Statele Unite speră că au restabilit o capacitate de disuasiune a Iranului, odată cu eliminarea răsunătoare a generalului iranian Qassem Soleimani, însă există îndoieli cu privire la voinţa şi capacitatea lui Donald Trump de a controla acţiunile miliţiilor prioraniene din regiune, relatează AFP.
”Prin atacurile pe care le-am efectuat împotriva Brigăzilor Hezbollah la sfârşitul lui decembrie şi apoi prin operaţiunea noastră împotriva lui Suleimani, eu cred că am restabilit un anumit nivel de disuasiune faţă de ei”, a declarat miercuri presei secretarul american al Apărării Mark Esper.
Statele Unite se aşteaptă ca miliţiile şiite irakiene să continue să efectueze operaţiuni împotriva forţelor americane în irak, ”conduse direct sau nu de Iran”, a apreciat el. Este necesar, atunci, ”să reacţionăm ferm pentru a ne asigura că menţinem acest nivel de disuasiune la un nivel ridicat”, a conchis Esper.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a părut mai rezervat cu privire la efectul disuasiv al eliminării generalului Soleimani.
”Cred că este probabil prea devreme pentru a spune acest lucru”, a declarat el, subliniind că tirurile de rachetă iraniene asupra bazelor în care se află militari americani în Irak,în noaptea de marţi spre miercuri, erau ”menite să ucidă”.
După distrugerea în iunie a unui avion american fără pilot (dronă) în Strâmtoarea Ormuz, Donald Trump a respins avizul consilierilor săi, care-l îndemnau să bombardeze Iranul, şi s-a abţinut să răspundă, la jumătatea lui septembrie, unor atacuri vizând instalaţii petroliere saudite atribuite Iranului.
Însă uciderea unui subcontractor american, la 27 decembrie, într-un atac cu rachetă vizând o bază militară irakiană la Kirkuk, în nordul Irakului, a schimbat situaţia. Armata americană a bombardat, două zile mai târziu, instalaţii în Irak şi în Siria ale Brigăzilor Hezbollah, o miliţie prioraniană pe care Washingtonul o consideră vinovată de moartea cetăţeanului său.
”PREA DEVREME PENTRU A STRIGA VICTORIE”
Atacul american, care s-a soldat cu 25 de morţi, a fost urmat de o luare cu asalt a Ambasadei Statelor Unite de către manifestanţi prioranieni la 3 ianuarie, iar preşedintele american a luat lumea prin surprindere şi a pus să fie ucis puternicul general iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei expansioniste iraniene în Orientul Mijlociu.
De obicei un critic al lui Trump, fostul director al CIA, generalul în retragere David Petraeus, l-a apluadat.
”Este un efort remarcabil în vederea restabilirii unei capacităţi de disuasiune, ceea ce evident nu a fost cazul cu răspunsurile relativ nesemnificative de până acum”, a declarat el pentru revista Foreign Policy.
Miercuri, răspunsul iranian dat acestei eliminări a fost considerat relativ proporţionat. Iranul a tras mai multe rachete asupra unor baze ale coaliţiei internaţionale în care se află militari americani în Irak, fără să facă victime.
”Cred cu adevărat că administraţia (Trump) a reuşit să-i convingă pe iraieni să evite un război mai larg”, a declarat pentru AFP fostul diplomat american Nicholas Burns, în prezent profesor la Harvard.
Însă ”este mult prea devreme pentru a striga victorie”, adaugă acest fost consilier al lui George W. Bush. ”Iranienii au arătat în trecut că pot să folosească forţe auxiliare pentru a ataca Statele Unite şi pe alţii. Ei ar putea să o facă în săptămânile următoare sau în lunile următoare”,
Kaleigh Thomas de la Centrul de cercetare Center for a New American Security consideră că "Iranul ar putea, pe termen scurt, să pară un pic mai prudent”.
Teheranul a ”testat limitele americane” în trecut, declară pentru AFP această specialistă în Orientul Mijlociu.
Odată cu moartea generalului Soleimani, care a luat Iranul ”prin surprindere”, ţara ”poate că fi mai puţin încrezătoare”, adaugă ea. Însă această operaţiune ”a motivat-o de asemenea să acţioneze şi să găsească mijloace de a face Statele Unite să sufere (...). Acesta este doar începutul”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...