Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti ar urma să dea, joi, o decizie definitivă în procesul în care mai mulţi membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sunt acuzaţi că l-au şantajat pe Mircea Băsescu. Pronunţarea în acest dosar a fost amânată până acum de două ori.
Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, iniţial, în 23 ianuarie, că va da pronunţarea în dosarul şantajării lui Mircea Băsescu pe 9 februarie. Magistraţii au amânat atunci pronunţarea pentru 23 februarie, dată la care a fost anunţată o nouă amânare, pentru 9 martie.
Dosarul în care membrii familiei lui Sandu Anghel sunt judecaţi pentru şantajarea lui Mircea Băsescu a fost strămutat, în 28 aprilie 2016, de la Curtea de Apel Constanţa la Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Fănica Anghel, soţia lui Sandu Anghel, copiii acesteia, Izaura Constantin (fostă Anghel), Florin Anghel şi Grinică Ion Anghel, precum şi Marius Constantin, soţul Izaurei, au depus, în 8 aprilie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a dosarului care se afla pe rolul Curţii de Apel Constanţa.
Magistraţii instanţei supreme au hotărât să admită această cerere, astfel că dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti.
În toamna anului 2015, Tribunalul Constanţa i-a condamnat pe patru dintre cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel la pedepse cu închisoare.
Astfel, Florin Anghel a primit cea mai mare pedepsă, de şapte ani şi opt luni de închisoare, la care instanţa a adăugat şi o pedeapsă mai veche, de cinci ani şi trei luni de detenţie, astfel că acesta are de executat 12 ani şi 11 luni de închisoare.
Izaura Anghel a primit o pedepsă de patru ani şi cinci luni de închisoare, soţul ei, Marius Constantin, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, iar Fănica Anghel a fost condamnată la trei ani şi nouă luni de închisoare. Grinică Ion Anghel a primit o măsură neprivativă de libertate, pe o durată de şase luni.
Cei cinci sunt acuzaţi că l-au şantajat pe Mircea Băsescu, ameninţându-l că vor face dezvăluiri compromiţătoare în care ar fi fost implicat acesta şi familia sa, în cazul în care nu le va da 280.000 de euro.
Decizia Tribunalului Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa atât de membrii familiei Anghel, cât şi de procurorii DNA.
Potrivit rechizitoriului prin care cei cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată, în 23 iunie 2014, Mircea Băsescu a fost şantajat în mai multe rânduri, în perioada noiembrie 2013 - mai 2014.
"La data de 1 noiembrie 2013, inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări asupra unei persoane, constând în darea în vileag, prin intermediul presei, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv presupusa ei implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro", arată procurorii.
Patru luni mai târziu, ameninţările ar fi fost îndreptate împotriva omului de afaceri Marian Căpăţână, martor în dosar.
"La data de 26 martie 2014, inculpaţii Anghel Fănica şi Anghel Florin au exercitat ameninţări asupra unei persoane (martor în prezenta cauză), cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro sau să îşi transfere averea în proprietatea lor", spun anchetatorii.
Ei mai susţin că Mircea Băsescu a fost şantajat şi pe 26 şi 29 mai 2014 de Marius Constantin, Izaura Anghel şi Grinică Ion Anghel.
"La datele de 26 mai 2014 şi 29 mai 2014, inculpaţii Constantin Marius, Anghel Izaura şi Anghel Grinică Ion au exercitat constrângeri asupra persoanei vătămate, constând în ameninţarea cu darea în vileag, prin intermediul presei, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracţiuni de corupţie, cu scopul de a o determina să dea suma de 280.000 euro", scriu procurorii în rechizitoriu.
DNA precizează că cei trei inculpaţi au primit, în 29 mai 2014, 10.000 de euro de la Mircea Băsescu, ocazie cu care a fost realizat un flagrant.
"La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit împreună cu ceilalţi doi inculpaţi suma de 10.000 euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante", se arată în rechizitoriu.
Procurorii mai spun că infracţiunea de şantaj este cu atât mai gravă cu cât a fost comisă în coautorat.
"Raportat la această infracţiune de şantaj, reţinerea prevederilor privind circumstanţa agravantă este justificată deoarece aceasta a fost comisă în forma de participaţie a coautoratului de trei inculpaţi (Constantin Marius, Anghel Izaura şi inculpatul minor Anghel Grinică Ion)", arată anchetatorii.
Ei mai spun că Florin Anghel l-a sunat din închisoare pe Mircea Băsescu, ameninţându-l că, dacă nu îşi retrage plângerea, va dezvălui fapte compromiţătoare.
"La data de 31 mai 2014, inculpatul Anghel Florin, în cadrul unei discuţii telefonice purtate din Penitenciarul Colibaşi cu persoana vătămată, i-a solicitat acesteia să îşi retragă plângerea formulată şi să dea declaraţii din care să rezulte inexistenţa faptei de şantaj investigată în prezenta cauză, astfel încât inculpatul Constantin Marius să fie pus în libertate prin admiterea contestaţiei formulate împotriva încheierii de arestare a Tribunalului Constanţa. Inculpatul Anghel Florin a ameninţat că, în caz contrar, va da în vileag, prin intermediul presei, fapte compromiţătoare pentru persoana vătămată şi pentru familia acesteia, respectiv implicarea ei în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, urmând să disemineze şi o presupusă înregistrare având ca obiect aceste aspecte", arată procurorii DNA.
Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv în iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel.
Instanţa a păstrat astfel decizia dată iniţial de Tribunalul Constanţa, în ianuarie 2016. În acelaşi dosar, Marian Căpăţână a primit trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă.
Judecătoria Medgidia a admis, în 16 februarie, propunerea de eliberare condiţionată a lui Mircea Băsescu, formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din Penitenciarul Poarta Albă, el putând fi eliberat condiţionat dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză.
Hotărârea nu este însă definitivă şi a fost atacată de către procurorii DNA la Tribunalul Constanţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...