Vladimir Putin a preluat marţi funcţia de preşedinte al Rusiei pentru a cincea oară, ceremonia solemnă având loc la Kremlin la ora prânzului, iar în alocuţiunea rostită imediat după învestire liderul rus, aflat la putere de un sfert de secol, a făcut aluzie la războiul din Ucraina, dând asigurări că ţara va trece „cu onoare” prin această perioadă „grea, de etapă” şi îşi va păstra tradiţiile şi valorile. Pe de altă parte, el s-a declarat deschis să dialogheze cu Occidentul, dar numai dacă acesta va respecta condiţiile cerute de Moscova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Ceremonia a început cu prezentarea solemnă a drapelului de stat rus, a drapelului preşedintelui, a Constituţiei Rusiei şi a blazonului prezidenţial în Sala Sfântul Andrei a Marelui Palat al Kremlinului.

În conformitate cu articolul 82 din Constituţia Federaţiei Ruse, în prezenţa membrilor Consiliului Federaţiei, a deputaţilor din Duma de Stat şi a judecătorilor Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a depus jurământul faţă de poporul rus. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin, a anunţat că Vladimir Putin este oficial în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În alocuţiunea rostită imediat după aceea, Putin şi-a reluat teza şi obiectivul: o nouă ordine mondială în care vrea ca Rusia să fie văzută ca o mare putere. El a pretins, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri, că este deschis la dialog cu Occidentul, dar numai în condiţiile puse de Rusia şi numai de pe picior de egalitate.

„Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu ţările occidentale. Alegerea le aparţine: dacă intenţionează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune şi de presiune neîncetată asupra ţării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare şi pace. Repet: o discuţie, inclusiv pe probleme de securitate şi stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziţie de forţă, ci fără nicio arogare, aroganţă şi excepţionalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt”, a declarat Putin.

Totodată, el a sugerat că în cel de-al cincilea său mandat va spori înăbuşirea disidenţei şi nu va tolera „tulburările interne”, confirmând o tendinţă de înăsprire a autocraţiei deja prognozată de analiştii şi experţii internaţionali.

Putin a avut în discurs şi o aluzie şi în ceea ce priveşte viitorul guvern şi oamenii de care se va înconjura. El a promis să nu ofere protecţie - posibilă referire la cazul recent al adjunctului arestat al ministrului apărării, Timur Ivanov -, ci să promoveze oameni care iubesc „loialitatea”.

„Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calităţi umane şi profesionale, care şi-au dovedit prin fapte loialitatea faţă de Patrie, să ocupe poziţii de conducere în administraţia de stat, în economie, în toate domeniile” - a spus Putin.

DISCURSUL LUI PUTIN LA CEREMONIA DE PRELUARE A CELUI DE-AL CINCILEA MANDAT DE PREŞEDINTE:

„Dragi cetăţeni ai Rusiei!

Doamnelor şi domnilor!

Dragi prieteni!

În aceste momente solemne şi responsabile de preluare a funcţiei de preşedinte, aş dori să le mulţumesc cordial cetăţenilor Rusiei din toate regiunile ţării noastre, locuitorilor din ţinuturile noastre istorice care au apărat dreptul de a fi împreună cu Patria Mamă.

Vreau să mă înclin în faţa eroilor noştri, a participanţilor la operaţiunea militară specială, a tuturor celor care luptă pentru Patrie.

Vă mulţumesc încă o dată pentru încredere şi sprijin, iar acum mă adresez fiecărui cetăţean al Rusiei.

Tocmai am rostit cuvintele din jurământul prezidenţial. Textul acestuia concentrează esenţa celui mai înalt scop al şefului de stat - să protejeze Rusia şi să servească poporul nostru.

Înţeleg că aceasta este o mare onoare, o misiune şi o datorie sacră. Aceasta este ceea ce a definit sensul şi conţinutul activităţii mele în anii precedenţi. Vă asigur că voi continua să pun interesele şi securitatea poporului rus mai presus de orice altceva.

Voinţa consolidată a milioane de oameni este o forţă colosală, o dovadă a convingerii noastre comune şi ferme că vom determina soarta Rusiei noi înşine şi numai noi înşine, de dragul generaţiilor actuale şi viitoare.

Voi, cetăţenii Rusiei, aţi confirmat corectitudinea direcţiei ţării. Acest lucru este de mare importanţă într-un moment în care ne confruntăm cu provocări serioase. Văd în aceasta o înţelegere profundă a obiectivelor noastre istorice comune, determinarea de a ne apăra cu fermitate opţiunea, valorile, libertatea şi interesele naţionale ale Rusiei.

