Apărătorii omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi dispărut deşi se afla sub control judiciar, au cerut, luni, la ultimul termen al procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, un supliment de expertiză, susţinând că prejudiciul este mult mai mic în acest dosar. În paralel, Poliţia Capitalei a confirmat pentru News.ro că a început o anchetă privind dispariţia lui Morgenstern, în condiţiile în care el nu s-a prezentat în instanţă, fiind judecat sub control judiciar.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern şi firma sa, Shapir Construction, au fost reprezentaţi, luni, de trei avocaţi aleşi, în timp ce reprezentantul ANAF a lipsit de la proces.
Unul dintre apărători a cerut un supliment la raportul de expertiză întocmit în acest dosar, invocând o decizie recentă a Curţii Constituţionale. În pledoaria sa, avocatul omului de afaceri a susţinut că firma acestuia a emis facturi în valoare de 85 milioane de lei, ceea ce ar demonstra că prejudicul constatat de DNA în acest proces s-ar diminua consistent. În plus, Morgenstern nu mai era administrator al firmei din 17 februarie 2014, deci nu mai este răspunzător de tranzacţiile financiare făcute după această dată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În replică, reprezentantul DNA s-a opus acestei cereri şi a arătat că solicitarea echivalează cu efectuarea unei noi expertize contabile. ”Decizia Curţii Constituţionale invocate aici nu are nicio legătură cu suplimentul de expertiză. Ceea ce a solicitat apărarea este o nouă expertiză, nu un supliment. Cerem respingerea cererii”, a arătat procurorul.
Judecătoarea Ruxandra Grecu de la Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare pe această cerere şi a stabilit următorul termen de judecată pentru miercuri.
Pe numele omului de afaceri israelian Avraham Morgenstern este emis, de la sfârşitul lunii mai, un mandat de arestare în lipsă, fiind acuzat că a încălcat preverile controlului judiciar după ce nu s-a mai prezentat la procesul în care a fost condamnat pe fond la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.
Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a transmis pentru News.ro că este în curs o cercetare privind încălcarea condiţiilor controlului judiciar de către omul de afaceri dispărut, şi că, potrivit legii, pentru a nu periclita rezultatul achetei, nu poate oferi detalii suplimentare.
La termenul din 19 mai de la Curtea de Apel Bucureşti, procurorul de şedinţă a cerut instanţei să emită un mandat de arestare pe numele lui Avraham Morgenstern, după ce acesta nu s-a prezentat la proces, deşi era cercetat sub control judiciar. În 31 mai, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea procurorului şi a dispus arestarea preventivă a omului de afaceri. "Dispune, în cazul inculpatului Morgenstern Avraham, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsură arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării", se arată în decizia instanţei care este definitivă.
Potrivit unor surse judiciare, în cadrul controlului judiciar omul de afaceri ar fi trebuit să se prezinte la Secţia 6 Poliţie Bucureşti, el având domiciliul în sectorul 2. Omul de afaceri nu s-a prezentat la secţia de poliţie de două ori, iar în aceste condiţii, la sfârşitul lunii mai, poliţiştii au notificat instanţa care impusese controlul judiciar.
Jurnaliştii de la Rise Project au scris despre afacerile lui Radu Mazăre din Madagascar, respectiv despre cum a investit fostul primar într-un complex turistic de pe o plajă exotică banii primiţi mită de la Avraham Morgenstern, pentru ca edilul să îi faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de ridicare a campusului social "Henri Coandă" din Constanţa. Rise project scrie că Avraham Morgenstern a dispărut fără urmă.
Vlad Hosu, avocatul omului de afaceri israelian, a declarat, pentru News.ro, că nu l-a mai văzut pe clientul său din luna aprilie. "Nu l-am văzut din aprilie. Procurorul s-a sesizat la mijlocul lunii trecute, când nu s-a mai prezentat la Curtea de Apel Bucureşti", a declarat pentru News.ro avocatul Vlad Hosu.
În 10 ianuarie, Avraham Morgenstern, administrator al firmei Shapir Structures SRL şi apropiat al fostului primar Radu Mazăre, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12 ani închisoare şi plata a 53 milioane lei către statul român, reprezentând prejudiciul într-un dosar de evaziune fiscală. Decizia nu era definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Judecătorii au mai decis să admită acţiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanatelor Publice şi a obligat în solidar inculpaţii la plata sumei de 53.836.994 de lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la dată săvârşirii faptelor şi până la dată plăţii efective.
În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA.
La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures S.R.L., în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.