La Zwickau ”ne este din nou frică că vom pierde tot ceea ce am construit”, declară primarul acestui oraş industrial, mai degrabă înstărit, în fosta Germanie de Est, în care extrema dreaptă îşi creşte acapararea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru a înţelege de ce ”atmosfera este atât de rea” înaintea alegerilor regionale de duminică în Saxonia, ”trebuie poate să plonjăm în istoria oamenilor”, declară AFP Constance Arndt, aleasă în 2020.

”Aici, populaţia a obţinut o anumită prosperitate” după dureroasa declasare care a urmat reunificării, în 1990, declară primarul în vârstă de 47 de ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Biroul său domină o piaţă primitoare, cu clădiri renovate şi multe cafenele, centrul oraşului cu aproape 90.000 de locuitori, un bastion al industriei auto şi al Volkswagen.

Din cauza unor crize repetate - pandemia covid-19, iar apoi Războiul din Ucraina şi ”explozia” preţurilor -, ”frica de a pierde” reapare, iar ”în semn de protest” se votează cu extrema dreaptă, declară aleasa, fără etichetă politică.

La începutul anului, mii de locuitori au manifestat împotriva teoriilor expulzării în masă a străinilor, discutate la o reuniune la care au participat membri ai Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta).

Această mobilizare rară a ”majorităţii tăcute” din oraş, la fel ca în toată Germania, a slăbit.

La începutul lui iunie, AfD a obţinut o victorie în alegerile comunale şi a devenit cel mai important grup în Consiliul Mucnicipal Zwickau.

În pofida faptului că nu există o majoritate, negocierile se anunţă aprige, mai ales în finanţarea culturii, se teme primarul.

”ZONĂ NAŢIONAL-SOCIALISTĂ”, ”NS-ZONE”

Un cartier situat departe de centrul oraşului arată altfel.

În această zi de august caniculară, Jörg Banitz, un lucrător social, arată pe ziduri mai multe svastici şi inscripţii "NS-Zone" - ”zonă naţional-socialistă”, o trimitere la partidul nazist.

”Vedem asta des”, suspină acest locuitor născut la Zwickau, unul dintre organizatorii manifestaţiilor de la începutul anului.

El spune că AfD nu-şi trage puterea doar din proteste. El are acum ”o dinamică total proprie” şi ”o acceptare” în populaţie, facilitată de faptul că conservatorii din Uniunea Creştin Democrată (CDU), aflaţi la putere în Parlamentul din Saxonia, se inspiră din teme ale extremei drepte.

”Majoritatea alegătorilor care votează cu AfD, cred, vrea programul aşa cum este”, declară el.

Terenul este fertil în oraş, unde o scenă radicală a extremei drepte rămâne activă. La Zwickau s-au refugiat mult timp cei trei membri ai grupului terorist neonazist NSU, care au asasinat nouă imigranţi turci în perioada 2000-2009.

Wolfgang Wetzel, un ales Verde în Consiliul Muncipal, spune că mulţi se simt depăşiţi într-o lume devenită prea complicată.

Iar într-o populaţie supusă la două regimuri autoritariste la rând - nazismul şi comunismul în RDG -, apare ”o nostalgie a simplităţii dictaturii, în care nu trebuie să iei decizii”, un lucru în beneficiul extremei drepte, declară acest consilier familial în vârstă de 56 de ani.

”INCERTITUDINE”

AfD respinge aceste analize.

”Cred că pur şi simplu nu mai au chef să fie înşelaţi”, declară AFP Jonas Dünzel, un candidat în alegerile regionale, în care formaţiunea sa este dată cot la cot cu CDU.

Acest fost vânzător de asigurări, în vârstă de 30 de ani, îi ia peste picior pe conservatorii care susţin revendicările partidului său - de exemplu impunerea de controale la frontieră împotriva imigraţiei, controlul ajutoarelor destinate familiilor sau reducerea susţinerii militare a Ucrainei.

Populismul tot mai mare îngrijorează Volkswagen (VW), marele angajtor al comunei, care produce aici maşini integral electrice. Această tehnologie este atacată cu regularitate de AfD, care a catalogat-o drept un ”basm”.

”Discuţiile despre viitorul mobilităţii electrice creează incertitudine”, subliniază însărcinatul regional cu comunicarea al VW, Christian Sommer. ”Aici, la fabrică, avem 10.000 de persoane care muncesc cu pasiune la vehiculele noastre electrice”.

”Iar frica  este”, spune el, ”că aceste posturi pot să fie ameninţate”, în cazul în care un Guvern populist-conservator de dreapta ar rezulta din alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.