Comisia Europeană îşi intensifică controlul asupra TikTok în urma rolului său avut în alegerile prezidenţiale din România, pentru a decide dacă TikTok a încălcat cumva legislaţia comunitară privind social media (DSA), scrie POLITICO.
Bruxelles-ul a ordonat joi aplicaţiei de partajare video să „păstreze documentele şi informaţiile interne” privind funcţionarea sistemului său de recomandare şi modul în care gestionează riscurile de manipulare. De asemenea, TikTok trebuie să stocheze datele care se referă la încălcările interdicţiei sale în ceea ce priveşte publicitatea politică.
Ordinul Comisiei Europene se referă la toate alegerile naţionale - nu doar la cele din România - şi este valabil până în martie. Acest interval de timp include datele privind viitoarele alegeri din Germania, notează POLITICO.
TikTok este supravegheată de departamentul tehnic al Comisiei Europene, în cadrul DSA.
Noua măsură anunţată de Comisia Europeană urmează declasificării, miercuri, a unor documente ale serviciilor române de informaţii, care susţin că influenceri plătiţi au stimulat contul ultranaţionalistului Călin Georgescu în perioada premergătoare primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Decizia ar trebui să ajute „anchetatorii să stabilească faptele”, a declarat Henna Virkkunen, noul comisar pentru tehnologie, şi se adaugă la setul anterior de întrebări pe care Comisia l-a trimis vinerea trecută companiei.
Comisia subliniază într-un comunicat că nu a decis încă dacă TikTok a încălcat legea UE privind moderarea conţinutului, Digital Services Act (DSA), iar solicitarea de stocare a datelor şi a probelor este menită să monitorizeze conformitatea.
Bruxelles-ul a analizat treptat platforma în ultimele două săptămâni, după ce a fost presată de autorităţile de reglementare române, menţionează POLITICO. Cu toate acestea, Bruxelles-ul vrea să fie vigilent pentru a preveni interferenţa în general în alegeri naţionale. În comunicatul de presă de joi, Comisia a repetat această poziţie şi a spus că „nu se adresează procesului electoral românesc”.
Bruxelles-ul cere, totodată, şi ajutorul capitalelor europene. Vineri, executivul UE se va întâlni cu cele 27 de autorităţi care supraveghează aplicarea DSA în ţările membre, existând „indicii conform cărora conturi din alte state membre au vizat diaspora română”.
„Am cooperat deja cu Comisia şi vom continua să facem acest lucru”, a declarat în replică TikTok. „Aşteptăm cu nerăbdare să stabilim faptele ca urmare a unor speculaţii şi rapoarte inexacte pe care le-am văzut”, a transmis platforma, potrivit POLITICO.
COMUNICATUL INTEGRAL AL COMISIEI EUROPENE:
Comisia, platformele online şi societatea civilă sporesc monitorizarea în timpul alegerilor din România
„În contextul alegerilor actuale din România, Comisia şi-a intensificat monitorizarea asupra TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competenţelor Comisiei în temeiul DSA şi nu vizează procesul electoral din România, care este de competenţa autorităţilor române şi, în ultimă instanţă, a poporului român.
Comisia a emis un „ordin de reţinere” pentru TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să îngheţe şi să păstreze datele referitoare la riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta pentru procesele electorale şi discursul civic din UE. Acest lucru se face pentru a păstra informaţiile şi dovezile disponibile, în cazul unei investigaţii ulterioare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligaţiilor care îi revin în temeiul DSA.
TikTok trebuie să păstreze documentele şi informaţiile interne privind proiectarea şi funcţionarea sistemelor sale de recomandare, precum şi modul în care abordează riscul manipulării intenţionate prin utilizarea coordonată neautentică a serviciului. Comisia dispune păstrarea documentelor şi a informaţiilor privind orice încălcare sistematică a condiţiilor de utilizare ale TikTok, care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conţinutului politic pe platfomă. Ordinul de păstrare se referă la alegerile naţionale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 - 31 martie 2025.
Ordinul vine ca urmare a informaţiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informaţiilor recent declasificate care indică interferenţe străine din partea Rusiei. În acest stadiu, Comisia monitorizează conformitatea şi nu are nicio poziţie cu privire la posibilitatea ca TikTok să fi încălcat obligaţiile ce îi revin în temeiul DSA.
