Fostul judecător Cristi Danileţ afirmă că, dacă a fost ridicat Mecanismul de Cooperare-Verificare, ”societatea e reglată, ordinea de drept e respectată, nu se mai încearcă eliminarea infracţiunilor din Codul penal să scape marii corupţi”, că justiţia este independentă şi nu există imixtiuni politice, este eficientă, iar ”anticorupţia e un succes”. ”De acum, totul e bine şi frumos, constant şi ireversibil. Să ne bucurăm, zic. Afară este cald şi soare!”, adaugă el.
”Azi s-a decis ridicarea MCV. MCV a însemnat monitorizarea europeană a justiţiei şi anticorupţiei din ţara noastră, postaderare. Iniţial s-a constituit pentru 3 ani, apoi s-a prelungit pe încă 3 ani când nu ne îndeplinisem angajamentele, apoi s-a prelungit până când vom fi îndeplinit toate criteriile fixate la momentul aderării la UE şi recomandările ulterioare”, a scris, pe Facebook, Danileţ.
El a adăugat că, ”dacă se ridică MCV, înseamnă că:
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
- cele patru noi coduri intrate în vigoare acum 4 ani se aplică fără probleme: nu sunt texte neclare, nu sunt decizii ale CCR de implementat, societatea e reglată, ordinea de drept e respectată, nu se mai încearcă eliminarea infracţiunilor din Codul penal să scape marii corupţi, nu se mai încearcă modificarea Codului de procedură penală ca magistraţii să nu mai instrumenteze cazuri cu cei suspuşi;
- justiţia este independentă: nu există imixtiuni politice, judecătorii se supun exclusiv legii, ministrul justiţiei numeşte procurorii de la vârful Ministerului Public doar pe criterii meritocratice, Inspecţia Judiciară nu mai urmăreşte magistraţii ce fac pe reţelele de socializare sau ce declaraţii dau la ziare ori pe unde călătoresc, ci se ocupă cu adevărat de managementul judiciar, CSM guvernează ca o echipă sudată întregul corp de magistraţi, pe nimeni nu mai îngrijorează pensiile speciale, presa nu mai are subiecte de scandal din interiorul justiţiei;
- justiţia este eficientă: numărul de magistraţi este suficient, au scăzut numărul pensionărilor, procurorii au suficienţi poliţişti de judiciar cu care fac echipă, practica judiciară este unitară, procesele se judecă în termen optim, motivările hotărârilor judecătoreşti sunt consistente şi scrise pe înţelesul oamenilor de rând, căile de atac se soluţionează repede, numărul de infracţiuni a scăzut;
- anticorupţia e un succes: s-a diminuat corupţia la nivel înalt, nu mai există corupţie judiciară, DNA are toate pârghiile să se mai ocupe de puţinii corupţi care mai există, pedepsele aplicate de judecători sunt descurajante pentru oricine încearcă să încalce legea, ANI descoperă toate cazurile de incompatibilitate şi de conflict de interese în rândul funcţionarilor şi demnitarilor”.
”În aceste condiţii, înseamnă că după 15 ani România nu mai este o ţară de mâna a doua. De acum, totul e bine şi frumos, constant şi ireversibil. Să ne bucurăm, zic. Afară este cald şi soare!”, a încheiat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Mecanismul de Cooperare Verificare s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră, subliniind că avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.