Washingtonul a promis să ”lucreze dur cu europenii” pentru a ajunge la un nou acord în vederea contracarării ”comportamentului nefast” al Teheranului, iar Donald Trump şi-a justificat din nou retragerea Statelor Unite afirmând că acest lucru a permis contracararea ambiţiilor regionale iraniene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În contextul în care şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a început duminică un turneu în China, în Rusia şi în Europa, cu scopul de a încerca să salveze acodul nuclear iranian încheiat în 2015 la Viena, după negocieri îndelungate şi dure, preşedintele american a revenit asupra acestui subiect fierbinte.

”Amintiţi-vă cât de rău se comporta Iranul atunci când acordul iranian era în vigoare. Ei încercau să domine Orientul Mijlociu prin toate mijloacele necesare. Acum, asta nu se va mai întâmpla!”, a scris el duminică Twitter.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton au făcut anterior turul platourilor televiziunilor cu scopul de a justifica retragerea americană din acest acord negociat de administraţia Obama.

Ei au transmis un mesaj apăsat partenerilor europeni, pe care retragerea ”nu-i viza”, potrivit lui Mike Pompeo, chiar dacă întreprinderile lor ce fac comerţ cu Iranul sunt direct ameninţate de restabilirea sancţiunilor americane.

”Eu sper că în zilele şi săptămânile viitoare, vom putea să ajungem la un acord care să funcţioneze cu adevărat, care să protejeze în mod real lumea în faţa răului comportament iranian, nu doar de programul lor nuclear, ci şi de rachetele lor şi de comportamentului lor nefast. Iar eu voi lucra îndeaproape cu europenii pentru a încerca să reuşim asta”, a declarat el la postul preferat al preşedintelui, Fox.

”SCHIMBARE DE DIRECŢIE”

Acordul încheiat în 2015 între Iran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite plus Germania) prevede o ridicare a sancţiunilor vizând Teheranul, în schimbul angajamentului său de a nu se dota cu arma nucleară.

După anunţul pe 8 mai al retragerii Statelor Unite şi cu privire la reintroducerea sancţiunilor, semnatarii europeni - Franţa, Germania şi regatul Unit - s-au declarat ”hotărâţi să asigure punerea în aplicare” a textului, ”menţinând beneficiile economice” în profitul populaţiei iraniene.

După ce a propus negocierea unui acord complementar, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis lui Donald Trump ”marea (sa) îngrijorare” cu privire la stabilitate în regiune, într-o convorbire la telefon sâmbătă.

”Vom continua să lucrăm, preşedintele Trump şi preşedintele Macron, noi vrem un bun acord, vom lucra dur în săptămânile următoare”, a subliniat Mike Pompeo la CBS.

”Vom opera o schimbare de direcţie”, a subliniat el. Donald Trump vrea ”să-i priveze” pe iranieni ”de această bogăţie” acumulată în opinia sa mulţumită ridicării sancţiunilor.

La fel ca preşedintele său, şeful diplomaţiei a respins ferm, duminică, orice idee potrivit căreia o intensificare a tensiunilor în ultimele zile în regiune are vreo legătură cu faptul că Teheranul se simte mai puţin obligat după retragerea americană din acord.

”Este ridicol”, a apreciat el, un argument respins de consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Trump.

”Dacă observaţi progresele pe care Iranul le-a făcut sub acoperirea acordului, progresele militare convenţionale şi teroriste în Irak, în Liban, în Yemen, din 2015 Iranul avansa în mod real. Ei erau pe cale să răstoarne echilibrul puterii în Orientul Mijlociu, până să se retragă preşedintele Trump din acest acord”, a spus Bolton.

În prima zi a turneului său mondial, ministrul iranian de Externe a afişat, duminică un optimism prudent la Beijing, primul partener comercial şi economic al Iranului, care şi-a exprimat regretul faţă de decizia americană.

”Noi sperăm, mulţumită acestei vizite în China şi în alte ţări, să fim capabili să stabilim un cadru viitor clar pentru acord”, a explicat Mohammad Javad Zarif.

Circumspect, şeful diplomaţiei iraniene a lansat, însă un avertisment.

”Dacă acodul trebuie să dureze, interesele noastre trebuie să fie asigurate. Vom vedea cum garantează (ţările europene) faptul că interesele Iranului sunt asigurate”, a spus el.

”Noi suntem pregătiţi pentru toate opţiunile”, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.