Procurorul-şef al DIICOT Felix Bănilă susţine o declaraţie de presă pe tema cazului Caracal. Bănilă a prezentat cronologia anchetei privind dispariţia Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu. Şeful DIICOT a mai anunţat că în 7 august a fost emis ordin european de anchetă către autorităţile din Italia, precum şi pentru constituirea unei comisii rogatorii cu SUA. În 9 august a fost impus sechestru pe trei imobile şi patru autovehicule aparţinând lui Gheorghe Dincă, bărbatul suspectat în acest caz, pentru recuperarea cheltuielilor. Şeful DIICOT a anunţat şi extinderea urmăririi penale in rem după o plângere a familiei Luizei Melencu vizând-o pe soţia lui Dincă. Gheorghe Dincă este vizat de âncă două acuzaţii de viol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

”În vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele şi a stabilirii întregului cerc de eventuail participanţi la comiterea faptelor confirmăm emiterea la data de 7 august 2019 a unui ordin european de anchetă de către autorităţile judiciare din Italia pentru obţinerea informaţiilor necesare precum şi dispunerea unei comisii rogatorii către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii la data de 25 iunie 2019. Prin ordonanţa din data de 6 august 2019 s-a dispus comunicarea datelor cu privire la existenţa conturilor bancare, a datelor privind veniturile şi tranzacţiile imobiliare, a istoricului asociat administratorilor în cadrul societăţilor comerciale, conturile societăţilor comerciale astfel identificate şi datele REVISAL deţinute de către inculpat, de soţia sa, de cei trei fii şi de fiica acestora, de ginerele şi de nora lor”, a declarat şeful DIICOT.
 
El a mai anunţat că în data de 14 august 2019 s-a dispus indisponibilizarea celor patru autovehicule ale inculpatului, respectiv cel marca Renault Megane două marca Fiat şi unul marca Ford, iar la data de 19 august s-a dispus efectuarea unor activităţi care se impun pe teritoriul Italiei pentru identificarea bunurilor mobile şi imobile, precum şi a sumelor de bani provenite din activităţi ilicite ce pot face obiectul măsurii sechestrului asigurator şi a confiscării speciale şi extinse a stabilirii trasabilităţii acestora în scopul sechestrării şi sau valorificării.
 
”La aceeaşi dată s-a dispus şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra soldului contului deschis de inculpati la BRD şi asupra eventualelor sume de bani viitoare. în data de 29 august 2019 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunurile imobile şi mobile ale inculpatului, respectiv trei imobile situate în municipiul Caracal şi patru autovehicule, toate acestea în scopul asigurării recuperării cheltuielilor judiciare şi al acoperirii prejudiciilor cauzate prin comiterea infracţiunilor, dar şi sub aspectul faptului că unul dintre bunuri a fost folosit la comiterea faptelor, respectiv autoturismul Renault Megane”, a precizat Bănilă.
 
"În data de 23 august 2019 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem şi pentru complicitate la omor urmare a sesizării formulate de mama victimei Melencu Luiza Mihaela în data de 22 august 2019, cu privire la o presupusă activitate infracţională a numitei Dincă Elena, soţia inculpatului”, a spus Bănilă.
El a ami spus că în 2 septembrie a fost extinsă  urmărirea penală pentru două infracţiuni de profanare de cadavre sau morminte, potrivit şefului DIICOT.
 
”În curtea inculpatului au mai fost descoperite şi alte fragmente osoase, într-o groapă săpată în pământ, a căror expertizare genetică a fost de asemenea de îndată dispusă către specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală, prin ordonanţa din data de 07.08.2019. Tot în data de 07.08.2019, s-a dispus specialiştilor Institutului Naţional de Criminalistică stabilirea profilului genetic al unei persoane din anturajul inculpatului şi compararea profilului genetic determinat al acestuia, precum şi a profilelor genetice ale inculpatului şi victimelor, cu profilele genetice rezultate din examinarea firelor de păr, a urmelor de contact şi a mai multor obiecte purtătoare de urme, ridicate din autoturismul şi din casa inculpatului”, arată DIICOT.

