Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită de stat în China la sfârşitul acestei săptămâni, anunţă Ministerul chinez de Externe, a doua vizită oficială a liderului de la Kremlin la Beijing în decurs de şapte luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”La invitaţia preşedintelui (chinez) Xi Jinping, preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în China de la 16 la 17 mai”, joi şi vineri, anunţă o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez, Hua Chunying.

Este vorba despre prima vizită în străinătate a lui Vladimir Putin după ce a fost reales în martie şi a patra întâlnire cu Xi Jinping după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Cu câteva zile înaintea lansării invaziei, Moscova şi Beijingul anunţau că prietenia lor este ”nelimitată”, iar de atunci relaţiile lor diplomatice şi comerciale s-a consolidat puternic.

”Preşedintele Xi Jinping va efectua un schimb de puncte de vedere cu preşedintele (Vladimir) Putin cu privire la relaţiile bilaterale, cooperarea în diverse domenii şi probleme internaţionale şi regionale de interes comun”, a precizat într-o conferinţă de presă obişnuită alt purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

La rândul său, Krenmlinul a anunţat că cei doi preşedinţi vor discuta despre ”parteneriatul lor global şi cooperarea lor strategică” şi vor ”defini domeniile-cheie de dezvoltare a cooperării ruso-chineze şi vor efectua un schimb de puncte de vedere privind probleme internaţionale şi regionale”.

Ei urmează să semneze o ”Declaraţie Comună”, potrivit Kremlinului.

Cei doi şefi de stat urmează să asiste la o ceremonie în vederea marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice între ţările lor.

PRESIUNI ASUPRA BEIJINGULUI

Vladimir Putin urmează să se întâlnească şi cu premierul chinez Li Qiang şi să viziteze, în oraşul Harbin (nord), un târg comercial şi de investiţii, potrivit aceleiaşi surse.

Numeroşi experţi apreciază că Rusia este tot mai dependentă de China, care a devenit un partener economic crucial în urma unei avalanşe de sancţiuni impuse Moscovei de către Occident în urma invaziei Ucrainei.

În ultimele luni, Beijingul a respins în mai multe rânduri critici din Occident cu privire la legături cu Moscova, profitând de importuri la preţ redus de gaze naturale şi petrol de la vecinul său.

Speriate de ameninţări cu sancţiuni americane, băncile chineze au devenit în ultimele luni mai prudente în tranzacţiile cu Rusia, pe care le-au suspendat sau redus.

”Ruşii vor ca China să facă mai mult pentru a-i susţine, ceea ce China ezită ssă facă, deoarece nu vrea să-şi compromită relaţiile cu Occidentul”, declară AFP directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia, Alexander Gabuev.

Schimburile comerciale ale Chinei cu Rusia au ”explodat” după invazia rusă a Ucrainei şi au atins 240 de miliarde de dolari (222 de miliarde de euro) în 2023, potrivit Vămii chineze.

DIFICULTĂŢI ECONOMICE

Însă exporturile chineze lunare către vecinul său rus au scăzut în martie şi aprilie, după ce Statele Unite au ameninţat cu sancţiuni instituţiile financiare care susţin efortul rus de război.

Presiunile asupra Beijingului cresc, cu scopul de a-l determina să-şi slăbească relaţiile economice cu Moscova, sub ameninţarea unor sancţiuni care ar aplica o lovitură unei economii chinezeşti fragile.

”Băncile chineze sunt îngrijorate de impactul asupra reputaţiei lor şi caută să evite sancţiuni grele”, subliniază o specialistă în relaţii chinezo-ruse de la centrul american de reflecţie CNA, Elizabeth Wishnick.

”Marile bănci chineze vor cu siguranţă să evite acest scenariu, având în vedere dificultăţile economice la nivel naţional”, apreciază ea.

Această vizită postelectorală a preşedintelui Vadimir Putin la Beijing aminteşte de vizita lui Xi Jinping în Rusia după ce a obţinut al treilea mandat, anul trecut.

Mai mulţi experţi consideră că vizita de săptămâna aceasta va servi unei reafirmări a relaţiei între cei doi lideri, semnării unor acorduri şi pledării în favoarea unei consolidări a schimburilor comerciale.

Vladimir Putin ştie foarte bine că Beijingul rămâne hotărât să susţină Moscova şi să facă front comun împotriva a ceea ce denunţă împreună drept hegemonia ameeicană în lume, subliniază aceşti axperţi.

”Ruşii nu sunt deosebit de emotivi şi naivi”, subliniază Alexander Gabuev de la centrul Carnegie Rusia Eurasia.

”Ei ştiu foarte bine că relaţiile cu Occidentul sunt foarte importante pentru China”, însă ”sunt siguri că China nu-i va lăsa baltă”, consideră el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.