Preşedintele american Donald Trump a promis luni să restaureze ordinea într-o Americă pradă a unui val istoric de furie şi a ameninţat să desfăşoare armata pentru a opri violenţele, relatează AFP.
La New York, mai multe magazine mari de pe celebrul 5th Avenue au fost jefuite în noaptea de luni spre marţi, porivit unor jurnalişti de la faţa locului.
O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost instaurată în oraş între orele locale 23.00 (marţi, 6.00, ora României) şi 5.00 (marţi,12.00, ora României), iar maţi urmează să intre în vigoare începând de la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României), a anunţat primarul Bill de Blasio, care a dat asigurări că metropola este ”total sub control, esenţial calm şi linişştit”.
Donald Trump se confruntă cu cele mai grave tulburări civile din mandatul său, în contextul în care sute de mii de americani protestează faţă de brutalitatea poliţiei, rasismul şi inegalităţile sociale, exacerbate de criza covid-19.
”În adâncul nostru, ne-am săturat”, a declarat pentru AFP Jessica Hubbert, o manifestantă de culoare, la Los Angeles.
INTERDICŢIE DE CIRCULAŢIE PE TIMPUL NOPŢII
La o săptămână după moartea la Minneapolis a lui George Floyd, un bărbat de culoare, la vârsta de 46 de ani, asxifiat de către un poliţist alb, New Yorkul, Los Angelesul şi alte zeci de oraşe americane şi-au consolidat măsurile în domeniul securităţii şi au decretat sau au prelungit interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, pentru a goli străzile.
La Washington, câteva zeci de manifestanţi au fost arestaţi fără violenţă luni seara, cu privire la încălcarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, începând de la ora locală 19.00 (marţi, 2.00, ora României).
În faţa tulburărilor, care se adaugă pandemiei covid-19, Trump a anunţat anterior, pe un ton marţial, desfăşurarea în capitală a ”mii de militari puternic înarmaţi” şi poliţişti, cu scopul de a pune capăt ”revoltelor” şi ”jafurilor”.
El a apreciat că tulburările care au avut loc cu o zi înainte la Washington sunt ”o ruşine”.
Îndemnându-i pe guvernatori să acţioneze repede şi puternic pentru a ”domina străzile” şi a rupe spirala violenţelor, el i-a pus în gardă.
”Dacă un oraş sau un stat refuză să ia deciziile necesare în vederea apărării vieţii şi bunurilor locuitorilor săi, eu voi desfăşura armata americană, pentru a rezolva rapid problema la faţa locului”, a tunat el, denunţând acte de ”terorism intern”.
Tear gas, flash grenades and rubber bullets were used to disperse protestors near the White House so Trump could pose for this photo – in front of a church, bible in hand.
— HuffPost UK (@HuffPostUK) June 2, 2020
Read more: https://t.co/gHSAaiD1lp pic.twitter.com/wQAZS1t1e3
”El foloseşte armata americană împotriva americanilor”, a denunţat pe Twitter Joe Biden, adversarul său în alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Candidatul democrat urma să se ducă marţi la Philadelphia pentru a se exprima cu privire la ”tulburărlei civile”.
Cu faţa acoperită cu o mască, el s-a dus luni într-o biserică dintr-o parohie de culoare din statul său, Delaware, unde s-a întâlnit cu oficiali locali. Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama contează pe acest electorat să-l ducă la Casa Albă.
În timp ce Donald Trump se exprima în grădina Casei Albe, unde domnea o atmosferă de tabără asediată, poliţia dispersa cu gaze lacrimogene sute de manifestanţi adunaţi în exteriorul incintei.
Obiectivul lor era să elibereze terenul către Biserica Saint John - un edificiu emblematic din apropiere care a fost vandalizat duminică seara. Preşedintele american s-a dus la biserică pe jos, înconjurat de membri ai Cabinetului său, pentru a se fotografia acolo, cu o Biblie în mână.
President Trump walked from the White House to St. John's Church Monday evening. The president held up a bible in front of the boarded up church, which was damaged during protests Sunday. pic.twitter.com/NJCMC0A4Ar
— CBS News (@CBSNews) June 2, 2020
Primarul democrat al Washingtonului, Muriel Bowser, a denunţat o dispersare ”ruşinoasă” care, în opinia guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo, serveşte doar la a-i oferi preşedintelui ”o şedinţă foto”.
”PRESIUNE PUTERNICĂ ŞI PRELUNGITĂ”
De la Boston la Los Angeles şi de la Philadelphia la Seattle, mişcarea de protest s-a exprimat până acum în mod paşnic, dar a provocat, de asemenea, unele indendii nocturne şi distrugeri.
La aceste manifestaţii paşnice s-au strigat sloganuri ca "Black Lives Matter" (”Viaţa celor de culoare contează”) şi ”I can't breathe” (”Nu pot respira”) - ultimele cuvinte ale lui Floyd, care zăcea pe jos, încătuşat şi cu gâtul sub genunchiul unui poliţist alb, ai cărui colegi au stat pasivi.
Floyd a murit asixiat din cauza unei ”presiuni puternice şi prelungite” execitate asupra gâtului său şi cuutiei sale toracice, a anunţat luni Ben Crump, avocatul familiei victimei, dezvăluind rezultatele unei autopsii independente.
Autopsia oficială, care a fost făcută publică ulterior, a conchis, de asemenea, că s-a exercitat o presiune letală la nivelul gâtului afroamericanului, care a cauzat oprirea inimii.
Nici concedierea agentului care a comis această faptă, Derek Chauvin, şi nici arestarea sa ulterioară nu au calmat spiritele, iar protestele au cuprins cel puţin 140 de oraşe americane.
În faţa confruntărilor între manifestanţi, spărgători şi forţe antirevoltă, militarii din cadrul Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în peste 20 de oraşe mari, într-o atmsoferă de tensiune fără precedent din anii '60.
În vederea dispersării protestatrilor, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.
Agentul Derek Chauvin, care a fost inculpat de omor prin imprudenţă, urmează să compară la 8 iunie în faţa unui tribunal.
Astfel, nu există speranţa unei scăderi imediate a tensiunii, cu atât mai mult cu cât săptămâna viitoare au loc funeraliile lui George Floyd, în Texas.
Emoţia a depăşit frontierele Statelor Unite.
Manifestaţii împotriva brutalităţilor poliţiei şi rasismului din Statele Unite au avut loc în ultimele zile în Marea Britanie, Germania, Irlanda, Olanda, Canada şi în Noua Zeelandă.
Rivalii Statelor Unite în lume - China şi Iranul - nu au scăpat ocazia de a critica Washingtonul.
Beijingul a denunţat ”boala cronică” a rasismului în Statele Unite, Iar Carrie Lam, şefa Executivuului de la Hong Kong, vizată anul trecut de o contestare susţinută de majoritatea ţărilor occidentale, a acuzat Washingtonul de faptuşcă are ”standarde duble” faţă de manifestanţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...