Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski salută vineri seara o decizie ”istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a anunţat că a emis un mandat de arestare pe numele omologului său rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul de la Kremlin este acuzat de faptul că este responsabil de ”crima de război a deportării ilegale de populaţie (copii) şi de transfer ilegal de populaţie (copii) din zone ocupte în Ucraina către Rusia”, a anunţat vineri Curtea, cu sediul la Haga, în Olanda.

”Azi (vineri) avem o decizie semnificativă a justiţiei internaţionale. Într-un caz care are perspective reale”, declară liderul de la Kiev în discrusl său de vineri seaera, citat de CNN.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Aceasta este o decizie istorică care va conduce la o responsabilitate istorică”, apreciază el într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Zelenski subliniază că anchete ucrainene sugerează, de asemenea, că Kremlinul este diect implicat în dispariţia forţată a unor copii ucvraineni în Rusia.

”În cadrul procedurii penale în care anchetează forţele noastre de ordine, s-au înregistrat deja 16.000 de cazuri de deportări forţate de copii”, anunăţă Zelenski.

”Însă numărul real, întreg al deportailor poate fi mult mai mare”, estimează el.

”O astfel de operaţiune criminală ar fi fost imposibilă fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist”, îl acuză el pe Putin.

Preşedintele ucrainean mulţumeşte CPI şi procurorului-şef Karim Khan.

El denunţă deportarea forţată a copiilor drept un ”rău”.

Autorităţile ucrainene au adus până în prezent în Ucraina, înapoi din Rusia, 300 de copii deportaţi.

Rusia, la fel ca un anumit nunmăr de state, nu recunoaşte competenţa acestui tribunal. Prin urmare, din punctul de vedere al legii, deciziile acestui tribunal sunt nule şi neavenite”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Şefiul diplomaţiei europene Josep Borrell a salutat ”o decizie importantă”.

Regatul Unit a salutat, la rândul său, ”această măsură luată de CPI independentă pentru a-i obliga pe cei dvârful regimului rus, inclusiv pe Vladimir Putin, să dea socoteală”.

Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportaţi către Rusia de la lansarea invaziei, la 24 februarie, estimează Kievul, iar mulţi dintre ei au fost plasaţi în instituţii şi în plasament.

Preşedintele CPI, Piotr Hofmanski, a subliniat că emiterea celor două mandate de arestare este un ”moment important în procesul dreptăţii” pentru Curte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.