Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, sâmbătă seara, decizia Consiliului UE ca România şi Bulgaria să intre în Schengen cu graniţele aeriene şi maritime, pe care o consideră „un pas major înainte”, în timp ce preşedintele Consiiului European, Charles Michel, a menţionat că „urmează să vină” şi „perspectiva” intrării depline în Schengen, şi cu transportul terestru.
„O zi de mare mândrie pentru România şi Bulgaria”, a reacţionat preşedinta Comisiei Europene pe reţeaua X într-un mesaj publicat în română şi bulgară.
„Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu România şi Bulgaria reprezintă un pas major înainte, pentru ele şi pentru spaţiul Schengen”, spune Ursula von der Leyen.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedinta Comisiei Europene recunoaşte meritele României şi Bulgariei şi spune că au muncit din greu, iar decizia Consiliului UE de sâmbătă seara este pe deplin meritată.
România şi Bulgaria „vor face Schengen şi mai puternic”, spune încrezătoare şefa executivului european.
O zi de mare mândrie pentru România şi Bulgaria.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 30, 2023
Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu reprezintă un pas major înainte, pentru ele şi pentru spaţiul Schengen.
au muncit din greu.
o merită.
Vor face Schengen şi mai… pic.twitter.com/D5fwqoWl28
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, felicită România şi Bulgaria pentru rezultatul obţinut, pe care îl califică drept „un pas mult aşteptat”, menţionând că „urmează să vină şi perspectiva transportului terestru” pentru intrarea deplină în Schengen.
„Felicitări României şi Bulgariei pentru extinderea Schengen pentru pasagerii din transportul maritim şi aerian. Un pas mult aşteptat pentru ca cetăţenii români şi bulgari să se bucure mai uşor de libertatea de circulaţie, urmând să vină şi perspectiva transportului terestru”, a scris Charles Michel, sâmbătă seara târziu, pe X.
Congratulations to Romania and Bulgaria on the extension of #Schengen for maritime and air transport passengers.
— Charles Michel (@CharlesMichel) December 30, 2023
A long awaited step for Romanian and Bulgarian citizens to enjoy easier freedom of movement with the perspective of land transport to come. https://t.co/yDIdARSEOm
Şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, salută decizia luată sâmbătă seara, despre care spune că este „un prim pas” subliniind că vine după un impas de 13 ani. Ea promite sprijin în continuare pentru o integrare deplină în Schengen, şi cu frontierele terestre, şi schiţează chiar un orizont de timp pentru aceasta: 2024.
Warm welcome to Bulgaria and Romania to the Schengen area to which they belong! This first but important step which enables free movement of citizens and business by air & sea breaks a 13 years deadlock.https://t.co/usstGhHfsY
— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) December 30, 2023
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, salută, la rândul său, „un eveniment aşteptat de mult timp” şi se bucură că în felul acesta este consolidată unitatea şi securitatea europeană.
„Felicitări cetăţenilor României şi Bulgariei pentru aderarea la spaţiul Schengen, odată cu ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene. A fost un eveniment aşteptat de mult timp. Acest lucru face ca Uniunea noastră să fie mai puternică şi ca cetăţenii noştri să fie mai în siguranţă. Europa uneşte”, a transmis Roberta Metsola într-un mesaj pe X.
Congratulations to the people of Romania and Bulgaria for joining the Schengen area with the lifting of maritime and air border controls.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 30, 2023
It was a long time coming. It makes our Union stronger and our people safer.
Europe unites.
Comisia Europeană, ca şi Parlamentul European, au pledat în repetate rânduri pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, arătând că au îndeplinit toate condiţiile tehnice cerute.
Decizia finală aparţine însă Consiliului UE, care reprezintă statele membre.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană: Negocierile pentru intrarea în Schengen şi cu frontierele terestre vor continua în 2024. Decizia va fi luată „într-un termen rezonabil”Austria, care s-a împotrivit, anul trecut, intrării României şi Bulgariei în Schengen a acceptat în cele din urmă zilele trecute ca cele două ţări să adere în etape la spaţiul european de liberă circulaţie, mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime.
CITEȘTE ȘI Austria confirmă acordul parţial cu România şi Bulgaria referitor la Schengen. Textul, obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost trimis preşedinţiei spaniole a Consiliului UEArticolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...