Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre faptul că a fost salutată intenţia autorităţilor române de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie de către Comisia de la Veneţia, că susţine în continuare forma adoptată de către Guvern, iar acum este de datoria Ministerului Justiţiei şi a Parlamentului să definitiveze procedura pentru desfiinţarea SIIJ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Guvernul a eliminat această Secţie Specială. Este clar că criticile au venit şi din interiorul sistemului, şi de la Comisia de la Veneţia. Acum este datoria Ministerului Justiţiei şi a Parlamentului să definitiveze această procedură. Varianta pe care o susţin este cea aprobată din primul moment în şedinţa de Guvern şi o susţin în continuare”, a afirmat Florin Cîţu.

Ministerul român al Justiţiei a solicitat punctul de vedere şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea cu amendamente adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o analizează în prezent.

Comisia de la Veneţia a emis câteva recomandări autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă.

Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.