Guvernul rus a demisionat, a anunţat premierul rus Dmitri Medvedev, care a anunţat totodată modificări importante ale Constituţiei şi în echilibrul puterilor în stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aceste schimbări, atunci când vor fi adoptate, iar acest lucru va avea loc fără discuţie, vor introduce schimbări importante nu doar într-un anumit număr de articole ale Constituţiei, ci şi în general în echilibrul puterilor, puterea executivă, legislativă, puterea judiciară”, a declarat premierul rus.

”În acest context, este evident că noi, în calitate de Guvern al Federaţiei ruse, trebuie să dăm preşedintelui ţării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare, iar în aceste condiţii eu cred că era corect, conform Articolului 117 al Constituţiei Federaţiei ruse, ca Guvermul Federaţiei ruse în componenţa sa actuală să-şi deună demisia”, a adăugat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Între candidaţii la postul de premier, Reuters îi citează pe primarul Moscovei Serghei Sobianin, ministrul Economiei DmitriOreşkin şi mimistrul Energiei Aleksandr Novak.

Medvedev a anunţat demisia Guvernului la postul naţional de televiziune, alături de liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin i-a mulţumit lui Dmitri Medvedev, un aliat apropiat, pentru activitatea sa la conducerea Guvernului.

El a anunţat că Medvedev urmează să preia postul de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate rus, pe care-l prezideză liderul de la Kremlin..

El a cerut Guvernului în exerciţiu să rămână în funcţie până la formarea unui nou Guvern.

Medvedev a anunţat demisia Guvernului după ce Vladimir Putin a propus să se organizeze un referendum privind o reformare a Constituţiei ruse în vederea consolidării puterii Parlamentului şi păstrării caracterului prezidenţial al sistemului politic rus pe care-l conduce de 20 de ani.

”Consider necesar să supun votului cetăţenilor ţării ansamblul revizuirilor Constituţiei propuse”, a declarat Putin în alocuţiunea sa anuală în faţa membrilor Parlamentului şi elitelor politice - fără să prezinte însă un calendar în acest sens.

Principala măsură anunţată vizează o consolidare a rolului Parlamentului în formarea Guvernului, prin acordarea prerogativei de a alege premierul, pe care preşedintele va fi atunci ”obligat să-l numească”. În prezent, Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus confirmă alegerea făcută de către şeful statului.

În opinia sa, este este vorba despre o schimbare ”semnificativă”, în vederea căreia a spus că consideră Rusia suficient de ”martură”. Cele două Camere ale Parlamentului sunt dominate în prezent de către forţele loiale lui Putin şi nu se opun vreodată voinţei Kremlinului.

Propunerile de reformă expuse de către Putin vizează de asemenea să-i consolideze pe guvernatorii regionali, să le interzică membrilor Guvernului şi judecătorilor să efectueze sejururi în străinătate şi să oblige orice candidat la preşedinie să fi trăit în ultimii 25 de ani în Rusia.

Vladimir Putin - care potrivit legislaţiei actuale nu are dreptul să candideze în 2024 - a subliniat însă că Rusia este necesar să fie condusă printr-un sistem prezidenţial.

Astfel, şeful statului îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al Guvernului, va numi şefii tuturor structurilor din domeniul securităţii şi îi va putea demite pe preşedinţii Curţilor Supremă şi Constituţională.

Fără să facă precizări în acest sens, Putin a evocat foarte vag problema schimbării articolului care limitează numărul de mandate prezidenţiale ”la două mandate succesive”.

Aceste anunţuri vor continua, astfel, să alimenteze întrebări cu privire la viitorul său după 2024, când îşi încheie mandatul, în contextul în care nu a promovat vreun succesor şi nici nu şi-a exprimat intenţiile

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.