Parlamentul chinez urmează să examineze un proiect de reformă electorală la Hong Kong, anunţă joi presa de stat, şi să deschidă astfel calea unei posibile marginalizări a candidaţilor în favoarea democraţiei din cadrul opoziţiei în acest teritoriu semiautonom, relatează AFP.
Deputaţii din cadrul Adunării Nţaionale Populare (ANP), care se reunesc începând de vineri în cadrul unei sesiuni plenare anuale, urmează să studieze un proiect de lege vizând să ”îmbunătăţească sistemul electoral din Hong Kong”, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.
Experţi loiali Beijingului, oficiali politici chinezi şi Guvernul central evocă, de mai multe săptămâni, ideea unei reforme electorale menite să asigure, potrivit unei formule repetate în buclă, că ”patrioţii guvernează la Hong Kong”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În vizor se află consilieri districtuali, în foarte mare parte afiliaţi opoziţiei în favoarea democraţiei, în urma unui scrutin, la sfârşitul lui 2019, în care Guvernul local loial Beijingului a fost învins.
Această reformă urmează să vizeze desemnarea membrlor în Parlamentul local (LegCo) - în care un sistem alambicat garantează o majoritate a blocului loial Beijingului.
Alegeri parlamentare locale urmează să abă loc la Hong Kong în septembrie.
Anunţul acestei reforme are loc la aproape un an de la cel al legii securităţiii naţionale la Hong Kong, impusă fostei colonii britanice de către Beijing în urma unor manifestaţii uriaşe, în 2019, împotriva regimului comunist.
Potrivit criticilor săi, această lege a afectat în mod considerabil libertăţi în principiu garantate Hong Kongului la retrocedarea coloniei de către Marea Britanie, în 1997.
ANP este controlată de către Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), iar adoptarea acestui proiect de lege de către deputaţii chinezi este o simplă formalitate.
China urmează să prezinte un nou plan cincinal de dezvoltare şi obiective socio-economice în 2021, în cadrul acestei sesiuni anuale a Adunării.
ZECI DE ACTIVIŞTI ÎN FAVOAREA DEMOCRAŢIEI, ÎNCARCERAŢI
Pe de altă parte, un judecător de la Hong Kong a decis joi să menţină în închisoare 32 de activişti în favoarea democraţiei, acuzaţi de subversiune, şi să elibereze pe cauţiune alţi 15 - care rămân, cu toate acestea, în detenţie, în urma unui apel imediat al parchetului -, după patru zile de audieri.
Cei 15 activişti pot face recurs la Înalta Curte în 48 de ore.
În ceea ce-i priveşte pe cei 32 de activişti cărora instanţa le-a refuzat eliberarea pe cauţiune, ”tribunalul nu crede că există motive suficiente să creadă că nu vor continua să comită fapte care pun în percol securitatea naţională”, a anunţat judecătorul Victor So.
Mai multe figuri de prim-plan ale contestării de la Hong Kong se află între 47 de activişti judecaţi - cel mai important grup inculpat până în prezent în numele draconicei legi a securităţii naţionale impuse de China în acest teritoriu.
Beijingul a lansat în 2020 o acaparare în forţă a regiunii sale semi-autonome, în urma unei uriaşe mobilizări în favoarea democraţiei, care a zguduit fosta colonie britanică timp de luni de zile în 2019.
Cei 47 de activişti au fost inculpaţi cu privire la ”subversiune”, o hotărâre condamnată ferm de către capitale occidentale, în frunte cu Londra şi Washingtonul, care acuză Beijingul de faptul că-şi încalcă promisiunea de a păstra libertăţile Hong Kongului, pe care a făcut-o la retrocedarea fostei colonii de către Marea Britanie, în 1997.
Acuzaţii reprezintă un spectru foarte larg al opoziţiei locale - foşti deputaţi, universitari, avocaţi, lucrători sociali şi numeroşi activişti tineri, ca Joshua Wong, deţinut în alt dosar.
Mii de persoane au fost arestate începând din 2019 la Hong Kong, iar justiţia locală este copleşită de aceste dosare.
Cele patru zile de audieri au ilustrat schimbări profunde în obiceiurile judiciare ale Hong Kongului, antrenate de noua lege a securităţii naţionale, impusă în iunie de către Beijing, fără vreo dezbatere în Parlamentul din Hong Kong.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...