Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că o victorie împotriva Rusiei este posibilă anul acesta, în cazul în care partenerii occidentali îşi respectă promisiunile în privinţa ajutorului militar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Dacă partenerii îşi ţin cuvântul dat şi respectă termenele, ne aşteaptă o victorie inevitabilă (...). Eu vreau cu adevărat asta anul acesta”, a declarat el într-o conferinţă de presă, vineri, cu ocazia marcării unui an de la invazia rusă.

”Noi suntem pregătiţi pentru tot”, a subliniat el într-o înregistrare video online.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea”, a subliniat el în această înregistrare, aşezat la birou, în penumbră, purtând un pulover negru cu un trident galben, un însemn ucrainean.

El a promis să-i pdepsească pe ”criminalii ruşi (...). La un tribunal internaţional, prin judecata lui Dumnezeu sau cu soldaţii noştri”.

Kievul lucrează ”din greu” la o contraofensivă, a anunţat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, care ameninţă să lovească Rusia ”în aer, la sol, pe mare”.

În opinia sa, Occidentul consideră Ucraina ”scutul” său împotriva Rusiei.

”Ucraina trebuie să facă cu adevărat un pas înainte către ţările de pe continentul african”, a subliniat Zelenski în conferinţa sa de presă, anunţând că vrea ”să organizeze un summit între ţările din America Latină şi Ucraina”.

ANEXARE

Pe de altă parte, Moscova a salutat vineri eforturile Chinei de a pune capăt conflictului, subliniind că Kievul este necesar ”să recunoască noile realităţi teritoriale”, în pofida faotului că propuneri ale Beijingului includ respectarea ”integrităţii teritoriale” a Ucrainei.

Rusia insistă asupra necesităţii ca Ucraina să recunoască anexarea a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Moscova a subliniat că ”apreciază” eforturile chineze de a pune capăt conflictului din Ucraina.

”Împărtăşim consideraţiile Beijingului”, a anunţat vinerti, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe, subliniind că Kievul trebuie ”să recunoască noile realităţi teritoriale”, în pofida faptului că propunerile Beijingului includ respectarea ”integrităţii teritiriale” a Ucrainei.

China îndeamnă Rusia şi Ucraina să organizeze negocieri de pace şi respinge orice folosire a armei nucleare, într-un document de 12 puncte, publicat vineri, la exact un an de la invazia Ucrainei de către Rusia.

”Toate părţile trebuie să susţină Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai rapid posibil”, în vederea unei ”soluţii paşnice”, subliniază Ministerul chinez de Externe.

Acest document - intitulat ”Poziţia Chinei asupra rezolvării politice a crizei ucrainene” - a fost publicat pe site-ul ministerului cu ocazia marcării unui an de la izbucnirea Războiului rus în Ucraiona, la 24 februarie 2022.

China încearcă de câteva săptămâni să joace un rol de mediator în acest conflict şi anunţa de mai multe zile să-şi publice poziţia în vederea găsirii unei soluţii politice.

Beijingul se opune în mod clar, în acest document, oricărei recurgeri la arma nucleară, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a agitat această ameninţare.

”Arma nucleară nu trebuie să fie folosită şi nu trebuie să se poarte un război nuclear”, se arată în document.

China îndeamnă cele două ţări beligerante ”să se conformeze strict dreptului umanitar internaţional, să evite să atace civili sau clădiri civile”.

MACRON ÎI CERE LUI ERDOGAN O ”SPORIRE A PRESIUNII ŞI IZOLĂRII RUSIEI”. ERDOGAN ÎI CERE LUI PUTIN O ”PACE ECHITABILĂ”

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus vineri omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că este necesară o ”sporire a presiunii şi izolării Rusiei”, pentru ca aceasta ”să renunţe” la ”agresiunea” sa împotriva Ucrainei, potrivit Palatului Élysée.

”În acest sens, şeful statului a subliniat miza luptei împotriva oricărei ocoliri a sanţiunilor implementate”, a anunţat preşedinţia franceză în urma unei convorbiri la telefon între cei doi lideri, la exact un an de la invazia rusă a Ucrainei.

Recep Tayyip Erdogan a îndemnat vineri la o ”pace echitabilă” în Ucraina într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin.

”Preşedintele Erdogan a subliniat asupra necesităţii ajungerii la o pace echitabilă, în vederea evitării unor noi pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri”, a anunţat într-un scurt comunicat preşedinţia turcă.

Preşedintele turc îndeamnă, de asemenea, la o relansare a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

PRODUCŢIE COMUNĂ DE MUNIŢIE POLONEZO-AMERICANĂ

Pe de altă parte, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat vineri că a discutat cu omologul său american Joe Biden despre o producţie comună de muniţie destinată Ucrainei.

”Pot să dezvălui că am discutat cu preşedintele (american) Joe Biden despre lansarea unei producţii militare comune, de exemplu de muniţie (...). Aceste discuţii vor continua”, a declarat presei şeful statului polonez.

SUEDIA ŞI GERMANIA LIVREAZĂ TANCURI DE TIP LEOPARD UCRAINEI

Pe de altă parte, Suedia urmează să livreze Ucrainei zece tancuri de tip Leopard şi sisteme antiaeriene, a anunţat Guvernul suedez vineri, la un an de la invazia rusă.

Germania a anunţat vineri livrarea a patru tancuri - suplimentare - de tip Leopard 2A6, în plus faţă de cele 14 deja prevăzute, a anunţat Ministerul german al Apărării.

”Am decis să livrăm tancuri (de tip) Leopard 2 suedeze”, a anunţat într-o conferinţă de presă premierul suedez Ulf Kristersson.

Ministrul suedez al Apărării Pål Jonson a anunţat că Suedia preconizează să furnizeze ”aproximativ zece” tancuri.

”Modelul pe care-l avem este numir 2A5”, a precizat el.

Potrivit lui Pål Jonson, acest model este asemănător celor folosite de către Germania.

Aceste tancuri urmează să fie livrate în cadrul Grupului germanic de Coordonare.

Ulf Kristersson a anunţat că Suedia urmează să livreze Ucrainei şi sisteme antiaeriene de tip IRIS-T et HAWK.

Polonia a anunţat vineri că patru dintre tancurile sale de tip Leopard 2 au ajuns pe teritoriul ucrainean şi că urmează să trimită altele ”în câteva zile”.

Canada urmează să trimită, la rândul său, Ucrainei patru tancuri de tip Leopard 2 - suplimentare.

VIKTOR ORBAN ÎNDEAMNĂ DIN NOU LA UN ARMISTIŢIU

Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban, care denunţă neîncetat un ”război indirect” al Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei şi-a reitarat vineri apelul la un armistiţiu în conflictul care devastează Ucraina de un an.

”Nu suntem naivi. Ştim că perspectivele unui acord de pace care să fie acceptat de către ambele părţi sunt slabe”, a scris el pe Twitter.

”Dar prima etapă este cu siguranţă să se negocieze un armistiţiu. este singurul mod de salvare de vieţi”, insistă el.

Guvernul ungar are o poziţie ambiguă - de la începutul invaziei ruse a Ucrainei - şi se abţine să-l critice pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Viktor Orban, care întreţinea legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită armament Kievului, îndeamnă cu regularitate la negocieri de pace şi acuză Bruzellesul de impactul sanţiunilor economice impuse Rusiei.

El îndemna, sâmbăta trecută, într-un discurs despre ”starea naţiunii”, la o menţinere a relaţiilor economice cu Rusia, de care Ungaria este foarte dependentă energetic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.