Cabinetul israelian de securitate va adopta „în această seară” o încetare a focului în războiul său cu Hezbollahul libanez, care ar trebui să pună capăt la mai mult de un an de ostilităţi transfrontaliere şi două luni de război deschis în Liban, a anunţat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP şi Reuters.
UPDATE - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este pregătit să pună în aplicare un acord de încetare a focului. Într-un discurs televizat, Netanyahu a declarat că va prezenta acordul de încetare a focului cabinetului său în cursul zilei de marţi, iar acesta ar urma să intre în vigoare miercuri.
Televiziunea israeliană a relatat că anterior acordul a fost aprobat în cabinetul de securitate.
Acordul deschide calea pentru încheierea unui conflict care a ucis mii de oameni de când a fost declanşat de războiul din Gaza, anul trecut.
Netanyahu a avertizat însă că va „răspunde cu fermitate oricărei încălcări” a acordului din partea Hezbollah. „Vom pune în aplicare acordul şi vom răspunde cu fermitate la orice încălcare. Împreună, vom continua până la victorie”, a declarat cel mai longeviv prim-ministru al Israelului. „În deplină coordonare cu Statele Unite, ne păstrăm deplina libertate de acţiune militară. În cazul în care Hezbollah încalcă acordul sau încearcă să se reînarmeze, vom lovi decisiv”, a spus Netanyahu.
El a adăugat că există trei motive pentru a urmări o încetare a focului - pentru a se concentra asupra Iranului, pentru a reface rezervele de arme epuizate şi pentru a oferi armatei o perioadă de odihnă şi, în cele din urmă, pentru a izola Hamas, gruparea militantă care a declanşat războiul în regiune când a lansat un atac asupra Israelului iniţiat din Gaza, anul trecut.
Netahyahu a afirmat că gruparea Hezbollah, care este susţinută de Iran şi este aliată a Hamas, este considerabil mai slabă decât a fost la începutul conflictului. „I-am întors cu zeci de ani în urmă, i-am eliminat liderii de vârf, i-am distrus majoritatea rachetelor şi proiectilelor, am neutralizat mii de luptători şi am distrus ani întregi de infrastructură teroristă în apropierea frontierei noastre”, a spus el.
„Am vizat obiective strategice în Liban, zguduind Beirutul până în temelii”, a adăugat premierul israelian.
CE AR IMPLICA ARMISTIŢIUL
Acordul de încetare a focului în Liban prevede retragerea trupelor israeliene din sudul Libanului şi desfăşurarea armatei libaneze în regiune, spun oficialii. Hezbollah ar pune capăt prezenţei sale armate de-a lungul frontierei la sud de râul Litani.
Ministrul libanez de externe, Abdallah Bou Habib, a declarat că armata libaneză va fi pregătită să aibă cel puţin 5.000 de soldaţi desfăşuraţi în sudul Libanului odată cu retragerea trupelor israeliene şi că Statele Unite ar putea juca un rol în reconstruirea infrastructurii distruse de loviturile israeliene.
Israelul cere ONU să asigure aplicarea efectivă a unei eventuale încetări a focului cu Libanul şi va arăta „toleranţă zero” faţă de orice încălcare, a declarat marţi ministrul apărării Israel Katz.
Şeful Biroului ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea vărsării de sânge în Liban, iar biroul său a declarat că aproape 100 de persoane au fost ucise de raidurile aeriene israeliene în ultimele zile, inclusiv femei, copii şi medici.
CE SPUNE HEZBOLLAH
Hezbollah va rămâne activ şi după încheierea războiului cu Israelul, inclusiv ajutând libanezii strămutaţi să se întoarcă în satele lor şi reconstruind zonele distruse de loviturile israeliene, a declarat marţi Hassan Fadlallah, înalt oficial al Hezbollah.
„De acum, confirmăm că Rezistenţa (Hezbollah) va rămâne, va sta, va continua”, a declarat Fadlallah, care este şi membru al parlamentului libanez, într-un interviu pentru Reuters. „Şi dovada acestui lucru este că, atunci când agresiunea Israelului împotriva Libanului se va încheia, atunci Rezistenţa care a luptat pe câmpul de luptă va lucra ea însăşi pentru a-şi ajuta poporul să se întoarcă (acasă) şi să reconstruiască”, a spus el.
Fadlallah a mai declarat că instituţiile de sănătate, sociale şi de dezvoltare ale Hezbollah sunt pregătite „pentru ziua de după” şi se vor coordona cu statul libanez pentru a adăposti persoanele strămutate, a îndepărta molozul din zonele afectate, a îngropa victimele şi a ajuta la reconstrucţie.
