Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au transmis, vineri, că ”exponenţii votului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii privitor la proiectul de desfiinţare a SIIJ nesocotesc idealurile de onestitate şi integritate la care a aderat, prin esenţa sa, corpul magistraţilor din România, în ceea ce priveşte excluderea oricăror piedici procedurale în desfăşurarea proceselor penale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au luat act cu îngrijorare de atitudinea revoltătoare a majorităţii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de condiţionare a desfiinţării Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie de instituirea unor privilegii inadmisibile, care asigură impunitate, fapt de neconceput în societăţi democratice stabile.
Sub umbrela constituţională de «garant al independenţei justiţiei», unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au încercat să inducă ideea că «toţi magistraţii vor garanţii că nu vor fi supuşi unor abuzuri». Aceste afirmaţii sunt dezonorante, mai ales pentru magistraţii care au înţeles că situaţii izolate şi incerte, prezentate în presă drept „abuzuri”, nu pot fi generalizate”, au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 
Potrivit acestora, ”cât timp astfel de prevederi nu au fost niciodată solicitate de către miile de magistraţi oneşti din România drept condiţie pentru desfiinţarea SIIJ, o astfel de afirmaţie riscă să afecteze în spaţiul public credibilitatea unui organism reprezentativ, creat tocmai pentru a garanta independenţa justiţiei”. 
 
”În plus, utilizarea trunchiată a unor pasaje din Avizele Comisiei de la Veneţia duce în derizoriu orice demers susţinut de vreun magistrat, fie şi din poziţia de membru al unui organism pur administrativ”, au mai transmis asociaţiile semnatare. 
 
Acestea au semnalat, de aseenea, ”atitudinea inexplicabilă şi discreţionară a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii care, în pofida dispoziţiilor art. 29 alin. 2 din Legea nr.317/2004 („asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor pot participa la lucrările plenului şi ale secţiilor, exprimând, atunci când consideră necesar, un punct de vedere asupra problemelor ce se dezbat, la iniţiativa lor sau la solicitarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii”), a împiedicat reprezentantul Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie să-şi exprime un punct de vedere cu privire proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie”. 
 
CSM a dat, joi seară, aviz negativ proiectului de desfiinţare a Secţiei speciale. 
 
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat, însă, vineri, că a trimis proiectul Guvernului şi va merge mai departe cu actul normativ.  
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.