Rusia a omologat joi o versiune ”light” (uşoară) a vaccinului său far împotriva covid-19 Sputnik V - care se administrează într-o singură doză, spre deosebire de versiunea sa de bază, relatează AFP.
Această omologare a fost anunţată în paralel de către cei care au conceput vaccinul şi de către vicepremierul rus însărcinat cu Sănătatea Tatiana Golikova, în cadrul unei reuniuni cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmisă la televiziune.
Potrivit Fondului rus de investiţii directe (RDIF), care finanţează dezvoltarea vaccinului, Sputnik Light are o eficienţă de 79,4%.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Sputnik V, care se administrează în două doze, are o eficienţă de 91,6%.
”Vaccinul Sputnik Light are la bază o platformă cu vector adenoviral uman bine studiat şi care s-a dovedit sigur şieficient”, anunţă într-un comunicat RDIF.
Preţul acestei versiuni a vaccinului urmeaaă să fie ”global mai mic de zece dolari”, anunţă RDIF.
Directorul Centrului de Cercetare Gamaleia de la Moscova Aleksandr Ghinţburg apreciază că Sputnik Light va permite ”o imunizare mai rapidă a unor grupuri de populaţie mai importante şi va susţine un nivel de imunitate mare la cei care au fost deja contaminaţi”.
Directorul RDIF Kirill Dmitriev, citat în acelaşi comunicat, apreciază că această versiune ”reduce în mod considerabil probabilitatea unor cazuri grave care conduc la spitalizare”.
Potrivit lui Dmitriev, Sputinik V cu două doze ”va rămâne principala sursă de vaccinare în Rusia, în timp ce Sputnik Light va fi exportat”.
Rusia se laudă că a fost prima ţară din lume care a omologat un vaccin împotriva covid-19, încă din august 2020, un anunţ care a fost considerat la acea vreme prematur, înaintrea începerii testelor clinice în masă (faza 3) şi publicării rezultatelor ştiinţifice.
În februarie, prestigioasa revistă medicală The Lancet a confirmat că Sputnik V are o eficienţă de 91,6% şi a dispat astfel îndoieli cu privire la fiabilitatea vaccinului rusesc.
Din cauză că nu poate produce suficient vaccin şi că vrea să-şi consacre producţia cu prioritate propriei populaţii, Rusia a livrat până în prezent doar cantităţi reduse în afara ţării.
La sfârşitul lu iaprilie, Agenţia braziliană a medicamentului ANVISA a refuzat să omologheze Sputinik V şi a dat asigurări că poartă o variantă activă a unui virus comun, care cauzează gripă, din cauza unei anomalii de fabricaţie.
Cei care au conceput Sputnik V au denunţat, în schimb, un refuz de natură ”politică” şi au ameninţat cu procese de defăimare.
Potrivit Centrului Gamaleia, peste 20 de milioane de oameni din lume au fost vaccinaţi, până în prezent, cu prima doză de vaccin Sputnik V.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...