Uniunea Europeană va lucra din greu pentru a construi un viitor în care să fie aliată şi parteneră a Marii Britanii, după ”divorţul” care intră vineri în vigoare, a scris Ursula von der Leyen în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite Reuters.
Într-un articol scris împreună cu şeful Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, von der Leyen a afirmat că Marea Britanie nu mai poate avea acces nerestricţionat pe piaţa internă europeană.
Cei trei s-au angajat că lucreze din greu ”pentru a găsi noi modalităţi de a colabora pentru viitorul nostru ca aliaţi, parteneri şi prieteni”, potrivit unui extras din articolul publicat joi seara.
După discuţii îndelungate pentru separare, Marea Britanie va ieşi din blocul comunitar în care a intrat în 1973 vineri noaptea, la miezul nopţii, ora Bruxelles-ului (23:00 GMT). Va urma o perioadă de tranziţie până la sfârşitul acestui an, iar noi discuţii, pe teme pornind de la comerţ la securitate, vor începe în curând.
Cei trei afirmă în articol că ataşamentul lor pentru Marea Britanie a mers dincolo de apartenenţa ţării la UE şi că acordul de ieşire a asigurat drepturile a milioane de britanici şi că cetăţenii europeni vor fi protejaţi în locul pe care îl consideră acasă.
După Brexit, Europa trebuie să fie mai unită pentru a-şi proteja interesele în lume. Într-o perioadă de concurenţă puternică şi geopolitică tulburentă, mărimea este importantă”, au mai scris liderii UE.
Ministrul britanic de Externe Dominic Raab a scris la rândul său în publicaţie că Marea Britanie va lucra alături de partenerii europeni pentru a extinde comerţul, îmbunătăţi securitatea şi depăşi provocările globale comune.
”Dar, mai mult decât orice, vom fi o naţiune independentă, care îşi va putea stabili singură viitorul şi care va avea control asupra tuturor frontierelor, legilor şi comerţului său”, a scris Raab. El a mai afirmat că până la sfârşitul acestui an vor fi negociate cele mai bune acorduri pentru formarea unor noi legături.
Marea Britanie afirmă că 11 luni reprezintă un timp suficient pentru a ajunge la un acord comercial cu ”zero tarife, zero cote” şi că nu va prelungi perioada de incertitudini dincolo de 2020.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.