Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi pentru AFP că este ”un pic şocat” după trei zile în funcţie, deplângând atmosfera grea care domneşte, în opinia sa, în masiva clădire sovietică în care se află administraţia sa.
Un novice în politică, fostul umorist în vârstă de 41 de ani, care a promis să zdruncine elitele şi să modernizeze exerciţiul puterii, şi-a oferit o baie de mulţime, vizitând un popular salon de carte, la Kiev, unde a cumpărat mai multe lucrări pentru cei doi copii ai săi.
Întrebat care este prima sa impresie la începutul noului său loc de muncă, el a răspuns ”merge. Sunt un pic şocat. E enorm de mult de lucru”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Principala sursă a faptului că se resimte? ”Atmosfera, clădirea”, a spus el, reiterându-şi dorinţa din campanie de a-şi transfera administraţia într-un imobil mai modern.
”Îmi doresc foarte mult să o fac”, a declarat şeful statului ucrainean. ”Asta implică numeroase dificultăţi, dar ne gândim”.
Fostul actor şi umorist, ales în aprilie cu peste 73% din voturile exprimate împotriva fostului preşedinte Petro Poroşenko, Zelenski a fost învestit preşedinte luni. El a convocat imediat alegeri legislative anticipate, cu scopul de a obţine o majoritate necesară reformelor sale.
În campania sa fără precedent, pe care a purtat-o în principal pe reţele de socializare, el s-a prezentat drept un om al poporului, care se exprimă decontractat şi a anunţat că vrea să folosească zboruri obişnuite şi să transfere administraţia prezidenţială într-un ”open space”.
După ce a fost ales, echipa sa a mărturisit iniţial că o mutare se dovedeşte complicată, mai ales din motive de securitate. Zelenski a deschis însă accesul pietonilor pe strada pe care se află preşedinţia, în centrul Kievului.
Într-o notă mai serioasă, preşedintele a respins criticile pe care le-a provocat alegerea şefului administraţiei sale - Andriï Bogdan, considerată ilegală de către unii şi denunţată drept un semn rău de către liderul unui grup de investiţii.
”Am vorbit cu investitori care aşteptau o schimbare a puterii”, a subliniat Zelenski. ”Ei ne sună zilnic şi sunt pregătiţi să injecteze bani, cu condiţia ca preşedintele şi Guvernul să le garanteze protecţia drepturilor (în justiţie)”.
”Acesta este principalul motiv pentru care vor investi sau nu, cu siguranţă nu este Bogdan”, a continuat el.
Întrebat despre ideea controversată a şefului administraţiei sale de a organiza un referendum pe tema modalităţilor unui eventual ”acord de pace” cu Rusia - acuzată de alimentarea unui război în estul Ucrainei -, Zelenski a dat asigurări că, în cazul în care această idee este pusă în practică, ar fi mai degrabă un ”studiu electronic de opinie” decât un plebiscit cu caracter constrângător.
”Noi dorim ca oamenii să participe la viaţa ţării, asta e tot”, a subliniat el. ”Nu trebuie să se deformeze sensul a ceea ce s-a spus”.
Această idee a unui referendum, formulată marţi de Bogdan, a provocat proteste în Ucraina, unde mulţi au văzut scenariul unei predări în războiul împotriva separatiştilor proruşi, soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani.
Câteva zeci de politicieni, experţi şi figuri publice au publicat joi o scrisoare deschisă în care-l somează pe Zelenski să se exprime cu privire la această iniţiativă care, în opinia lor, ”ameninţă” existenţa statului ucrainean.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...