Un vapor sud-coreean suspectat de încălcarea sancţiunilor ONU impuse Coreei de Nord este blocat de şase luni într-un port în Coreea de Sud, a dezvăluit miercuri Ministerul sud-coreean de Externe, relatează AFP.
Phenianul este vizat de mai multe rânduri de sancţiuni, din cauza programelor sale nucleare şi balistice, iar acestea îi plafonează în special importurile de petrol şi kerosen.
Nordul caută să ocolească aceste restricţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Într-un raport recent, ONU a anunţat că acestei ţări i se livrează petrol prin transbordări între vapoare în ape internaţionale.
Ministerul sud-coreean de Externe a anunţat că o navă sud-coreeană a fost imobilizată, întrucât este suspectată de încălcarea sancţiunilor impuse Nordului.
”Este pentru prima oară când un vas sud-coreean este imobilizat din cauza unor presupuse încălcări ale sancţiunilor ONU”, a declarat pentru AFP un reprezentant al ministerului.
Autorităţile sud-coreene au blocat la sfârşitul lui 2017 şi în 2018 alte trei nave - sub pavilion panamez, al Hong Kongului şi Togo.
Nava sud-coreeană este blocată din octombrie în portul Busan (sud) şi este suspectată că a efectuat transbordări de ţiţei brut către un petrolier nord-coreean, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.
În cazul în care aceste susăiciuni se confirmă, nava va fi înscrisă pe ”lista neagră”, precizează agenţia.
Ministerul nu a spus de ce autorităţile nu au dezvăluit această imobilizare până acum.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care apără dialogul cu Coreea de Nord de mult timp, agită în faţa Phenianului stimulente economice, sub forma unor proiecte intercoreene, dintre care multe ar putea să reprezinte încălcări ale sancţiunilor, dacă ar fi implementate.
Unii observatori se întreabă deja dacă sancţiunile nu au fost cumva încălcate prin faptul că Sudul a furnizat material în vederea deschiderii unui birou de legătură intercoreean.
Trei întreprinderi sud-coreene au fost surprinse, anul trecut, în timp ce importau cărbune şi fier nord-corenee în valoare de milioane de euro.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit cu preşedintele american Donald trump la Hanoi, la sfârşitul lui februarie, în al doilea lor summit, iar o relaxare a sancţiunilor a fost una dintre principalele sale cereri. Însă întâlnirea s-a încheiat însă cu un eşec.
Statele Unite au impus de atunci sancţiuni unui nunăr de două companii chineze de transport maritim, acuzate că au făcut comerţ cu Nordul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...