Statele Unite susţin ridicarea protecţiei proprietăţii intelectuale a vaccinurilor împotriva covid-19, în vederea unei accelerări a producţiei şi distribuţiei vaccinurilor în lume, a anunţat administraţia lui Joe Biden, o decizie în vederea unei suspendări a brevetelor vaccinurilor anticovid salutată de către directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.
”Este vorba despre o criză extraordinară a pandemiei covid-19 care îndeamnă la măsuri extraordinare”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Reprezentanta americană a Comerţului Katherine Tai.
OMS SALUTĂ O DECIZE ISTORICĂ
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a salutat imediat pe Twitter o ”decizie istorică”.
”Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea #echităţiivaccinale, care dă prioritate bunăstării tuturor, în această perioadă crucială. Acum, să avansăm împreună rapid, solidar, pentru a construi pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinuri (împotriva) #covid-19 ce salvează vieţi”, a scris directorul OMS.
Tedros Adhanom Ghebreyesus pledează de mult timp, de câte ori are ocazia, în favoarea acestei măsuri.
Legislaţia OMC autorizează această ridicare temporară, în cazul unor evenimente grave, consideră el.
”Dacă nu o facem acum, atunci când?”, denunţă el adesea, în contextul în care lumea se confruntă cu cea mai gravă pandemie din ultimii 100 de ani, în pofida faptului că există vaccinuri.
Directorul general al OMS a fost oaia neagră a administraţiei Trump, iar această decizie a administraţiei Biden îi consolidează un pic poziţia. El i-a lăudat pe Joe Biden şi pe Reprezentanta americană a Comerţului, care a anunţat vestea.
Susţinearea Casei Albe a ridicării temporare a drepturilor de proprietate intelectuală ”reflectă înţelepciunea şi leadershipul moral al Statelor Unite în susţinerea echităţii şi acţiunea în vederea opririi acestei pandemii”, mai scrie dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”Administraţia crede ferm în apărarea proprietăţii intelectuale, însă, pentru a se pune capăt acestei pandemii, ea susţine ridicarea acestor protecţii în cazul vaccinurilor împotriva covid-19”, a justificat Katherine Tai, care a precizat că Washingtonul participă ”activ” la negocieri, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în vederea ridicării acestor brevete.
Directoarea generală a OMC Ngozi Okonjo-Iweala a făcut din accesul la vaccinuri o prioritate a organizaţiei.
Washingtonul subliniază urgenţa ”furnizării cât mai multor vaccinuri sigure şi eficiente”, deoarece se adânceşte o prăpastie între ţările sărace şiţările bogate, în care campaniile de vaccinare - care urmează să fie lărgite în curând, în Statele Unite şi Canada, la copii în vârstă de 12 ani - să permită o ridicare treptată a restricţiilor sanitare.
Ridicarea temporară a brevetelor vaccinurilor anticovid este reclamată de India şi Africa de Sud, în vederea unei accelerări a producţiei, însă ţări ca Franţa se opun. Parisul pledează în favoarea unor donaţii către ţări sărace.
Statele membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite -, îndemnate de OMS la solidaritate în lupta împotriva covid-19, au discutat miercuri, la Londra, despre mijloace în vederea unei creşteri a asistenţei lor financiare sau împărţirea dozelor în plus, în ajutorul ţărilor sărace.
LABORATOARELE FARMACEUTICE SE OPUN
Brevetele sunt deţinute de către laboratoare americane, care se opun în grup ridicării, întrucât ar fi private, afirmă ele, de o mană financiară în vedereaunor inovaţii costisitoare.
Contactate de AFP, Johnson & Johnson, Pfizer şi Moderna nu au reacţionat faţă de anunţul american.
Însă Federaţia Internaţională a Industriei Farmaceutice (IFPMA) a catalogat, într-un comunicat, ”dezamăgitoare” decizia americană.
”Suntem întru totul de acord ca vaccinurile anticovid să fie împărţite în mod rapid şi echitabil în lume. Însă, aşa cum spunem neîncetat, o suspendare este răspunsul simplu şi fals la o problemă complexă”, apreciază lobbyul farmaceutic.
Preşedintele Federaţiei farmaceutice americane PhRMA Stephen Ubl a subliniat că această decizie ar putea ”slăbi şi mai mult lanţurile de aprovizionare deja tensionate şi favoriza proliferarea vaccinurilor cintrafăcute”.
În opinia sa, este necesară atacarea problemei distribuţiei şi disponibilităţii ”limitate” a materiilor prime.
În acest context, Katherine Tai recunoaşte că negocierile de la OMC ”vor necesita timp, dată fiind natura consensuală a instituţiei şi complexitatea problemelor în joc”.
”Scopul (...) este furnizarea cât mai multor vaccinuri sigure şi eficiente unui nmăr cât mai mare de persoane, cât mai rapid posibil”, a subliniat Katherine Tai, în contextul în care pandemia face ravagii în India.
”Administraţia va continua să-şi intensifice eforturile, în colaborare cu sectorul privat şi toţi potenţialii parteneri, în vederea extinderii producţiei şi distribuţiei vaccinurilor” împotriva covid-19, a subliniat ambasadoarea americană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.