În data de 28.08.2019, au fost dispuse noi expertize genetice la nivelul Institutului Naţional de Medicină Legală şi Institutului Naţional de Criminalistică cu privire la fragmente osoase şi fragmente textile carbonizate, respectiv fragmente metalice, nasturi, capse, cleme agrafe de păr, fermoare şi un cercel descoperite în zona de lizieră şi rezultate în urma cernerii cenuşei, la km 168 + 250m, de pe marginea DN 6. La aceeaşi dată, s-a dispus şi efectuarea unei constatări fizico-chimice de către specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică, cu privire la acea cenuşă, precum şi o expertiză antropologică la Institutul Naţional de Medicină Legală asupra fragmentelor osoase descoperite în aceasta, conform DIICOT.
 
La data de 05.09.2019, s-a dispus efectuarea unor suplimente de expertiză medico-legală antropologică de către specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală, atât cu privire la piesele scheletale ridicate din zona de lizieră de pădure, cât şi cu privire la piesele scheletale ridicate din curtea inculpatului, în vederea identificării persoanei/persoanelor în cauză şi a examinării fizico-chimice, precum şi pentru stabilirea cauzei decesului şi precizarea oricărui aspect medico-legal ce poate contribui la aflarea adevărului în cauză. În 13 august, Institutul Naţional de Medicină Legală a comunicat, urmare a examinării antropologice, faptul că fragmentele osoase găsite în zona de lizieră provin de la o persoană de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, şi că ele sunt altele decât cele s-au individualizat anatomic printre resturile scheletale descoperite în urma percheziţiei domiciliare efectuate la data de 27.07.2019 la locuinţa lui Dincă.
 
La data de 17.08.2019, Institutul Naţional de Medicină Legală a comunicat şi constatări preliminare ale expertizei genetice judiciare, din care rezultă că, în urma examinării a o parte dintre probele ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, efectuate în zona de lizieră de pădure – fragmente osoase de natură umană, nu s-a putut evidenţia niciun profil ADN, având în vedere starea de calcinare excesivă a acestora şi urmare a acţiunii factorilor fizico-chimici la care a fost supus materialul biologic osos examinat.
 
”Ca urmare a declaraţiilor luate, prin ordonanţa din data de 22.08.2019, s-a dispus extinderea urmării penale sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de viol prev. de art. 219 alin. 1, 3 lit. c) C.pen., în raport de alte două persoane vătămate”, a mai spus şeful DIICOT.

Declaraţia şefului DIICOT are loc după ce instituţia a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul de expertiză medico-legală prin examen ADN – expertiză genetică judiciară – în ceea ce priveşte victima minoră Alexandra Măceşanu.

”Din concluziile raportului de expertiză medico – legală rezultă faptul că, analiza genetică a probelor biologice de os, reprezentată de elemente dentare selectate din coletul cu fragmente osoase, găsite cu ocazia cercetării la faţa locului în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul inculpatului Dincă Gheorghe, a condus la evidenţierea unui profil ADN unic, aparţinând unei persoane de sex feminin. De asemenea, din raportul de expertiză medico – legală rezultă faptul că, persoana de sex feminin evidenţiată în urma analizelor genetice a probelor biologice de os este victima minoră M.A.M, cu o probabilitate de 99,93%”, se arăta în comunicatul DIICOT.

Ulterior, părinţilor Alexandrei Măceşanu li s-a solicitat să predea cartea de identitate a fetei, însă aceştia au refuzat, cerând să consulte conţinutul concluziilor raportului de expertiză genetică. Din acest motiv, ei s-au aflat joi la sediul central al DIICOT, pentru a vedea raportul. Ei refuză în continuare să predea documentul de identitate al fiicei lor şi vor o contraexpertiză medico-legală.

Bănilă a mai făcut o declaraţie de presă pe acest subiect la puţin timp de la începerea anchetei, în 30 iulie, când a precizat că nu este neglijată nicio pistă, nicio variantă şi că şi-ar dori, din tot sufletul, ca fetele să fie găsite în viaţă.

