Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, miercuri, precizări, după ce senatorii PSD au atacat la CCR Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. CSM susţine că obiecţiile de neconstituţionalitate sunt neîntemeiate, iar legea a fost adoptată cu respectarea Constituţiei. În plus, CSM susţine că, lipsa concursurilor este ”de natură să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor care se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai ridicat”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Consiliul Superior al Magistraturii a formulat amicus curiae în dosarul Curţii Constituţionale având ca obiect sesizarea formulată de Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat privind controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură. Prin punctul de vedere exprimat, Consiliul Superior al Magistraturii a indicat, în esenţă, că prin adoptarea legii în discuţie, Parlamentul a intervenit, în limitele competenţelor sale, atât în vederea transpunerii Deciziei Curţii Constituţionale nr.121/2020, cât şi pentru a asigura efectivitatea procedurilor de admitere în magistratură pentru anii 2021 şi 2022, din perspectiva deficienţelor relevate de noul cadru normativ conturat ca urmare a modificărilor aduse prin Legea nr.242/2018”, a transmis, miercuri, CSM, printr-un comunicat de presă. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că ”obiecţiile de neconstituţionalitate sunt neîntemeiate, actul normativ fiind adoptat cu respectarea Legii fundamentale”. De asemenea, magistraţii solicită CCR respingerea obiecţiei de neconstituţionalitate.
 
”Reamintim că, atât timp cât legea adoptată nu este în vigoare, Consiliul Superior al Magistraturii este în imposibilitatea de a organiza concursuri de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii sau în magistratură, fapt de natură să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor care se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai ridicat în condiţiile unor scheme de personal cu un grad tot mai redus de ocupare. Consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, cărora trebuie să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil”, a mai transmis CSM: 
 
Senatorii PSD au atacat la CCR Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. 
 
PSD acuză Guvernul de ”abuz de putere” şi că are intenţia de ”a zădărnici pregătirea profesională temeinică a viitorilor magistraţi”. 
 
În plus, PSD afirmă că CSM şi Guvernul ”au fost preocupaţi, mai degrabă de aspecte de oportunitate decât de cerinţa de aplicare a prevederilor Legii nr.242/2018”. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.