Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Uniunii Europene (UE) să-şi intensifice presiunile asupra Moscovei, pentru a pune capăt războiului în estul ţării sale, insistând asupra sorţii copiilor victime ale conflictului, relatează AFP.
Fostul actor şi umorist, în vârstă de 41 de ani, un novice în politică, a ales s-şi efectueze prima vizită oficială la Bruxelles - sediul instituţiilor UE şi NATO.
El a fost primit de către preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. Cei doi lideri şi-au strâns mâna în faţa presei, înainte de reuniune.
'Missing Poroshenko?' #Zelensky meets #Juncker in Brussels for first talks pic.twitter.com/rgh1NxjNnP
— Ruptly (@Ruptly) June 4, 2019
Volodimir Zelenski a efectuat apoi o vizită la sediul NATO, pentru a se întâlni cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.
”NATO susţine deplin suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei. Aliaţii nu recunosc şi nu vor recunoaşte anexarea ilegală a Crimeeii de către Rusia şi condamnăm acţiunile agresive ale Rusiei în regiunea Mării Negre”, a subliniat secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg.
Zelenski a subliniat că Ucraina speră în continuare să devină o ţară membră a blocului militar şi a blocului european şi a anunţat că este deschis unor negocieri de pace cu Rusia vecină, relatează The Associated Press.
”Cursa strategică a Ucrainei pentru a deveni membră cu drepturi depline a UE şi NATO rămâne neschimbată”, a declarat el , citat de AP, într-o conferinţă de presă cimună cu Stoltenberg.
”Agresiunea armată a Rusiei este o provocare majoră”, a adăugat el, declarându-se pregătit să negocieze cu Moscova şi să respecte acordurile de la Minsk, menită să punăcapăt războiului.
Volodimir Zelenski a pledat, în această primă vizită oficială, cauza copiilor prinşi în conflictul cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, soldat cu aproximativ 13.000 de morţi din 2014.
”Mă gândesc neîncetat la sutele de copii ucişi cu gloanţe de către adulţi în estul Ucrainei”, a scris el pe pagina sa de Facebook.
”Astăzi, cu ocazia Zilei internaţionale a copiilor victime nevinovate ale agresiunii, profit de ocazie pentru a aminti aceste oribile cifre prietenilor noştri europeni şi pentru a îndemna Rusia să pună capăt războiului, pentru a salva vieţi, mai ales ale copiilor”, adaugă el.
”Însă îndemnurile nu sunt suficiente. Iată de ce întâlnirile mele cu lideri europeni vor începe cu o întrebare: cum vom exercita noi, împreună, presiuni asupra agresorului? Cum îl vom constrânge la pace? Sunt sigur că vom găsi o soluţie împreună. Poate că nu azi, dar o vom găsi fără îndoială. Suntem obligaţi să o găsim, în numele copiilor”, conchide el.
Potrivit ONU, 147 de copii au fost ucişi de la începurtul războiului - 98 de băieţi şi 49 de fete, iar alţi 363 de copii au fost răniţi. Aproape 200.000 de copii au fost deplasaţi din calea războiului.
UE şi NATO susţin Ucraina, după anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea şi izbucnirea războiului în estul ţării cu separatişti proruşi, în 2014, însă cer Kievului să facă mai mult în vederea avansării unor reformel politice şi economice indispensabile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...