Sunt încrezător că vom trece cu demnitate prin această perioadă dificilă, de etapă, vom deveni şi mai puternici şi vom pune în aplicare cu siguranţă planuri pe termen lung şi proiecte de anvergură menite să atingă obiectivele de dezvoltare.

Iar aceasta este, în primul rând, salvarea oamenilor. Sunt încrezător că sprijinul pentru valorile şi tradiţiile familiale vechi de secole va continua să unească asociaţiile publice şi religioase, partidele politice şi toate nivelurile de guvernare.

Deciziile noastre privind dezvoltarea ţării şi a regiunilor trebuie să fie eficiente şi echitabile, să îmbunătăţească bunăstarea şi calitatea vieţii familiilor ruseşti.

Am fost şi vom continua să fim deschişi la consolidarea bunelor relaţii cu toate ţările care văd în Rusia un partener de încredere şi onest. Şi aceasta este, într-adevăr, majoritatea lumii.

Nu refuzăm să ne angajăm în dialog cu ţările occidentale. Alegerea le aparţine: dacă intenţionează să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, să continue politica lor de agresiune şi de presiune neîncetată asupra ţării noastre de-a lungul anilor, sau să caute o cale spre cooperare şi pace. Repet: o discuţie, inclusiv pe probleme de securitate şi stabilitate strategică, este posibilă. Dar nu de pe o poziţie de forţă, ci fără nicio arogare, aroganţă şi excepţionalism propriu, ci doar pe picior de egalitate, respectând interesele celuilalt.

Împreună cu partenerii noştri în integrarea eurasiatică şi cu alte centre suverane de dezvoltare, vom continua să lucrăm la formarea unei ordini mondiale multipolare şi a unui sistem de securitate egal şi indivizibil.

Într-o lume complexă, care se schimbă rapid, trebuie să fim autosuficienţi şi competitivi, deschizând noi orizonturi pentru Rusia, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră.

Dar este important să ne amintim lecţiile sale, să nu uităm de preţul tragic al turbulenţelor şi tulburărilor interne. Prin urmare, sistemul nostru statal şi socio-politic trebuie să fie puternic şi absolut rezistent la orice provocări şi ameninţări, asigurând progresul şi stabilitatea dezvoltării, unitatea şi independenţa ţării.

În acelaşi timp, stabilitatea nu înseamnă oblăduire. Sistemul nostru statal şi social ar trebui să fie flexibil, să creeze condiţii pentru reînnoire şi mers înainte.

Vedem cum s-a schimbat atmosfera în societate, cum încrederea, responsabilitatea reciprocă, sinceritatea, decenţa, nobleţea şi curajul sunt foarte apreciate astăzi. Voi face tot posibilul pentru ca oamenii care au demonstrat cele mai bune calităţi umane şi profesionale, care şi-au dovedit prin fapte loialitatea faţă de Patrie, să ocupe poziţii de conducere în administraţia de stat, în economie, în toate domeniile.

Trebuie să asigurăm o continuitate fiabilă în dezvoltarea ţării pentru următoarele decenii, să creştem şi să educăm generaţii tinere care vor consolida puterea Rusiei, să dezvoltăm statalitatea noastră, care se bazează pe armonia interetnică, păstrând tradiţiile tuturor popoarelor care trăiesc în Rusia, o ţară-civilizaţie unită prin limba rusă şi cultura noastră multinaţională.

Dragi prieteni!

Voi face tot ceea ce este necesar, tot ceea ce îmi stă în putere pentru a vă justifica încrederea, pentru a folosi în acest scop toate puterile şefului statului, care sunt consacrate în Constituţie. În acelaşi timp, aş dori să subliniez faptul că rezultatele acestei activităţi depind în mod esenţial de unitatea şi coeziunea noastră, de dorinţa noastră comună de a aduce beneficii Patriei, de a o proteja, de a lucra cu toată dăruirea.

Astăzi, de fapt, răspundem istoriei noastre milenare şi strămoşilor noştri. Aceştia au atins înălţimi aparent inaccesibile, pentru că au pus întotdeauna Patria pe primul loc, au ştiut că este posibil să atingi obiective cu adevărat măreţe doar împreună cu ţara şi poporul lor, şi au creat o putere mondială, Patria noastră, au obţinut astfel de victorii care ne inspiră astăzi.

Privim cu încredere în viitor, ne planificăm viitorul, schiţăm şi implementăm deja noi proiecte şi programe, care sunt menite să facă dezvoltarea noastră şi mai dinamică, şi mai puternică.

Suntem o naţiune unită şi măreaţă, iar împreună vom depăşi toate obstacolele şi vom realiza tot ceea ce am planificat. Împreună vom învinge!”

