Directorul Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat marţi, după ce agenţia a fost criticată dur pentru eşecul său de a împiedica tentativa de asasinat căreia i-a căzut victimă fostul preşedinte Donald Trump în timpul unui miting de campanie, relatează Reuters.
UPDATE - Potrivit CBS News, Kimberly Cheatle şi-a anunţat marţi intenţia de a-şi părăsi funcţia într-o scrisoare adresată personalului agenţiei.
"După cum am declarat, Secret Service va merge mai departe cu misiunea noastră de investigare şi protecţie într-o manieră fermă. Nu ne retragem din faţa provocărilor. Cu toate acestea, nu vreau ca apelurile la demisie care-mi sunt adresate să distragă atenţia de la munca extraordinară pe care fiecare dintre voi o face pentru misiunea noastră vitală", a spus Cheatle în mesajul către angajaţi. "În lumina evenimentelor recente, am luat decizia dificilă de a demisiona din funcţia de director", i-a anunţat ea.
Preşedintele Joe Biden a reacţionat şi a declarat că îi este recunoscător lui Cheatle pentru cariera sa în serviciul public şi a spus că intenţionează să numească în curând un nou director. "Ea s-a dedicat cu abnegaţie şi şi-a riscat viaţa pentru a ne proteja naţiunea de-a lungul carierei sale în Serviciul Secret al Statelor Unite. Îi mulţumim în special pentru că a răspuns chemării de a conduce Secret Service în timpul administraţiei noastre şi îi suntem recunoscători pentru serviciile aduse familiei noastre", a declarat Joe Biden într-un comunicat. "Ca lider, este nevoie de onoare, curaj şi o integritate incredibilă pentru a-ţi asuma întreaga responsabilitate pentru o organizaţie însărcinată cu una dintre cele mai dificile sarcini din serviciul public", a adăugat Joe Biden.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Secret Service, agenţia care este responsabilă cu protecţia actualilor şi foştilor preşedinţi ai SUA, se confruntă cu o criză după ce un bărbat înarmat a reuşit să tragă asupra lui Trump de pe un acoperiş care domina mitingul în aer liber din Butler, Pennsylvania, la 13 iulie.
Kimberly Cheatle s-a confruntat cu o condamnare bipartizană atunci când a fost audiată, luni, în faţa Comisiei de Supervizare a Camerei Reprezentanţilor, refuzând să răspundă la întrebările congresmenilor frustraţi cu privire la planul de securitate de la miting şi la modul în care forţele de ordine au răspuns la comportamentul suspect al atacatorului.
Mai mulţi legislatori republicani şi democraţi i-au cerut să demisioneze luni, dar Cheatle nu părea dispusă să dea curs acestor cereri.
CITEȘTE ȘI Şefa Secret Service a fost audiată în Congres. Ea recunoaşte eşecul agenţiei în cazul tentativei de asasinare a lui Trump, dar spune că nu va demisionaDonald Trump, candidatul republican la preşedinţie, a fost rănit la urechea dreaptă în urma tentativei de asasinat, iar un participant la miting a fost ucis în schimbul de focuri. Atacatorul, identificat ca fiind Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost împuşcat şi ucis de un lunetist al Secret Service.
Kimberly Cheatle, care conducea Secret Service din 2022, a declarat congresmenilor că îşi asumă responsabilitatea pentru incident, numindu-l cel mai mare eşec al Secret Service de la împuşcarea preşedintelui Ronald Reagan în 1981.
Secret Service se confruntă cu investigaţii din partea mai multor comisii ale Congresului şi a organului de control intern al Departamentului de Securitate Internă al SUA. Preşedintele Joe Biden, care şi-a încheiat campania de realegere, a solicitat, de asemenea, o investigaţie independentă.
O mare parte a criticilor s-au concentrat pe eşecul serviciului de a securiza acoperişul unei clădiri industriale unde se afla atacatorul, la aproximativ 140 de metri de scena unde vorbea Trump. Acoperişul a fost declarat în afara perimetrului de securitate al Secret Service pentru eveniment, o decizie criticată de foşti agenţi şi de congresmeni.
Kimberly Cheatle deţinea o funcţie de conducere în domeniul securităţii la PepsiCo atunci când Biden a numit-o director al Secret Service în 2022. Anterior, ea lucrase 27 de ani în cadrul agenţiei. Ea a preluat funcţia în urma unei serii de scandaluri care au implicat Secret Service şi care au afectat reputaţia unei agenţii elitiste şi independente.
Zece agenţi ai Secret Service şi-au pierdut locul de muncă după dezvăluirile conform cărora au adus femei, unele dintre ele prostituate, în camerele lor de hotel, înaintea unei călătorii în Columbia a preşedintelui de atunci, Barack Obama, în 2012. De asemenea, agenţia s-a confruntat cu acuzaţii că a şters mesaje text din jurul momentului atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. Aceste mesaje au fost ulterior investigate de o comisie a Congresului care desfăşura propria anchetă referitoare la revoltă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.