Viceprim-ministrul pentru reintegrare din Republica Moldova, Oleg Serebrian, va efectua o vizită de lucru la Bucureşti miercuri, 28 februarie, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai guvernului român şi cu şefi de misiuni diplomatice, cărora le va prezenta situaţia din regiunea transnistreană, anunţă autorităţile de la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biroul pentru Politici de Reintegrare de la Chişinău a precizat că Oleg Serebrian se va întâlni mai întâi cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, după care va susţine o prezentare a situaţiei din regiunea transnistreană pentru şefii misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, organizată de Institutul Diplomatic Român, scrie publicaţia NewsMaker.

Ulterior, ministrul va avea întrevederi cu secretarul de stat Adrian Dupu care se ocupă de relaţia cu Republica Moldova.

De asemenea, Sereban se va întâlni cu şeful Senatului României, Nicolae Ciucă, cu deputaţii care conduc comisiile pentru politică externă, apărare şi securitate naţională, precum şi cu consilierul de politică externă al preşedintelui României, Gabriel Bologan.

Vizita oficialului moldovean în România intervine în ziua în care liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a convocat un congres al deputaţilor locali de toate nivelurile pentru a discuta despre „presiunile din partea Republicii Moldova, care încalcă drepturile şi înrăutăţesc situaţia socio-economică a transnistrenilor”. Este vorba de taxele vamale pe care firmele din Transnistria trebuie să le plătească de la 1 ianuarie în bugetul Republicii Moldova, şi nu la bugetul Transnistriei, cum se întâmpla până acum.

Politicianul transnistrean Ghennadi Ciorba a speculat că la congres - convocat pentru miercuri, la ora 11.00 - autorităţile de la Tiraspol vor cere ca Transnistria să devină parte a Rusiei. Această informaţie, preluată pe larg de media din Moldova, Ucraina şi România, a fost minimalizată de autorităţile de la Chişinău, care au denunţat o mişcare de propagandă a Moscovei, cu atât mai mult cu cât joi Vladimir Putin este aşteptat să rostească discursul său anual din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Biroul pentru Reintegrare de la Chişinău a declarat că, potrivit informaţiilor de care dispune, „nu există niciun motiv pentru a crede că situaţia din regiune s-ar putea înrăutăţi”, dar şi-a exprimat speranţa că „Tiraspolul îşi dă seama de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor măsuri pripite”.

Fapt semnificativ, marţi, un diplomat de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA, aflat în vizită la Chişinău, s-a deplasat la Tiraspol şi a stat de vorbă cu liderul transnistrian Vadim Krasnoselski. Acesta s-a plâns de taxele vamale impuse de Chişinău, dar în acelaşi timp a lăudat oportunităţile oferite afacerilor locale de acordul de liber-schimb pe care Republica Moldova îl are cu Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI Un oficial american de rang înalt s-a întâlnit, la Tiraspol, cu liderul regiunii transnistrene cu o zi înainte de evenimentul convocat pentru o presupusă aderare la Federaţia Rusă. Vadim Krasnoselski a lăudat oportunităţile de afaceri oferite de UE

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.