Fostul vicepreşedinte al ASF Daniel Tudor şi senatorul Doina Tudor au fost scoşi din arest la domiciliu şi vor fi judecaţi sub control judiciar, în dosarul privind mita primită de la omul de afaceri Ilie Carabulea pentru a proteja societatea de asigurări Carpatica.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar pentru Daniel Tudor şi fosta soţie a acestuia, senatorul Doina Tudor.
În cele două luni în care vor fi sub control judiciar, Daniel Tudor şi Doina Tudor au interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu inculpatul Ovidiu Marian şi cu martorii Ilie Carabulea, Alina Muraru, Melania Elena Marian, Marian Mîrzac, Victor Gabriel Morlova, Nicolae Ucă şi Dumitru Mierlă. De asemenea, Daniel Tudor şi Doina Tudor sunt obligaţi să meargă la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi şi la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În 12 aprilie, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Daniel Tudor, Doina Tudor şi Ovidiu Marian, în dosarul privind mita primită de la omul de afaceri Ilie Carabulea pentru a proteja societatea de asigurări Carpatica, cauza fiind în procedură de cameră preliminară.
Daniel George Tudor, fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor la data faptei, va fi judecat pentru luare de mită, iar fosta sa soţie, senatorul Doina Tudor, pentru complicitate la luare de mită. Ambii au fost trimişi în judecată în timp ce erau în arest la domiciliu, măsură schimbată de judecătorul de Cameră Preliminară.
Ovidiu Marian, secretar general al Senatului la data faptei, este acuzat de trafic de influenţă, el fiind trimis în judecată sub control judiciar, măsură menţinută de instanţă.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada martie - mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat pe Daniel Tudor să primească 200.000 de euro, din suma totală de 300.000 de euro primită de fostul său soţ, pentru ca în schimb acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze societatea de asigurări Carpatica, ce făcuse obiectul unor activităţi de control.
Cei 300.000 de euro ar fi fost daţi lui Daniel Tudor în trei tranşe, de câte 100.000 euro, o primă tranşă, în mod direct, iar următoarele două tranşe, în mod indirect, prin intermediul soţiei sale, Doina Anca Tudor, care cunoştea atât provenienţa cât şi scopul pentru care erau remise aceste sume de bani, spun procurorii.
Iniţial, Daniel Tudor ar fi cerut trei milioane de euro de la omul de afaceri, tot prin intermediul lui Ovidiu Marian. Din această sumă, Ovidiu Marian a primit 500.000 de euro, din care şi-a însuşit 200.000 de euro, iar ceilalţi 300.000 de euro au ajuns la Daniel Tudor.
“În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Tudor Daniel George a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe conturi bancare în lei şi valută ale lui Daniel Tudor, până la concurenţa sumei de 300.000 de euro.
Într-un alt dosar care a vizat activitatea societăţii "Carpatica", procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Ruşanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, şi pe Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi societatea Carpatica Asig SA.
Potrivit anchetatorilor, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac au constituit grupul infracţional care a urmărit protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA şi la care au aderat mai multe persoane. Dosarul vizează fapte de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals, uz de fals şi instigare la aceste fapte.
În 8 martie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Ilie Carabulea la şase ani şi şase luni de închisoare, pe Marian Mârzac la patru ani şi şase luni şi pe Radu Mustăţea la trei ani şi şase luni de închisoare.
Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al ASF, trimis în judecată pentru că şi-a folosit influenţa în folosul lui Carabulea, a fost achitat. Celelalte persoane acuzate că au aderat la grupul infracţional au primit pedepse cu suspendare sau au fost achitate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.