Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat miercuri că preşedinta mexicană Claudia Sheinbaum a fost de acord, într-o conversaţie telefonică, să "oprească" imigraţia ilegală în Statele Unite prin "închiderea" frontierei dintre cele două ţări. Sheinbaum a afirmat că poziţia Mexicului "nu este de a închide frontierele", potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Poziţia Mexicului "nu este de a închide frontierele", a declarat miercuri preşedinta sa Claudia Sheinbaum, după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că a fost de acord să "oprească imigraţia" prin "închiderea" frontierei dintre cele două ţări.

Lui Trump, "i-am explicat strategia globală pe care Mexicul a urmat-o pentru a face faţă fenomenului migrator (...) Reiterăm că poziţia Mexicului nu este de a închide frontierele, ci de a construi punţi între guverne şi între popoare", a scris preşedinta pe reţeaua socială X.

"Ea a fost de acord să oprească imigraţia prin Mexic şi în direcţia Statelor Unite, închizând astfel frontiera noastră sudică", a declarat Donald Trump pe platforma sa socială Truth, referindu-se la "o conversaţie minunată cu noul preşedinte al Mexicului".

"Mexicul va împiedica oamenii să călătorească spre frontiera noastră sudică, începând de acum", a continuat el într-un alt mesaj, asigurând că această măsură va contribui "în mare măsură la a pune capăt invaziei ilegale din Statele Unite".

Preşedinta mexicană de stânga declarase anterior că a avut o "discuţie excelentă" cu republicanul pe teme de securitate şi imigraţie, fără a menţiona un astfel de angajament sau o închidere a frontierei.

"Am discutat despre strategia Mexicului pentru a face faţă fenomenului migraţiei", a declarat ea pe X, adăugând că i-a spus interlocutorului său "că masele de migranţi nu ajung la frontiera de nord (dintre ţară şi Statele Unite) pentru că sunt luate în grijă în Mexic".

Convorbirea telefonică are loc la câteva zile după ce liderul republican a ameninţat Mexicul, Canada şi China cu o creştere puternică a tarifelor vamale. 

Luni, preşedintele ales şi-a confirmat intenţia de a "impune Mexicului şi Canadei tarife vamale de 25% pentru toate produsele care intră în Statele Unite" începând cu 20 ianuarie, ziua învestirii sale.

"Această taxă va rămâne în vigoare până când drogurile, în special fentanilul, şi toţi imigranţii ilegali vor opri această invazie a ţării noastre", a adăugat el.

Caravane de migranţi din mai multe ţări din America de Sud şi Centrală traversează Mexicul pentru a ajunge pe uscat în Statele Unite.

Donald Trump, care a făcut campanie în 2016 cu promisiunea de a construi un zid de-a lungul frontierei mexicane, a folosit o retorică violentă împotriva migranţilor pe parcursul campaniei prezidenţiale, acuzându-i că otrăvesc sângele americanilor, şi a promis să pună capăt la ceea ce el descrie o "invazie".

Preşedinta Mexicului a declarat miercuri că i-a vorbit despre consolidarea "colaborării în materie de securitate" şi despre o campanie în Mexic "pentru a preveni utilizarea fentanilului".

Donald Trump, la rândul său, a vorbit despre o discuţie privind "ce se poate face pentru a opri afluxul masiv de droguri în Statele Unite, precum şi consumul acestui drog de către americani".

Fentanilul este un drog sintetic "de aproximativ 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 50 de ori mai puternic decât heroina", potrivit Agenţiei americane pentru combaterea drogurilor (DEA).

Potrivit Washingtonului, fentanilul, care este adesea produs în Mexic folosind compuşi chimici proveniţi în special din China, provoacă peste 70.000 de decese prin supradoză în fiecare an pe teritoriul SUA.

Înainte de această convorbire telefonică, preşedinta mexicană îşi avertizase viitorul omolog american cu privire la consecinţele anunţurilor sale şocante: "Domnule preşedinte Trump, nu prin ameninţări sau tarife veţi opri fenomenul imigraţiei şi nici consumul de droguri în Statele Unite", declarase ea într-o scrisoare.

Claudia Sheinbaum ameninţase că va ridica tarifele mexicane pentru produsele americane, deplângând că acest război comercial ameninţă competitivitatea, inflaţia şi locurile de muncă din America de Nord.

"Sunt sigură că va exista un acord cu Statele Unite şi cu preşedintele Trump", detaliase aceasta ca răspuns la o întrebare în cadrul unei conferinţe de presă, după ce citise scrisoarea ei adresată preşedintelui american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.