UPDATE - Vladimir Putin a început prin a mulţumi pentru încredere şi sprijin cetăţenilor ruşi din toate regiunile ţării.

El a numit prioritatea-cheie pentru Rusia păstrarea poporului, păstrarea valorilor şi a tradiţiilor străvechi.

Rusia este gata să consolideze bunele relaţii cu toate ţările, cu majoritatea mondială, a proclamat Vladimir Putin. Dar înainte de aceasta, s-a declarat încrezător că Rusia va trece „cu onoare” prin ceea ce a numit „perioada dificilă, de etapă” şi va deveni mai puternică.

Federaţia Rusă însăşi şi numai ea îşi va determina propria soartă, a punctat liderul de la Kremlin.

UPDATE - Putin a devenit oficial preşedinte pentru încă şase ani, a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin.

Zorkin i-a înmânat lui Putin simbolurile puterii prezidenţiale, inclusiv medalia prezidenţială - o cruce de aur a Sfântului Gheorghe cu imaginea stemei Federaţiei Ruse şi motto-ul "Serviciu, Onoare şi Glorie" pe un lanţ de aur.

A fost intonat imnul Federaţiei Ruse, iar invitaţii au apaludat, iar Putin şi-a început alocuţiunea.

UPDATE - Vladimir Putin depune jurământul cu mâna pe Constituţie

UPDATE - Vladimir Putin a intrat în sala de ceremonii, fiind primit cu aplauze, iar în drumul către pupitru s-a oprit de câteva ori şi a dat mâna cu unii invitaţi. La ceremonie sunt prezente câteva personaje celebre, printre care şi actorul american Steven Seagal şi Aleksandr Zaldostanov, cunoscut şi sub numele de "Hirurg" (Chirurgul), lider al clubului de motociclişti Lupii Nopţii.

UPDATE - Vladimir Putin a intrat în Kremlin şi a urcat aparent vioi cele câteva zeci de scări din holul principal.

UPDATE - Vladimir Putin a ieşit cu o umbrelă din clădirea unde are biroul, a coborât scările şi s-a suit în limuzină pentru a merge în palatul unde are loc ceremonia:

UPDATE - Imaginile transmise în direct de presa de stat rusă cu pregătirile pentru ceremonie arată că la Moscova vremea este urâtă şi este lapoviţă, deşi se văd tufe de liliac înflorite.

Invitaţii sunt prezenţi deja în sala de ceremonii, iar printre ei imaginile i-au arătat pe Serghei Lavrov, Serghei Şoigu, patriarhul Kirill, dar şi Ramzan Kadîrov, liderul cecen.

În timpul ceremoniei, Putin va depune jurământul de învestitură, înainte de a rosti un scurt discurs către naţiune. Discursul din acest an are loc cu două zile înainte de aniversarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste, pe 9 mai, a cărei celebrare este o piatră de temelie a politicii de putere a lui Putin, care susţine că luptă împotriva "neonaziştilor" în Ucraina.

Învestirea coincide cu o situaţie mai favorabilă pe front pentru armata rusă, care a suferit eşecuri umilitoare în primăvara şi toamna anului 2022, în primele luni ale atacului său pe scară largă asupra Kievului. În ultimele săptămâni, asalturile ruseşti în estul Ucrainei au crescut în intensitate şi au dus la cucerirea treptată a mai multor localităţi, în special în jurul oraşului-cheie Avdiyevka, cucerit la mijlocul lunii februarie.

În centrul Moscovei, numeroase bariere au fost ridicate de-a lungul principalelor artere de circulaţie în vederea pregătirii învestirii şi a paradei militare de la 9 Mai.

Învestirea lui Putin este o ceremonie pe care Ucraina a denunţat-o ca fiind o parodie de democraţie. Luni, diplomaţi ucraineni au declarat că această ceremonie este menită să dea "o iluzie de legalitate" continuării domniei lui Putin, care, potrivit Kievului, a transformat Rusia "într-un stat agresor" şi regimul actual "într-o dictatură".

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Protocolul va avea "anumite nuanţe", potrivit Kremlinului

Învestirea prezidenţială este o procedură solemnă prin care şeful statului îşi preia oficial prerogativele şi depune jurământul pe Constituţie. Putin a depus acest jurământ de patru ori.

Şi dacă în 2000, 52,94% dintre ruşi au votat pentru candidatul Putin, pe atunci în vârstă de 47 de ani, în 2004 au fost deja 71,31%, în 2012 - 63,6%, în 2018 - 76,7%, iar la alegerile din martie anul acesta, Putin, care acum are 71 de ani, a primit 87,28% din voturile populare, un record.