De asemenea, Comisia convoacă vineri, 6 decembrie, o reuniune a Consiliului european al coordonatorilor serviciilor digitale, pentru a discuta cu toţi coordonatorii serviciilor digitale cu privire la măsurile luate până în prezent în acest context şi la modul de a răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii conform cărora conturi din alte state membre au vizat diaspora română.
În plus, Comisia prezintă dovezile disponibile în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, SEAE (serviciul european pentru politică externă - n.r.), Europol şi ENISA (Agenţia UE pentru securitate cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autorităţile române de securitate cibernetică.
Comisia şi-a intensificat dialogul cu TikTok în temeiul Legii privind serviciile digitale. Aceasta include solicitarea de clarificări, date şi dovezi prin cereri oficiale, reamintind în acelaşi timp cu fermitate obligaţiile TikTok de a identifica şi de a atenua în mod eficient riscurile legate de alegeri, în conformitate cu orientările electorale emise în temeiul Legii serviciilor digitale.
În paralel, semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea au activat şi Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă şi eficientă în perioadele electorale. Acesta s-a dovedit a fi un instrument util şi eficient în schimbul de informaţii între organizaţiile societăţii civile, verificatorii de fapte şi platformele online cu privire la conţinuturile sensibile pe care le consideră a prezenta ameninţări la adresa integrităţii procesului electoral.
Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European al Mediilor Digitale - care participă, de asemenea, la Sistemul de Răspuns Rapid - a monitorizat ecosistemul online din România şi a identificat mai multe naraţiuni şi tactici de dezinformare, cum ar fi încălcarea legii electorale, conţinut politic nemarcat (inclusiv prin intermediul influencerilor) şi suspiciunea de comportament neautentic coordonat.
Vineri, 29 noiembrie, Comisia a trimis o cerere de informaţii către TikTok, solicitând platformei să furnizeze mai multe informaţii privind gestionarea de către aceasta a riscurilor de manipulare a informaţiilor. În special, Comisia solicită TikTok să furnizeze informaţii detaliate cu privire la modul în care a analizat şi a atenuat riscul exploatării neautentice sau automate a serviciului său şi riscurile care decurg din sistemele sale de recomandare.
De asemenea, Comisia solicită informaţii cu privire la eforturile TikTok de a permite unei game mai largi de părţi terţe să efectueze controale publice, precum şi să aibă acces la date accesibile publicului pentru a detecta, identifica şi înţelege riscurile sistemice legate de procesele electorale. La 2 octombrie, Comisia a trimis deja o primă cerere de informaţii către TikTok cu privire la proiectarea şi funcţionarea sistemelor sale de recomandare în legătură cu alegerile.
La 29 noiembrie, serviciile Comisiei au organizat o masă rotundă online cu VLOP (platforme online foarte mari - n.r.) şi VLOSE (motoare de căutare foarte mari - n.r.), coordonatorul serviciilor digitale din România, ANCOM, autorităţile de stat relevante şi organizaţiile societăţii civile, pentru a colecta informaţii şi a asigura pregătirea pentru alegerile în curs din România. TikTok, Meta, Google, Microsoft şi X au fost printre participanţii care au luat parte la masa rotundă. În cadrul reuniunii, serviciile Comisiei au solicitat VLOP şi VLOSE să împărtăşească informaţii privind evaluarea riscurilor şi măsurile de atenuare a acestora în contextul alegerilor prezidenţiale din România din 24 noiembrie şi 8 decembrie, precum şi al alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024.
Henna Virkkunen, vicepreşedinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie: „Am ordonat astăzi TikTok să îngheţe şi să păstreze toate datele şi dovezile legate de alegerile din România, dar şi de viitoarele alegeri din UE. Acest ordin de păstrare este un pas esenţial pentru a-i ajuta pe anchetatori să stabilească faptele şi se adaugă cererilor noastre oficiale de informaţii care caută informaţii în urma declasificării documentelor secrete de ieri. De asemenea, intensificăm contactele cu autorităţile de reglementare în domeniul digital şi cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activităţi neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligenţă şi fermitate Legea privind serviciile digitale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.