Volodimir Zelenski a respins marţi un proiect parlamentar controversat care prevede ca declaraţiile de avere ale oficialilor să rămână inaccesibile publicului larg, după ce săptămâna trecută o petiţie îi ceruse preşedintelui ucrainean să nu promulge această lege şi să o retrimită la Parlament, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Parlamentul a votat săptămâna trecută pentru a restabili şi a reglementa modul de declarare a averilor, o practică ce fusese suspendată după invazia Rusiei din 2022, din motive de securitate. Dar - printr-o lacună notabilă - textul menţine prevederea ca declaraţiile de avere ale oficialilor să rămână inaccesibile publicului pentru încă un an.

"Motivul (pentru veto) este clar: declaraţiile trebuie să fie dezvăluite pe deplin. În acest moment. Nu peste un an. Registrul trebuie să fie deschis chiar acum", a declarat Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Acest amendament cheie trebuie făcut înainte ca legea să poată fi adoptată din nou. Repede", a cerut el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Deputatul Iaroslav Jelezniak a declarat pe Telegram că parlamentul va vota din nou legea în jurul datei de 20 septembrie.

O petiţie publică prin care i se cerea lui Zelenski să se opună prin veto acestei legi a strâns rapid zeci de mii de semnături, cu mult peste cele 25.000 necesare pentru a fi luate în considerare de către preşedinte. Militanţii anti-corupţie şi parlamentarii din opoziţie, printre alţii, consideră că proiectul de lege în forma sa actuală vine în contradicţie cu scopul principal al măsurii, acela de a trage la răspundere oficialii.

CITEȘTE ȘI Ucrainenii fac petiţie pentru a-i cere lui Zelenski să se opună prin veto unei legi ce reglementează depunerea declaraţiilor de avere, dar care are o lacună

Fondul Monetar Internaţional a subliniat că revenirea la declaraţiile obligatorii de avere este unul dintre cele câteva criterii de referinţă pentru deblocarea unei părţi din pachetul de asistenţă de 15,6 miliarde de dolari acordat Ucrainei.

Combaterea corupţiei este, de asemenea, o cerinţă pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar guvernul ucrainean a declarat-o drept prioritate alături de respingerea invaziei ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.