În schimb, în Gaza nimic nu indică faptul că armistiţiul din Liban ar putea grăbi o încetare a focului şi un acord de eliberare a ostaticilor în Gaza devastată, unde Israelul luptă împotriva grupului militant palestinian Hamas.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Statele Unite, Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite şi G7 au făcut presiuni pentru o încetare a ostilităţilor între Israel şi puternica grupare armată libaneză susţinută de Iran.
Cabinetul de securitate israelian va adopta o încetare a focului în Liban „în această seară”, a anunţat Netanyahu. Cu toate acestea, el a avertizat că ţara sa va „răspunde” în cazul în care Hezbollah va încălca armistiţiul şi îşi va păstra libertatea „totală” de acţiune în Liban.
Un armistiţiu în Liban ar permite Israelului să se „concentreze asupra ameninţării iraniene”, a adăugat el.
Netanyahu s-a exprimat la sfârşitul unei zile marcate de cele mai violente raiduri israeliene asupra Beirutului de când Israelul a lansat o campanie masivă de bombardamente împotriva Hezbollahului pro-iranian în ţara vecină, la 23 septembrie, apoi a început operaţiunile terestre în sud la 30 septembrie.
Înainte de anunţarea acordului, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că o încetare a focului ar trebui să contribuie şi la încheierea conflictului din Gaza.
Preşedintele Joe Biden ar urma să facă o declaraţie la ora 21.30, ora României.
Marţi, miniştrii de externe din G7 au îndemnat la o „încetare imediată a focului”, în timp ce şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că guvernul israelian nu mai are „nicio scuză” pentru refuzul acestuia.
Potrivit site-ului american de ştiri Axios, acordul se bazează pe un plan american pentru un armistiţiu de 60 de zile, în timpul căruia Hezbollah şi armata israeliană s-ar retrage din sudul Libanului pentru a permite armatei libaneze să se desfăşoare acolo.
Acordul include înfiinţarea unui comitet internaţional care să monitorizeze aplicarea sa, a adăugat Axios, precizând că Statele Unite au dat asigurări cu privire la sprijinul lor pentru acţiunile militare israeliene în cazul unor acte ostile din partea Hezbollah.
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a avertizat marţi că ţara sa va acţiona „în forţă” în cazul unei încălcări a acordului.
Medierea internaţională se bazează pe Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului anterior dintre Israel şi Hezbollah în 2006, şi stipulează că numai armata libaneză şi forţele de menţinere a păcii pot fi desfăşurate la frontiera de sud a Libanului.
Cu toate acestea, Netanyahu va trebui să îşi convingă aliaţii de extremă dreapta din guvern. Luni, ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a declarat că o încetare a focului ar fi „o mare greşeală”.
Marţi, înainte de a da undă verde armistiţiului, Israelul şi-a intensificat bombardamentele aeriene în centrul capitalei libaneze - unde cel puţin zece persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze - şi în suburbiile sale sudice, bastion al Hezbollah, după apeluri la evacuare. Un deputat Hezbollah, Amin Cherri, a acuzat Israelul că vrea „să se răzbune pe libanezi” înainte de o încetare a focului.
La rândul său, armata israeliană a anunţat în cursul după-amiezii că peste 20 de proiectile au fost trase în Israel dinspre Liban. De asemenea, aceasta a raportat lovituri în sudul Libanului şi o operaţiune terestră în „regiunea râului Litani”.
Războiul care durează din octombrie 2023 în Fâşia Gaza între Israel şi Hamas s-a extins în Liban, după un an de schimburi de focuri de ambele părţi ale frontierei israeliano-libaneze.
Israelul afirmă că doreşte să neutralizeze Hezbollah în sudul Libanului, care a deschis un front împotriva sa la 8 octombrie 2023 în sprijinul aliatului său Hamas, pentru a permite întoarcerea celor aproximativ 60 000 de locuitori din nord care au fost alungaţi de bombardamentele dinspre partea libaneză a graniţei.
Potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii, aproape 3 800 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, majoritatea începând din septembrie. Ostilităţile au dus la strămutarea a aproximativ 900.000 de persoane, potrivit ONU.
De partea israeliană, 82 de soldaţi şi 47 de civili au fost ucişi în 13 luni.
Înainte de anunţarea încetării focului, locuitorii din nordul Israelului intervievaţi de AFP se opuneau armistiţiului: „În opinia mea, ar fi o greşeală gravă până când Hezbollah nu va fi complet eliminată”, a declarat Maryam Younnes, o studentă în vârstă de 29 de ani.
Marţi seara, manifestanţi s-au adunat în faţa Ministerului Apărării din Tel Aviv pentru a protesta faţă de acord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.