Statele Unite au atacat Siria, joi noapte, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului, ca răspuns la presupusul atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”. Forţele americane au vizat avioane siriene, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant de la baza aeriană de la Shayrat, a declarat un oficial american citat de Reuters. Forţele armate siriene au anunţat că şase persoane au fost ucise în urma atacului, însă presa siriană scrie că şi-au pierdut viaţa nouă oameni, între care patru copii. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a catalogat atacul american drept o acţiune ”pripită” şi a condamnat un ”comportament nesăbuit şi iresponsabil” din partea Washingtonului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Trump a îndemnat toate naţiunile civilizate să se alăture SUA pentru a pune capăt carnagiului din Siria; Tillerson denunţă un ”eşec” al Moscovei - VIDEO

UPDATE 15:12 - Preşedintele sirian acuză că americanii au fost înşelaţi de o falsă campanie de propagandă pentru a ataca baza al-Shaayrat

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a catalogat vineri după-amiază atacul american drept o acţiune ”pripită” şi a condamnat un ”comportament nesăbuit şi iresponsabil” din partea Washingtonului.

De asemenea, acesta a precizat că americanii au fost înşelaţi în mod naiv de o falsă campanie de propagandă pentru a lansa atacul cu rachete de croazieră asupra bazei al-Shaayrat, transmite Reuters.

Declaraţia preşedintelui sirian atrage atenţia asupra unui comportament ”obtuz” care reflectă politica americană de lungă durată cu privire la ”subjugarea oamenilor”.

UPDATE 14:45 - Presa siriană susţine că nouă civili, inclusiv patru copii, şi-au pierdut viaţa în atacul american asupra bazei al-Shaayrat

Agenţia SANA a anunţat vineri după-amiază că nouă civili, printre care se numără inclusiv patru copii, şi-au pierdut viaţa după ce 23 de rachete americane au atins baza aeriană a forţelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat. Iniţial, armata siriană a precizat că şase persoane au murit în atacul lansat de Statele Unite ca răspuns faţă de presupusul atac chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, transmite Reuters.

Potrivit primelor informaţii, civilii au murit în satele din apropierea bazei aeriene al-Shaayrat.

De asemenea, alte şapte persoane au fost rănite şi mai multe locuinţe au suferit daune considerabile în urma atacului lansat de Washington.

Guvernatorul Homs a spus anterior că şapte persoane şi-au pierdut viaţa în atac, dar nu este clar în acest moment dacă este vorba de două bilanţuri diferite.

UPDATE 11:34 - Şase persoane au fost ucise la baza aeriană Shayrat în atacul american, anunţă armata siriană

Şase persoane au fost ucise în atacul american cu rachete de croazieră din noaptea de joi spre vineri, care a provocat pagube extinse, au anunţat joi forţele armate siriene, care denunţă acest atac drept o agresiune ce subminează operaţiunea Damascului în lupta împotriva terorismului, relatează The Associated Press.

Această declaraţie a fost citită la televiziune vineri, la numai câteva ore după ce Statele Unite au lansat aproximativ 60 de rachete de croazieră de tip Tomahawk asupra bazei aeriene siriene de la Shayrat, la sud-est de oraşul Homs.

Este vorba despre primul atac american asupra forţelor siriene de la începutul războiului, în 2011.

Generalul  Ali Ayyoub , şeful Statului Major al armatei siriene, a acuzat Washingtonul că a folosit presupusul atac chimic de marţi din oraşul Khan Sheikhoun ca un ”pretext” pentru a comite o ”agresiune flagrantă”, fără să ştie ceea ce s-a întâmplat acolo cu adevărat.

Damascul acuză luptători din cadrul opoziţiei siriene că depozitau armament chimic în acest orăşel din provincia Idleb, în nord-vestul ţării, aflat sub controlul rebelilor şi jihadiştilor.

UPDATE 09:33 - Trei militari şi doi civili au fost ucişi în atacul american asupra bazei siriene Shayrat, afirmă guvernatorul provinciei Homs; un ONG afirmă că patru militari au fost uicişi, inclusiv un general

Trei militari şi doi civili au fost ucişi în atacul american asupra unei baze aeriene siriene, a declarat vineri un oficial sirian pentru The Associated Press.

Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, a adăugat că alte şapte persoane au fost rănite în atacul cu rachete de croazieră din noaptea de joi spre vineri.

El a declarat anterior că un incendiu devastează baza aeriană din Homs de mai multe ore în urma tirului de rachete.

Potrivit unui ONG sirian, patru militari au fost ucişi în atac - inclusiv un general.

