Un incendiu a izbucnit la săgeata Catedralei din Rouen, unde se efectuează în prezent lucrări şi a fost controlat, relatează AFP.
Primarul din Rouen, Nicolas Mayer-Rossignol, anunţă pe X că originea incendiului este necunoscută în acest stadiu.
Début d'incendie en cours sur la flèche de la cathédrale de @Rouen. Origine inconnue à ce stade. Tous les moyens publics sont mobilisés. Merci de faciliter leur intervention. pic.twitter.com/Lnu1vMrw5p
— Nicolas Mayer-Rossignol (@NicolasMayerNMR) July 11, 2024
”Toate mijloacele publice sunt mobilizate”, anunţă el şi cere facilitarea intervenţiei.
Serviciul departamental de luptă împotriva incendiilor şi salvare SDIS76 anunţă că o alertă a fost dată la ora locală 12.00 (13.00, ora României) şi că la intervenţia iau parte ”33 de vehicule şi 63 de pompieri”.
Potrivit primelor informaţii de la Ministerul francez al Culturii, incendiul ar fi fost cauzat de o ”manipulare greşită” pe şantierul de restaurare a săgeţii catedralei, care este metalică.
Potrivit primelor constatări este vorba despre un incendiu la eşafodaj şi la prelatele de protecţie.
Ministrul Culturii Rachida Dati, care se află în contact cu prefectura, a anunţat că situaţia se afla sub control.
Prefectura din Seine-Maritime, contactată de AFP, anunţă că ”incendiul a izbucnit la vârful săgeţii, care nu este de lemn, ci de metal, aflată în prezent în lucrări de restaurare” şi că serviciile de stat nu ştiau la momentul respectiv dacă şarpanta de lem a fost cuprinsă de flăcări.
Catedrala din Rouen a fost evacuată, iar un perimetru de securitate a fost instituit, anunţă prefectura, care cere locuitorilor ”să nu se ducă la faţa locului şi să lase salvatorii să lucreze”.
Ea se află în restauraţie de peste şapte ani, scrie Le Figaro.
Începând din 2021, un şantier a fost deschis la nivelul săgeţii ridicate în secolul al XIX-lea de către arhitectul Jean-Antoine Alavoine.
De mai mulţi ani, arhitecţii erau îngrijoraţi de ”probleme structurale” care afectau săgeata din fontă.
Săgeata catedralei, care era din plumb începând începând din secolul al XVI-lea, a fost integral reconstruită din fontă, după ce a fost lovită de un fulger în 1830.
Acest material, considerat modern la acea vreme, şi-a dovedit însă, în decursul anilor, slăbiciunea, iar în 1970 s-a decis consolidarea structurii cu oţel.
Lucărrile actuale vizează înlocuirea şi restaurarea unor elemente de fontă care s-au degradat.
Şantierul a fost deschis în urma unei donaţii excepţionale a sumei de 430.000 de euro, care permite totdată finanţarea unor intervenţii la nivelul podului şi instalarea unor pereţi ignifugi, dar şi la nivelul bolţilor care au fost consolidate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.