Cotidianul proguvernamental turc Sabah scria miercuri că i-a identificat pe cei 15 membri ai echipei în domeniul informaţiilor pe care-i acuză că sunt impliaţi în dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează Reuters.
Khashoggi a fost văzut ultima oară în urmă cu o săptămână, pe când intra în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul pentru a obţine documente privind viitoarea sa căsătorie. Logodnica sa, care l-a aşteptat în afara consulatului, a declarat că jurnalistul nu a ieşit niciodată din consulat, iar surse turce afirmă că Khashoggi, un critic al politicilor saudite, a fost ucis înăuntrul misiunii.
Arabia Saudită a respins ca nefondate acuzaţiile potrivit cărora l-a ucis sau răpit pe Khashoggi. Autorităţile saudite nu au făcut declaraţii, până în prezent, cu privire la cei 15 saudiţi care au venit în Turcia.
O sursă în domeniul securităţii a declarat anterior pentru Reuters că un grup de 15 saudiţi, inclusiv oficiali, a sosit la istanbul şi a intrat în consulat pe 2 octombrie, ziua în care Khashoggi se afla acolo, iar după aceea au părăsit ţara.
Sabah a publicat numele şi anul naşterii celor 15 saudiţi despre care afirmă că au sosit pe Aeroportul Ataturk la 2 octombrie. Doisprezece dintre ei au sosit marţi devreme, potrivit unor fotografii efectuate la controlul paşapoartelor, pe care ziarul le-a publicat. Cei 14 au plecat în patru reprize, potrivit publicaţiei.
Cotidianul nu precizează cum a obţinut fotografiile şi informaţiile.
Ziarul mai dezvăluie că saudiţii au stat la hotelurile Wyndham şi Movenpick, la Istanbul, situate în cartierul în care se află consulatul. Ambele hoteluri au refuzat să comenteze dezvăluirile.
Unul dintre bărbaţii cărora Sabah le-a publicat numele şi fotografiile este un expert criminalist saudit, potrivit presei saudite, şi face parte din conducerea Societăţii saudite de medicină legală.
Postul turc de televiziune NTV a difuzat atât înregistrări video în care afirmă că se află bărbaţii la sosirea pe aeroport şi la cazarea la hotel, cât şi înregistrări video cu o dubă mare care soseşte la reşedinţa consului general la două ore după ce Khashoggi a intrat în consulat.
NOI INDICII
Pe de altă parte, postul turc 24 TV a difuzat miercuri prima imagini surprinse de camere de supraveghere video cu intrarea în consulatul saudit de la Istanbul a lui Jamal Khashogg şi a echipei suspectate că se face vinovată de dispariţia sa, relatează AFP.
Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit critic al puterii de la Riad, care scria la ziarul american The Washington Post (WP), s-a dus la consulat pe 2 octomnbrie, la o întâlnire programată, în vederea unor demersuri administrative.
Potrivit poliţiei turce, el nu a mai ieşit niciodată din sediu, însă Riadul susţine contrariul.
O captură de ecran din imagini surprinse de camere de supraveghere care îl arată intrând în consulat a fost deja difuzată de unele publicaţii, însă 24TV a difuzat înregistrări video în premieră.
În primele imagini, un bărbat prezentat drept Jamal Khashoggi apare intrând în consulat la ora locală 13.14 (şi ora României). O dubă neagră este vizibolă, parcată în apropiere. Imaginile surprind o dubă intrând în consulat, iar apoi ieşind şi ducându-se, la ora locală 15.08 potrivit 24TV, la reşedinţa consulului, în apropiere.
Redactorul-şef al cotidianului Aksam, Murat Kelkitlioglu, care s-a exprimat la 24TV în timpul difuzării imaginilor, s-a declarat ”sigur” că Jamal Khashoggi era transportat în această dubă - mort sau în viaţă.
Surse turce, care citează ancheta în curs, au declarat în weekend că primele elemente arătau că Jamal Khashoggi a fost asasinat în incinta consulatului.
Însă unele publicaţii turce au evocat marţi posibilitatea ca el să fi fost răpit şi dus în Arabia Saudită.
Poliţia turcă a dezvăluit sâmbătă că un grup de 15 saudiţi a venit şi a plecat de la Istanbul şi de la consulat, în ziua dispariţiei jurnalistului.
Postul 24TV a difuzat de asemenea imagini în care afirmă că se află membri ai acestui grup sosind pe aeroportul din istanbul şi la hotel. potrivit postului, ei au părăsit hotelul dimineaţa pentru a se duce la consulat, iar apoi au plecat seara.
LOGODNICA JURNALISTULUI ÎI CERE AJUTORUL LUI TRUMP
Logodnica jurnalistului i-a cerut marţi, în WP, ajutorul lui Donald Trump, pentru a se ”face lumină” în acest caz. ”Îi implor pe preşedintele Trump şi pe Prima Doamnă Melania Trump să ajute să se facă lumină asupra dispariţiei lui Jamal”, scrie Hatice Cengiz într-un material publicat de cotidianul la care colaborează Khashoggi.
Sauditul s-a exilat în Statele Unite în 2017, după ce a căzut în dizgraţia curţii prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.
Partenera turcă a jurnalistului îi cere prinţului moştenitor ”să dea dovadă de acelaşi nivel de sensibilitate” şi să facă publice înregistrări ale camerelor de supraveghere din Consulatul Arabiei Saudite la istanbul. ”Deşi acest incident poate să provoace o criză politică între cele două ţări, să nu pierdem din vedere aspectul uman”, a adăugat ea.
SPERANŢA ”SCADE PE ZI CE TRECE”
Cengiz şi Khashoggi erau, povesteşte ea, ”în toiul pregătirilor de nuntă”. Acesta este de altfel motivul pentru care jurnalistul s-a dus la consulat. ”Tot ceea ce ne trebuia era o foaie de hârtie”. După ”o primă întâlnire pozitivă cu personalul consular”, cu câteva zile mai înainte, Khashoggi s-a întors pe 2 octombrie, ”fără să se îndoiască că nu va fi în securitate acolo”, afirmă logodnica sa.
Însă ”frica” a cuprins-o pe aceasta din urmă după ce a ”aşteptat răbdătoare” timp de trei ore ca el să iasă din clădire.
”El a intrat în consulat şi nu există nicio probă că a ieşit de acolo”, subliniază Cengiz, ale cărei speranţe de a-l revedea pe Khashoggi ”scad pe zi ce trece”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...