UPDATE 08:51 - SUA au efectuat un singur atac asupra Siriei şi nu există planuri în vederea unei escaladări, afirmă un oficial din domeniul apărării

Atacul american cu rachete de croazieră asupra Siriei din noaptea de joi spre vineri a fost ”unic”, ceea ce înseamnă că a fost vorba despre un singur atac şi că nu există alte planuri în vederea unei escaladări, a declarat un oficial din domeniul Apărării pentru Reuters.

Acest oficial a declarat sub protecţia anonimatului că el crede că acest atac nu marchează o schimbare majoră în privinţa concentrării preşedintelui american Donald Trump de la afacerile interne.

UPDATE 08:15 - Guvernatorul din Homs crede că atacul american de la baza aeriană siriană nu a provocat ”mari pierderi umane”

Atacul american cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene situate lângă oraşul sirian Homs, în noaptea de joi spre vineri, nu pare să fi provocat ”mari pierderi umane”, însă a cauzat pagube materiale, a declarat vineri guvernatorul din Homs Talal Barazi pentru Reuters.

Barazi a declarat că atacul serveşte intereselor ”grupărilor teroriste armate”, inclusiv Statul Islamic, şi a adăugat că baza aeriană atacată furnizează susţinere aeriană în operaţiunile armatei împotriva grupării jihadiste la est de Palmira.

”Eu cred, cu voia lui Allah, că pierderile umane nu sunt mari, dar că există pagube materiale. Sperăm să nu fie multe victime şi martiri”, a declarat guvernatorul telefonic pentru Reuters.

Barazi a spus vineri în zori că operaţiuni de salvare şi de luptă împotriva incendiilor continuau de două ore la bază.

Atacul reprezintă o formă de ”susţinere a grupărilor teroriste armate şi este o încercare de slăbire a capacităţilor armatei arabe siriene în lupta împotriva terorismului”, a apreciat guvernatorul.

”Conducerea siriană şi politica siriană nu se vor schimba”, a declarat el pentru televiziunea siriană de stat.

”Această ţintire nu a fost prima şi nu cred că va fi ultima”, a declarat el, separat, pentru al-Mayadeen, o televiziune libaneză. Însă ”războiul (sirian) împotriva terorismului va continua”, a adăugat el.

UPDATE 07:42 - SUA au ţintit avioane, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant în atacul asupra bazei aeriene siriene

Forţele americane au vizat avioane siriene, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant de pe o bază aeriană din Siria, a declarat un oficial american, relatează Reuters.

Rachetele de croazieră şi-au atins ţintele la ora locală 03.45 (şi ora României), a precizat acest oficial.

Atacul cu rachete de croazieră reprezintă reacţia preşedintelui american Donald Trump la atacul cu gaz otrăvitor din Siria, pe care Washingtonul l-a atribuit preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

UPDATE 07:25 - SUA au informat Rusia înainte de a lansa rachete de croazieră asupra bazei siriene, în care se află ruşi, anunţă Pentagonul

Forţele americane au anunţat forţele ruse înainte să lanseze atacul cu rachete asupra unei baze aeriene siriene şi nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, relatează Reuters.

Davis a declarat joi, într-un briefing pentru presă, că militarii americani au purtat mai multe conversaţii cu forţe ruse, joi, înainte de lansarea atacului.

Americanii au folosit o linie de comunicaţii înfiinţată anterior în vederea prevenirii unei confruntări accidentale în Siria, în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

UPDATE 07:06 - Televiziunea siriană de stat cataloghează atacurile americane drept o ”agresiune”; surse militare anunţă ”pierderi”

Televiziunea siriană de stat a catalogat vineri drept ”agresiune” atacurile americane asupra unei baze aeriene a regimului, iar o sursă militară a evocat ”pierderi”, relatează AFP.

”Agresiune americană vizând ţinte militare siriene cu mai multe rachete”, alertat postul imediat după ce americanii au anunţat atacul.

”Una dintre bazele noastre aeriene din centrul ţării a fost vizată (vineri) în zori de o rachetă trasă de Statele Unite, provocând pierderi”, a semnalat apoi o sursă militară citată de televiziunea de stat, fără să precizeze dacă este vorba despre pierderi umane sau materiale.

”Această agresiune americană are loc după o campanie mediatică de denigrare purtată de ţări (...) după ceea ce s-a petrecut la Khan Sheikhoun”, a anunţat agenţia oficială Sana.

SUA atacă o bază a regimului din Siria în urma atacului chimic de la Khan Sheikhoun 

Statele Unite au atacat joi noaptea Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”, relatează AFP.

