Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri că semnează un „ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru ţările din întreaga lume”. Aceste tarife pornesc de la o bază minimă de 10 la sută. Conform unui tabel prezentat de şeful Casei Albe, tariful reciproc impus UE este de 20 la sută. De asemenea, el a reconfirmat că de la miezul nopţii vor intra în vigoare taxele vamale de 25 la sută pentru toate maşinile care nu sunt fabricate în Statele Unite.
UPDATE - Potrivit unui oficial al Casei Albe citat de Reuters, rata tarifară de bază va intra în vigoare sâmbătă la ora 12:01 a.m., în timp ce tarifele reciproce vor intra în vigoare pe 9 aprilie la ora 12:01 a.m.
Produsele acoperite de tarifele din secţiunea 232, inclusiv automobilele, oţelul, aluminiul, cuprul şi cheresteaua nu vor fi incluse, a spus acesta.
Oficialul a declarat că Trump plănuieşte alte tarife sectoriale pentru semiconductori, produse farmaceutice şi, posibil, minerale critice, astfel încât acestea nu vor fi, de asemenea, acoperite de noul regim vamal.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
„Avem nişte veşti foarte, foarte bune astăzi”, şi-a început Trump discursul din Grădina Trandafirilor de la Casa Albă. „Se întâmplă multe lucruri bune pentru ţara noastră”, a adăugat Trump.
„Reciprocitate. Asta înseamnă că ce ne fac ei nouă şi noi le facem lor. Foarte simplu. Nu poate fi mai simplu de atât”, a declarat Donald Trump începând să dea exemple de ţări care impun taxe vamale pentru produsele din Statele Unite.
„Tarifele oferă ţării noastre protecţie împotriva celor care vor să facă rău economiei americane şi mulţi oameni căutau să facă rău economiei americane. Poate nu atât de evident, dar făceau un rău economic enorm. Dar, chiar mai important, acestea ne vor oferi creştere economică. Aceste tarife ne vor oferi o creştere cum nu aţi mai văzut până acum”, a justificat şeful Casei Albe.
Donald Trump a sosit miercuri în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă în uralele şi aplauzele asistenţei. El s-a îndreptat direct spre pupitru, salutând şi gesticulând către membrii mulţimii înainte de a-şi începe discursul.
În cursul discursului său, Donald Trump a afirmat că SUA au fost „jefuite, violate şi jefuite de ţări apropiate şi îndepărtate, atât prietene, cât şi inamice". El a continuat prin a spune că, timp de ani de zile, „cetăţenii americani care muncesc din greu” au fost obligaţi „să stea pe margine în timp ce alte ţări se îmbogăţeau şi deveneau puternice”.
„Contribuabilii noştri au fost jefuiţi timp de mai bine de 50 de ani, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”, a asigurat el.
„Astăzi va fi ziua în care industria americană va renaşte, promovând o nouă epocă de aur a Americii”, a proclamat şeful Casei Albe.
Trump a vorbit aproape 40 de minute, făcându-şi şi un fel de laudatio pentru toate măsurile luate până acum.
TAXE VAMALE DE 25 LA SUTĂ PENTRU MAŞINI
Trump a reconfirmat că va impune un tarif de 25% pentru toate vehiculele fabricate în străinătate începând de la miezul nopţii.
Atunci când vine vorba de comerţ, uneori „prietenul (este) mai rău decât duşmanul”, a menţionat Trump, arătând că peste 80% din maşinile fabricate în Coreea de Sud sunt vândute în Coreea de Sud, iar peste 90% din maşinile vândute în Japonia sunt fabricate în Japonia, în timp ce maşinile fabricate în SUA reprezintă doar o mică parte în vânzările din aceste ţări.
„Ford vinde foarte puţin” în alte ţări, a mai spus Trump, adăugând că acest dezechilibru a „decimat” industriile americane. „De aceea, începând de la miezul nopţii vom impune un tarif de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate”, a anunţat Trump.
Potrivit Reuters, taxele vamale anunţate că vor intra în vigoare de la miezul nopţii pentru industria auto se vor extinde şi la importuri de componente auto şi calculatoare în valoare de aproape 600 de miliarde de dolari, conform unei analize Reuters a codurilor tarifare enumerate în Registrul federal.
Tarifele vor acoperi autoturisme, camioane uşoare, motoare, transmisii, baterii litiu-ion şi alte piese, inclusiv anvelope, amortizoare şi cabluri pentru bujii.
Acestea vor acoperi, de asemenea, toate importurile de calculatoare, inclusiv laptopuri şi desktopuri.
CE TARIFE SUNT IMPUSE UE ŞI ALTOR ŢĂRI
Ulterior, preşedintele a prezentat un tabel cu tarifele reciproce impuse, precizând că Washingtonul a dat dovadă de generozitate, pentru că a înţeles că unele ţări trec prin situaţii dificile.
Conform tabelului prezentat de Trump, Uniunea Europeană va avea tarife de 20 la sută.
„Vom stabili un tarif de bază minim de 10%”, a anunţat Trump. Dar multe dintre ratele tarifare pe care le-a enumerat sunt, de fapt, mult mai mari.
Şeful Casei Albe s-a lăudat însă că a dat dovadă de generozitate şi că este „un fel de reciprocitate”, nu chiar o reciprocitate totală în materie de tarife.
Reuters enumeră câteva din tarifele impuse unor ţări:
China - 34%
Japonia - 24%
Coreea de Sud - 25%
Elveţia - 31%
Marea Britanie - 10%
Taiwan - 32%
Malaezia - 24%
India - 26%
Brazilia - 10%
Indonezia - 32%
Vietnam - 46%
Singapore - 10%
Australia - 10%
Serbia - 37%
Ucraina - 10%
Israel - 17%
Turcia - 10%
Arabia Saudită - 10%
Moldova - 31%

Observatorii au remarcat că din lista completă prezentată lipsesc Rusia şi Belarus, în timp ce Ucraina apare cu tariful de bază de 10 la sută.
FULL LIST: Liberation Day pic.twitter.com/ZBiRuJBCAr
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) April 2, 2025
MESAJUL LUI TRUMP CĂTRE LIDERII STRĂINI
Reduceţi-vă propriile tarife dacă vreţi ca tarifele noastre să scadă, a spus Trump adresându-se liderilor din alte ţări.
„Dacă se plâng, dacă vreţi ca tariful vostru să fie zero, atunci vă construiţi produsul chiar aici în America, pentru că nu există niciun tarif dacă vă construiţi fabrica, produsul, în America. Şi am văzut companii care vin aici cum nu am mai văzut până acum”, a declarat Trump.
Trump a enumerat câteva companii care „au anunţat deja şi s-au angajat să investească” în SUA, numind Apple, Softbank, OpenAI şi Oracle.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.