Ceremonia specială de învestire a preşedintelui Rusiei a fost stabilită în 1996, când primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, îşi prelua pentru a doua oară cea mai înaltă funcţie din stat. Ritualul a suferit modificări minore de atunci, dar punctele sale principale au rămas.

Secretarul de presă al şefului statului, Dmitri Peskov, a declarat că ceremonia de marţi de inagurare a noului mandat prezidenţial va urma protocolul stabilit, dar cu "anumite nuanţe". Kremlinul nu a precizat însă care sunt acestea. 

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA CEREMONIE

Scenariul tradiţional presupune ca preşedintele să meargă de la biroul său din prima clădire a Kremlinului către Marele Palat al Kremlinului (BKD) pentru ceremonie. Acolo, el urmează să meargă pe jos prin mai multe săli - Sfântul Gheorghe şi Alexandru până la Sfântul Andrei, unde va depune jurământul de învestitură. Apoi, şeful statului pleacă prin Porticul Roşu al BKD spre Piaţa Sobornaia, unde Regimentul prezidenţial va defila solemn în faţa comandantului suprem în funcţie.

În momentul în care Putin ajunge la BKD, totul ar trebui să fie deja pregătit: invitaţii îşi vor ocupa locurile, iar port-drapelul Gărzii de Onoare va aduce drapelul de stat al Rusiei şi drapelul preşedintelui Federaţiei Ruse (imaginea unui vultur cu două capete pe fond tricolor), urmate de Emblema preşedintelui Federaţiei Ruse şi de Constituţie, pe care Putin va ţine mâna în timp ce depune jurământul de învestitură.

Marţi, Palatul Kremlinului va fi închis pentru turişti, iar accesul se va face doar pe bază de invitaţie.

Câteva mii de invitaţi sunt aşteptaţi să asiste la ceremonia de inaugurare de la Kremlin: reprezentanţi ai puterii executive, legislative şi judiciare, ai guvernului rus, ai Consiliului Federaţiei, ai Dumei de Stat, ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai guvernatorilor. Kremlinul invită, de asemenea, reprezentanţi ai principalelor confesiuni, deţinători ai Ordinului Sfântului Apostol Andrei, Eroi ai Rusiei, deţinători ai Ordinului "Pentru Meritul Patriei", şefi de misiuni diplomatice, reprezentanţi ai organizaţiilor publice, cercuri de afaceri, generali, personalităţi din domeniul ştiinţei, culturii, sportului, jurnalişti. În invitaţiile de denumire se specifică "forma de ţinută - stil oficial de afaceri (bărbaţi - costum închis, femei - rochie/ costum de lungime normală) sau uniformă militară de ceremonie".

CITEȘTE ȘI UPDATE - SUA şi majoritatea ţărilor UE vor boicota învestirea lui Putin din cauza războiului din Ucraina. Franţa îşi va trimite ambasadorul la ceremonie: "Nu avem nicio dorinţă de schimbare de regim la Moscova"

Ceremonia de inaugurare din 2018 a durat aproximativ 48 de minute, inclusiv trecerea în revistă a Regimentului prezidenţial.

CINE ESTE PUTIN ŞI CE "REALIZĂRI" I SE ATRIBUIE

Născut la 7 octombrie 1952 la Leningrad, Putin este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Leningrad (în prezent, Universitatea de Stat din Sankt Petersburg) şi al Institutului Andropov al KGB-ului din URSS (în prezent, Academia de Informaţii Externe). A lucrat în agenţiile de securitate ale statului, a lucrat în cadrul primăriei din Sankt Petersburg şi s-a mutat la Moscova în 1996 în funcţia de adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui Federaţiei Ruse. Ulterior, a deţinut funcţii de conducere în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a Federaţiei Ruse, a condus Serviciul Federal de Securitate şi a fost secretar al Consiliului de Securitate. De două ori (în a doua jumătate a anului 1999 şi în perioada 2008-2012) a fost prim-ministru al Rusiei.

Agenţia TASS - agenţia oficială de presă a statului rus - enumeră "realizările" mandatelor lui Putin, menţionând războiul din Ucraina şi amintind că atunci când a devenit pentru prima dată şef al ţării, în 2000, a promis că ordinul lui Elţîn de a "proteja Rusia" va fi principala sa activitate. "O face de aproape un sfert de secol. În acelaşi timp, el continuă să repete că principala sa preocupare este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi creşterea veniturilor ruşilor. De-a lungul anilor, au existat soluţionarea situaţiei din Cecenia, lupta împotriva terorismului, reducerea recrutării în armată, Jocurile Olimpice de la Soci, Cupa Mondială FIFA, introducerea examenului de stat unificat, proiecte naţionale şi înfiinţarea indemnizaţiei maternale. Şi, de asemenea - faimosul discurs de la Munchen, operaţiunea din Siria, crearea BRICS şi EAEU, Crimeea, Donbas, Novorossia şi operaţiunea militară specială (invadarea Ucrainei din februarie 2022 - n.r.)" - arată TASS.

