Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie (VeDemJust) a susţinut, miercuri, că Ordonanţa de urgenţă privind graţierea este neconstituţională, inoportună şi nu va rezolva problema suprapopulării locurilor de detenţie şi a condiţiilor improprii de cazare a deţinuţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Asociaţia arată că, pentru graţiere, nu poate fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă.

"Conform Constituţiei României, graţierea colectivă se dispune prin lege organică. În acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonanţe de către Guvern, potrivit articolului 115 din Constituţie. Legea 546/2002 arată că numai Ministerul Justiţiei poate iniţia o lege de graţiere, la propunerea motivată a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care să fie apoi votată de Parlament. După ştiinţa noastră, nu există o asfel de propunere până în prezent”, spun reprezentanţii VeDemJust.

În opinia lor, urgenţa unei astfel de ordonanţe nu se justifică.

"Opiniile exprimate anterior de miniştrii Justiţiei care au ocupat acest portofoliu au fost exprimate clar în acest sens. Mai mult chiar, în nota de fundamentare a OUG se arată că problema supraîncărcării penitenciarelor este veche, ea fiind semnalată încă din 2012. De asemenea, atragem atenţia că, graţie noilor coduri penale, populaţia penitenciară este în scădere, aşa cum rezultă din rapoartele anuale oficiale ale ANP”, potrivit VeDemJust.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, graţierea nu va rezolva problema suprapopulării locurilor de detenţie şi a condiţiilor improprii de cazare a deţinuţilor. 

"Ministrul Justiţiei a declarat public că aproximativ 2.500 de persoane vor beneficia de graţiere. Dacă ţinem seama de faptul că eliberarea unor deţinuţi va avea loc în plin sezon rece, unii dintre ei nemaiavând imobil de locuit, alţii nemaiavând un loc de muncă şi nici posibilitatea să se angajeze întrucât au cazier şi de faptul că în România rata recidivei este de peste 50 la sută, estimăm că până la sfârşitul anului ne vom confrunta cu aceeaşi situaţie din prezent care, chipurile, ar justifică legea graţierii”, se mai arată în punctul de vedere al VeDemJust.

În opinia asociaţiei, prezentul proiect contravine practicii legislative din România. 

Astfel, "actele normative de graţiere adoptate după instaurarea comunismului au fost Decretul 421/1955,   Decretul 315/1959, Legea 25/1967, Decretul 9/1974 şi Decretul 222/1976, Decretul 115/1977, iar după Revoluţia din 1989 au fost Decretul-lege 3/1990. Decretul-lege 23/1990, Legea 137/1997 şi Legea 543/2002. De regulă, au beneficiat de graţiere doar cei sancţionaţi de instanţa de judecată cu închisoare de maxim doi ani, iar cei care au împlinit vârsta de 60 ani numai dacă au fost sancţionaţi cu închisoare de maxim cinci ani. Or, prin prezentul proiect se urmăreşte graţierea celor condamnaţi până la cinci ani închisoare, iar cei peste 60 de ani vor fi scutiţi de efectuarea a jumătate din pedeapsa aplicată de judecători”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Mai mult, graţierea va duce la o supraaglomerare rapidă a instanţelor de judecată, potrivit VeDemJust. 

"Pentru punerea în aplicare imediată a noului act normativ, este nevoie de o hotărâre judecătorească. Având experienţa actelor normative similare din trecut, instanţele de judecată vor fi sesizate cu mii de cereri, inclusiv de la cei care nu au dreptul la graţiere, cu speranţa că poate vor beneficia de această formă de clemenţă”, mai arată VeDemJust.

În opinia asociaţiei, soluţia imediată este că acest proiect de OUG, "care este şi neconstituţional, şi inoportun va trebui retras de către iniţiator". 

"Statul român trebuie să dezvolte ample programe preventive, începând cu educaţia juridică în şcoli, precum şi ample programe de reinserţie socială a foştilor deţinuţi”, mai arată asociaţia.

VeDemJust este o asociaţie formată din judecători, avocaţi, studenţi la Drept şi consilieri juridici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.