Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat marţi o reformă a sistemului electoral în Hong Kong, potrivit presei de stat chineze, o decizie care urmează să marginalizeze opoziţia din fosta colonie britanică, relatează AFP.
Comitetul Permanent al Parlamentului chinez a adoptat marţi în ”unanimitate” amendamente în acest sens, anunţă agenţia China Nouă.
Această reformă - impusă de Beijing fără ca membrii Consiliului Legislativ (LegCo, Parlamentul din Hong Kong) să aibă vreun cuvânt de spus - face parte din efortul Beijingului de a acapara în forţă fosta colonie britanică, lansat în urma unei uriaşe contestări în favoarea democraţiei în 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
China Nouă se limitează să anunţe într-un material scurt că ”preşedintele Xi Jinping a semnat ordinele preziedenţiale şi a a promulgat anexele amendate”.
Însă, în fapt, cei 7,5 milioane de locuitori ai acestui teritoriu care se presupune a fi semiautonom din sud-estul Chinei habar nu au ce conţine exact această lege, care nu a fost prezentată în mod oficial.
Însă Tam Yiu-chung - singurul reprezentant al Hong Kongului în organul decizional suprem al Parlamentului chinez - a făcut câteva precizări.
”Amendamentele au fost adoptate în unanimitate de către cei 167 de membri ai Comitetului Permanent”, a declarat el pentru AFP.
Noua lege prevede ca numărul membrilor LegCo să crească de la 70 la 90 de membri.
Doar 20 de mandate din LegCo - reprezentând 22% din total - urmează să fie atribuite de-acum prin sufragiu universal direct, a precizat Tam Yiu-chung.
Până în prezent, 35 de mandate - adică jumătate din total - erau alese prin vot universal direct.
De asemenea, 40 de mandate urmează să fie atribuite de către un Comitet al personalităţilor pro-Beijing.
Restul de 30 de mandate urmează să fie desemnate de către grupuri socioprofesionale, potrivit unui sistem alambicat, aflat deja în vigoare, care a fost întotdeauna favorabil Beijingului.
Totodată, oricine candideazăîn alegeri este necesar să fie ”aprobat” în prealabil de către un Comitet de control, înfiinţat de către autorităţile de la Hong Kong, potrivit lui Tam Yiu-chung.
El precizează că organul însărcinat cu implementarea la Hong Kong a drasticei legi a securităţii naţionale urmează, de asemenea, să aibă un cuvânt de spus asupra candidatrilor.
”Comitetul Securităţii Naţionale şi Poliţia Securităţii Naţionale vor pregăti rapoarte cu privire la fiecare dintre candidaţi, cu scopul de a ajuta în procesul de control al Comitetului de validare”, declară el pentru AFP.
Beijingul creşte, de asemenea, numărul membrilor Comitetului Electoral de la 1.200 la 1.500, scrie Reuters.
Autorităţile chineze subliniază că această reformă electorală vizează să îndepărteze ”eşecuri şi deficienţe” care au ameninţat securitatea naţională în timpul contestării din 2019 şi să facă astfel încât numai ”patrioţi” să conducă Hong Kongul.
Această reformă electorală este cea mai importantă reformă politică de la retrocedarea Hong Kongului Chinei de către Regatul Unit, în 1997 şi modifică mărimea şi alcătuirea LegCo şi Comitetului Electoral în vederea unei acaparări şi mai mari a Beijingului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...