Au fost lansate ”59 de rachete” de tip Tomahawk, a anunţat un oficial de la Casa Albă, precizând că Washingtonul a vizat baza aeriană de la Shayrat, care este ”asociată programului” armelor chimice al Damascului şi ”direct legată” de evenimentele ”oribile” de marţi.

Preşedintele Donald Trump a declarat că aceste operaţiuni sunt ”în interesul vital al securităţii naţionale” a Statelor Unite.

Postul de televiziune sirian le-a catalogat la rândul său drept o ”agresiune”.

La 4 aprilie, un raid imputat armatei siriene împotriva localităţii Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi, inclusiv 27 de copii.

Statele unite au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a folosit un agent neurotixic de tip sarin împotriva acestui mic oraş rebel. Imagini cu victime - femei şi copii - care agonizau au şocat lumea.

Preşedintele Trump a ameninţat încă de miercuri că va trece la acţiune împotrva omologului său sirian, din cauza acestui atac ”odios”, un ”afront la adresa umanităţii”.

Joi, sosind în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez Xi Jimping, el a denunţat o ”ruşine pentru umanitate” şi a reclamat ca ”ceva să se întâmple”.

Şeful diplomaţiei american Rex Tillerson a acuzat ”regimul sirian de sub Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad că este vinovat de acest atac”.

Cancelarul german Angela Merkel a arătat şi ea cu degetul ”regomul lui (al-)Assad”.

Însă Rusia, aliata Siriei, a avertizat Statele Unite chiar înainte de atacul cu rachete.

”CONSECINŢE NEGATIVE”

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluţie de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat împotriva unor ”consecinţe” în cazul unei intervenţii militare americane.

În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunţat să atace regimul sirian după un atac cu armament chimic în apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi. La acea vreme, magnatul în domeniul imobiliar Donald Trump l-a îndemnat, pe Twitter, pe Obama să nu intervină în Siria.

Joi, Rex Tillerson a pledat, de asemenea, pentru plecarea preşedintelui sirian de la putere, după ce a spus exact pe dos în urmă cu o săptămână.

De-acum, în ochii şefului diplomaţiei americane, ”rolul lui al-Assad în viitor este nesigur, iar având în vedere faptele pe care le-a comis pare să nu mai aibă vreun rol în guvernarea poporului sirian”.

Joia trecută, el şi ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley au părut să accepte o rămânere la putere a şefului statului sirian, după care au ridicat tonul săptămâna aceasta.

Fostul secretar de Stat democrat Hillary Clinton, care a militat pentru o abordare mai în forţă a administraţiei lui Barack Obama împotriva regimului de la Damasc, s-a declarat în favoarea unor atacuri aeriene care să ”distrugă” baze aeriene siriene.

Perceput ca un izolaţionist şi ostil intervenţionismului Americii în Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut un ”impact enorm” asupra sa şi că ”atitudinea (sa) faţă de Siria şi (al-)Assad s-a schimbat clar”.

Indignarea internaţională a crescut după difuzarea unor imagini cu copii cuprinşi convulsii şi cu masca de oxigen pe faţă, cu persoane zăcând pe străzi cuprinse de spasme şi cu spumă la gură. Caracterul chimic al atacului pare astfel să se precizeze, chiar dacă circumstanţele rămân controversate.

În Turcia, unde numeroşi răniţi au fost evacuaţi, primele analize ”efectuate pe baza unor elemente prelevate de la pacienţi sugerează că au fost expuşi unui agent chimic”, potrivit Ministerului Sănătăţii. Medici şi ONG-uri ca Médecins sans frontières (MSF) au evocat, de asemenea, utilizarea unor ”agenţi neurotoxici”, şi anume gaz sarin.

GAZ INVIZIBIL

Acest gaz este inodor şi invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact cu pielea blochează transmiterea influxului nervos şi antrenează moartea prin stop cardio-respirator.

Regimul sirian a fost acuzat că a folosit gaz sarin pe 21 august 2013, în atacul asupra unor localităţi aflate sub controlul rebelilor la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi - inclusiv 420 de copii - potrivit Statelor Unite.

Însă şeful diplomaţiei siriene Walid Mouallem a reafirmat că armata ţării sale ”nu a utilizat şi nu va utiliza niciodată” arme chimjice împotriva poporului său, ”nici măcar împotriva teroriştilor”, expresia prin care regimul îi desemnează pe rebeli şi pe jihadişti deopotrivă.

Potrivit lui Mouallem, aviaţia a atacat ”un depozit de muniţie aparţinând” unor jihadişti şi care ”conţinea substanţe chimice”. Este o explicaţie deja avansată de armata rusă, dar considerată ”fantezistă” de către experţi militari.


viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.