Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, marţi seară, că primele efecte ale monitorizării electronice a persoanelor violente s-au văzut în primele 8 luni ale anului, pentru că nicio persoană care a cerut un astfel de dispozitiv nu a mai fost victima vrunei infracţiuni. Agresorii au fost ţinuţi la distanţă. Ministrul afirmă că statul român are, începând de marţi, tot ce trebuie pentru a proteja victimele, dar şi pentru a urmări persoanele aflate sub control judiciar şi pe cele aflate în arest la domiciliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pot să vă ofer o primă veste bună şi mulţumesc poliţiilor, parchetelor, instanţelor pentru implicare în acest fenomen. În primele opt luni ale anului 2024, nicio victimă care a apelat la protecţie prin acest mecanism de monitorizare n-a fost victima vreun omor, răni foarte grave, pericol foarte grav la adresa sănătăţii sau a vieţii sale. Asta înseamnă că au fost protejate prin brăţara electronică şi agresorul a fost ţinut deoparte”, a declarat, marţis eară, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, la Digi 24.

Ministrul a explicat că, de la 1 octombrie, avem acest mecanism disponibil şi pentru cei care sunt sub control judiciar.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Avem vreo 6.700 de persoane sub control judiciar, control judiciar pe cauţiune, mult mai puţini, şi persoane care sunt în arest la domiciliu. Vorbim de aproape 1.100 de persoane. Dacă instanţa va dispune pentru genul acesta de inculpat monitorizarea electronică, vom putea evita cazuri celebre, gen Cherecheş, fugar care a decis să plece din ţară înainte de a fi dată soluţia definitivă de către instanţă”, a mai declarat Gorghiu.

Întrebată dacă statul are tot ce-i trebuie pentru a monitoriza aceste personae, Gorghiu a afirmat: ”Guvernul a alocat fonduri, avem softul, avem brăţările, avem tot mecanismul astfel încât să obţinem protecţie pentru victimele infracţiunilor şi, în acelaşi timp, să monitorizăm în cazurile în care instanţa dispune şi inculpaţii din aceste proceduri judiciare. Deci, da, statul român are posibilitatea de astăzi să asigure tot toate tipurile de protecţie”.

Începând din 1 octombrie, sistemul de monitorizare electronică se aplică şi în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauţiune şi arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligaţia de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.