Comisia de la Veneţia va exprima un punct de vedere referitor la solicitarea făcută de către ministrul Justiţiei Stelian Ion cu privire la proiectul de lege care prevede desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), conform calendarului afişat pe site-ul instituţiei.
Pe 29 martie, ministrul Justiţiei Stelian Ion anunţa că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ şi pe amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.
Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.
Comisia juridică a Camerei adoptase, în urmă cu o săptămână de votul în plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.
Unul dintre amendamente care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că:
„Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.
Marcel Ciolacu a precizat că PSD va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această propunere legislativă, indiferent dacă forma proiectului adoptat va conţine sau nu acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu încuviinţarea CSM.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.