câmpeanu la o pedeapsă de cinci ani de închisoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, care a produs consecinţe deosebit de grave”, se arată în decizia de luni a Judecătoriei sector 1, hotărâre care nu este definitivă.

În acelaşi dosar, Ovidiu Crăpătureanu, fost director general al RAR, a primit o pedeapsă de cinci ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar.

Cei doi trebuie să plătească RAR suma de 876.610 de euro, reprezentând prejudiciul produs părţii civile Regia Autonomă - Registrul Auto Român. 

Instanţa a mai decis să păstreze sechestrul pe bunurile celor doi inculpaţi şi i-a obligat la plata cheltuielilor judiciare. "Obligă inculpaţii Crăpătureanu Ovidiu şi Câmpeanu Flavius Cristian la plata sumei de 34.000 lei, câte 17.000 lei fiecare inculpat, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arată în decizia instanţei.

În mai 2013, fostul director al Registrului Auto Român Ovidiu Crăpătureanu şi Flavius Câmpeanu, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu şi director tehnic la RAR, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un dosar legat de cumpărarea unui teren supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Potrivit DNA, în perioada 3 iunie - 16 septembrie 2008, Crăpătureanu şi Câmpeanu, sub pretextul construirii unui poligon de încercări autovehicule, au făcut demersuri pentru achiziţionarea unui teren de 536.140 metri pătraţi, situat în extravilanul comunei Roată de Jos, judeţul Giurgiu, la un preţ cu mult mai mare decât valoarea să de piaţă, cauzând RAR un prejudiciu în cuantum de 1.076.509 de euro, reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie (1.179.508 de euro) şi valoarea de piaţă a terenului (102.999 de euro) la dată cumpărării.

Terenul a fost achiziţionat prin încălcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vânzare bunuri imobile, la un preţ de 2,2 euro/m2, în condiţiile în care vânzătorul terenului anunţase public, prin mijloace de informare în masă, o oferta de vânzare a terenului la preţul de 0,75 euro/m2.

De asemenea, memoriul tehnic de realizare a poligonului, semnat de Flavius Câmpeanu, în calitate de director tehnic, „a fost întocmit nedocumentat şi nerealist, atât din punct de vedere al costurilor de amenajare cât şi al dimensiunilor. Astfel, configuraţia terenului pentru construirea poligonului a fost modificată de mai multe ori pentru că, în final, să corespundă cu suprafaţă de teren oferită spre vânzare”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii susţin că terenul a fost cumpărat prin încălcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vânzare bunuri imobile, la un preţ de 2,2 euro metrul pătrat, în condiţiile în care vânzătorul terenului anunţase public, prin mijloace de informare în masă, o oferta de vânzare a terenului la preţul de 0,75 euro metrul pătrat.

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.