„Ne-am dori, din tot sufletul vă spun, pentru că sunt tatăl a două fete, să găsim fetele în viaţă. Încă din 15 aprilie şi 25 iulie cele două minore au fost introduse în aplicaţia de dispariţie a minorilor şi sunt date în urmărire internaţională. (...) Până nu avem date certe că una sau alta dintre victime a fost ucisă, nu putem neglija niciun aspect”, a spus atunci Bănilă.

El preciza la acel moment că au fost găsite probe ADN care atestă prezenţa fetei de 15 ani atât în maşina, cât şi în locuinţa inculpatului şi că cenuşa şi resturile osoase arse nu au fost găsite într-un butoi propriu-zis, ci este vorba despre un arzător improvizat.

Felix Bănilă spunea că s-au făcut verificări ca victimele să nu fie pe proprietatea inculpatului.

”În curtea inculpatului au mai fost descoperite şi alte fragmente osoase, într-o groapă săpată în pământ, a căror expertizare genetică a fost de asemenea de îndată dispusă către specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală, prin ordonanţa din data de 07.08.2019. Tot în data de 07.08.2019, s-a dispus specialiştilor Institutului Naţional de Criminalistică stabilirea profilului genetic al unei persoane din anturajul inculpatului şi compararea profilului genetic determinat al acestuia, precum şi a profilelor genetice ale inculpatului şi victimelor, cu profilele genetice rezultate din examinarea firelor de păr, a urmelor de contact şi a mai multor obiecte purtătoare de urme, ridicate din autoturismul şi din casa inculpatului”, arată DIICOT.

În data de 28.08.2019, au fost dispuse noi expertize genetice la nivelul Institutului Naţional de Medicină Legală şi Institutului Naţional de Criminalistică cu privire la fragmente osoase şi fragmente textile carbonizate, respectiv fragmente metalice, nasturi, capse, cleme agrafe de păr, fermoare şi un cercel descoperite în zona de lizieră şi rezultate în urma cernerii cenuşei, la km 168 + 250m, de pe marginea DN 6. La aceeaşi dată, s-a dispus şi efectuarea unei constatări fizico-chimice de către specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică, cu privire la acea cenuşă, precum şi o expertiză antropologică la Institutul Naţional de Medicină Legală asupra fragmentelor osoase descoperite în aceasta, conform DIICOT.
 
La data de 05.09.2019, s-a dispus efectuarea unor suplimente de expertiză medico-legală antropologică de către specialiştii Institutului Naţional de Medicină Legală, atât cu privire la piesele scheletale ridicate din zona de lizieră de pădure, cât şi cu privire la piesele scheletale ridicate din curtea inculpatului, în vederea identificării persoanei/persoanelor în cauză şi a examinării fizico-chimice, precum şi pentru stabilirea cauzei decesului şi precizarea oricărui aspect medico-legal ce poate contribui la aflarea adevărului în cauză. În 13 august, Institutul Naţional de Medicină Legală a comunicat, urmare a examinării antropologice, faptul că fragmentele osoase găsite în zona de lizieră provin de la o persoană de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, şi că ele sunt altele decât cele s-au individualizat anatomic printre resturile scheletale descoperite în urma percheziţiei domiciliare efectuate la data de 27.07.2019 la locuinţa lui Dincă.
 
La data de 17.08.2019, Institutul Naţional de Medicină Legală a comunicat şi constatări preliminare ale expertizei genetice judiciare, din care rezultă că, în urma examinării a o parte dintre probele ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, efectuate în zona de lizieră de pădure – fragmente osoase de natură umană, nu s-a putut evidenţia niciun profil ADN, având în vedere starea de calcinare excesivă a acestora şi urmare a acţiunii factorilor fizico-chimici la care a fost supus materialul biologic osos examinat.
 
”Ca urmare a declaraţiilor luate, prin ordonanţa din data de 22.08.2019, s-a dispus extinderea urmării penale sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de viol prev. de art. 219 alin. 1, 3 lit. c) C.pen., în raport de alte două persoane vătămate”, a mai spus şeful DIICOT.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.