Vicepremierul Dan Barna a afirmat că în momentul de faţă coaliţia este într-un blocaj cu privire la desfiinţarea SIIJ, deoarece UDMR vrea să o mute sunt o altă denumire la Parchetul General, iar PNL este neutru şi ar accepta orice formulă privind desfiinţarea Secţiei speciale. El a mai spus că USR PLUS nu poate accepta ca această Secţie să mai existe, însă discuţiile şi lipsa unui acord arată şi limitele coaliţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Noi discutăm despre un subiect foarte clar – desfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor. Ministrul Justiţiei a prezentat mai multe variante. Niciuna nu este acceptată pentru că de fapt, în realitate, percepţia pe care o vedem cu toţii este că practic orice variantă s-ar propune ea va fi respinsă, pentru că de fapt nu există un interes din partea acestui partid din coaliţie pentru ca angajamentul din programul de guvernare chiar să devină realitate”, a declarat Dan Barna, marţi la TVR 1.

Întrebat despre un calendar pentru aprobarea în Parlament a proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ; liderul USR PLUS a răspuns: „Calendarul era să se întâmple până la finalul acestei sesiuni”.

„Nu s-a întâmplat. Continuăm discuţiile. Sper să găsim totuşi o soluţie, dar lucrurile sunt foarte complicate în acest moment. De fapt suntem într-un blocaj pe acest subiect. Despre ce calendar să vorbim? Putem asuma orice calendar, el nu se întâmplă. De ce vă spun că în realitate nu există o dorinţă pentru desfiinţarea SIIJ şi de fapt suntem singurii care luptăm pe acest front, pentru că a fost un acord în coaliţie ca aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia şi, în funcţie de acest lucru, vom hotărî şi cu desfiinţarea SIIJ. A venit avizul Comisiei de la Veneţia care spune exact ce spune Guvernul şi a trecut prin Guvern propunerea Ministerului Justiţiei prin trimiterea legii în Parlament şi pare că de fapt angajamentul că da, găsim o soluţie şi desfiinţăm SIIJ nu mai contează. A venit şi raportul de la Comisiei de la Veneţia. Acum aşteptăm să avem un raport pe statul de drept. Acolo ni se va spune acelaşi lucru, că SIIJ trebuie desfiinţată. Eu sunt convins că colegii de la UDMR vor spune – da, dar noi nu suntem de acord cu această formulă. Cei la PNL sunt neutrii în această dezbatere. Spuneau că acceptă orice formulă. Şi spun că ei sunt de acord cu desfiinţarea în orice formulă”, a completat Barna. 

El a vorbit şi despre blocajul din coaliţie cu privire la acest subiect creat de partenerii de coaliţie de la UDMR.

„În momentul de faţă, poziţia celor de la UDMR este nu de a desfiinţa SIIJ, ci de a o muta la Parchetul General cu o altă denumire. Noi spunem că lucrul acesta nu poate fi acceptat. Pe acest subiect suntem într-o situaţie de blocaj, nu avem ce rezultat să punem pe masă, pentru că era un angajament asumat de coaliţie care nu se materializează. Asta arată şi limitele coaliţiei, în care indiferent ce program îţi propui, coaliţia aprobă un program de guvernare în Parlament. Dacă unul dintre parteneri nu îl respectă, practic întreaga coaliţie se află într-un blocaj. Aici suntem acum”, a conchis Dan Barna.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.