"Programul lui Putin abia dacă aminteşte de weekend-uri, ziua sa de lucru se întinde mult peste limitele alocate de Codul Muncii. Pentru că preşedintele, după spusele şefului statului însuşi, este persoana care este responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă în ţară", subliniază TASS într-o mostră de cult al personalităţii.

ÎNVESTIRE ÎNAINTE DE 9 MAI. AGENDĂ ÎNCĂRCATĂ LA ÎNCEPUT DE MANDAT

Prin învestirea de marţi, sunt reafirmate puterile lui Putin în calitate de "garant al Constituţiei, al drepturilor şi libertăţilor omului şi ale civililor", potrivit cărora acesta va "lua măsuri pentru a proteja suveranitatea Federaţiei Ruse, independenţa şi integritatea sa statală, pentru a asigura funcţionarea coordonată şi interacţiunea autorităţilor statului".

Potrivit Constituţiei, şeful statului stabileşte principalele direcţii ale politicii interne şi externe, decide probleme legate de cetăţenia rusă, premii şi graţieri. De asemenea, el este comandantul suprem suprem al forţelor armate.

Legea fundamentală îi conferă preşedintelui drepturi largi de a conduce politica externă a ţării. Şeful statului este cel care determină poziţia Rusiei pe scena internaţională. Preşedintele reprezintă ţara în relaţiile internaţionale, conduce negocieri, semnează instrumente de ratificare.

Calendarul politicii externe a lui Putin chiar la începutul noului mandat prezidenţial include deja mai multe puncte. Astfel, pentru 8 mai este programat un summit al Uniunii Economice Eurasiatice, de Ziua Victoriei - 9 Mai - sunt aşteptaţi la Moscova liderii mai multor ţări, potrivit TASS, cu care preşedintele va purta discuţii. De asemenea, Putin se pregăteşte de o vizită de stat în China şi de contacte cu omologul său turc, scrie TASS, fară a preciza ce înseamnă aceste contacte. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl aşteaptă de mult timp pe Putin ca oaspete, el însuşi făcându-i anul acesta o vizită la Kremlin.

GUVERNUL, AŞTEPTAT SĂ DEMISIONEZE

Noul mandat de preşedinte al lui Putin, al cincilea, va avea şase ani şi conform modificării Constituţiei din martie 2020, Putin poate candida din nou în 2030.

Conform legii, în ziua învestirii guvernul îşi predă atribuţiile noului preşedinte ales al Federaţiei Ruse, astfel că este de aşteptat ca guvernul să demisioneze marţi.

CITEȘTE ȘI Guvernul rus va demisiona peste o lună. Ce prerogative are Putin, conform Constituţiei pe care a amendat-o în 2020

În cele peste două decenii de putere, Vladimir Putin a instaurat un regim autoritar în care opoziţia, membrii ONG-urilor şi alţi apărători ai drepturilor omului sunt supuşi cenzurii şi unei represiuni intense şi sunt încarceraţi în mod obişnuit în temeiul unei legislaţii care a sporit diversitatea modurilor în care pot fi inculpaţi "indezirabilii".

Condus de partidul prezidenţial Rusia Unită, guvernul menţine o faţadă multipartidistă prin intermediul unei opoziţii tolerate. Reprimarea politică a adevăraţilor opozanţi, care sunt fie încarceraţi, fie forţaţi să plece în exil, îi permite să autorizeze doar partidele care îi sunt afiliate, ai căror candidaţi "marionetă" nu fac decât să conducă o opoziţie de faţadă sau chiar să servească drept paravan printr-un discurs comunist sau ultranaţionalist, ceea ce-i permite lui Vladimir Putin să se prezinte ca un preşedinte moderat, fără alternativă credibilă sau rezonabilă.

Tot în această logică, în baza majorităţii sale parlamentare şi a unei Constituţii rescrise în avantajul său, Vladimir Putin a anunţat că va candida pentru realegere în 2024 din postura de "independent".

CITEȘTE ȘI ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN RUSIA. Elita rusă se aşteaptă ca Putin să facă unele remanieri după victoria în alegeri. Cui i se clatină scaunul şi cine poate sta liniştit

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.