Preşedintele american Joe Biden a sugerat vineri că veteranii americani din al Doilea Război Mondial şi-ar dori ca ţara lor să se opună astăzi agresiunii liderului rus Vladimir Putin, aşa cum s-au opus agresiunii liderului nazist Adolf Hitler în urmă cu 80 de ani, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden a făcut o legătură între al Doilea Război Mondial şi prezent. Când forţele aliate au ajuns pe plajele din Normandia în Ziua Z, un "dictator de temut", care "cucerise un continent, şi-a găsit în sfârşit naşul", a spus Biden. "Datorită lor, războiul s-a schimbat. Ei s-au opus agresiunii lui Hitler. Se îndoieşte cineva - se îndoieşte cineva că ei n-ar vrea ca America să se opună agresiunii lui Putin aici, în Europa de astăzi? Acei rangeri au pus misiunea şi ţara mai presus de ei înşişi. Crede cineva că ar cere mai puţin de la fiecare american de astăzi?", a întrebat Biden retoric.

Fără a-l numi pe adversarul său din alegerile prezidenţiale, preşedintele Biden a pus imediat situaţia în contrast cu ideile lui Donald Trump, care ar vrea ca America să meargă singură şi să nu sară în ajutorul aliaţilor din NATO, dacă aceştia nu-şi achită partea în materie de cheltuieli de apărare. Biden a întrebat, din nou retoric, dacă cineva crede că acei rangeri ar vrea ca America să "meargă singură" astăzi. "Ei au luptat pentru a învinge o ideologie odioasă în anii '30 şi '40. Crede cineva că nu ar mişca cerul şi pământul pentru a învinge ideologiile odioase de astăzi?" a spus Biden.

Pe parcursul evenimentelor de comemorare a Zilei Z, Biden, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi alţi lideri mondiali au făcut paralele între lupta împotriva fascismului din anii '30 şi lupta împotriva invaziei lui Putin în Ucraina de astăzi.

Joe Biden a vorbit vineri din vârful unui fost buncăr german de la Pointe du Hoc, un promontoriu care a fost locul unei bătălii crâncene în ziua Z. În urmă cu 40 de ani, Ronald Reagan vorbise din acelaşi loc.

Biden a descris importanţa sitului de la Pointe du Hoc, unde au avut loc unele dintre cele mai eroice acţiuni din timpul debarcării aliaţilor din 6 iunie 1944, când rangerii americani au escaladat stânci de 30 de metri pentru a ataca poziţiile naziste.

"Mă aflu astăzi aici ca primul preşedinte care a venit la Pointe du Hoc când niciunul dintre cei 225 de bărbaţi curajoşi care au escaladat această stâncă în Ziua Z nu mai este în viaţă", a spus preşedintele american. "Sunt aici pentru a vă spune că, odată cu dispariţia lor, vântul pe care îl auzim venind dinspre acest ocean nu se va stinge. Va deveni mai puternic în timp ce ne adunăm astăzi aici. Aşadar, ascultaţi ecourile vocilor lor. Să le auzim, pentru că ele ne cheamă şi ne cheamă acum. Ei ne întreabă: ce vom face? Nu ne cer să escaladăm aceste stânci, ne cer să rămânem fideli la ceea ce reprezintă America. Nu ne cer să ne dăm sau să ne riscăm vieţile, dar ne cer să avem grijă de alţii în ţara noastră mai mult decât de noi înşine. Nu ne cer să le facem treaba. Ei ne cer să ne facem treaba noastră, să protejăm libertatea în zilele noastre, să apărăm democraţia, să ne opunem (agresiunii) în străinătate şi acasă, să facem parte din ceva mai mare decât noi înşine", a punctat Joe Biden.

În finalul discursului său, preşedintele a afirmat că rangerii care au luat cu asalt Pointe du Hoc ar vrea ca americanii să creadă în importanţa democraţiei. Biden a subliniat, de asemenea, greutăţile susţinerii democraţiei, spunând că "democraţia americană cere cel mai greu lucru: să credem că facem parte din ceva mai mare decât noi înşine".

"Dragi compatrioţi americani, refuz să cred, pur şi simplu refuz să cred că măreţia Americii este un lucru de domeniul trecutului", a subliniat şeful Casei Albe adresându-se contemporanilor. "Când vorbim despre democraţie - democraţia americană - vorbim adesea despre idealurile de viaţă, libertate, căutarea fericirii. Ceea ce nu vorbim este despre cât de greu este", a spus Biden, lansând un avertisment tăios împotriva unui val de izolaţionism în creştere în SUA. "Cel mai natural instinct este să te îndepărtezi", a arătat el. Dar, dând exemplul veteranilor din Ziua Z din public, el a avertizat în privinţa acestui instinct. "Ei credeau că America este farul lumii. Sunt sigur că au crezut că aşa va fi pentru totdeauna", a spus el. "Americanii obişnuiţi pot face lucruri extraordinare atunci când sunt provocaţi. Nu există un exemplu mai bun în întreaga lume decât aici, la Pointe du Hoc", a subliniat Joe Biden.

CITEȘTE ȘI Reuters: Discursul pe care Biden îl va rosti vineri pe faleza din Normandia va apăra democraţia, după modelul lui Reagan în urmă cu 40 de ani. Preşedintele va profita de ocazie pentru a se pune în contrast cu rivalul Donald Trump
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.