Pentagonul anunţă uciderea unui lider militar iranian, generalul Qassem Soleimani, în urma atacurilor aeriene la Bagdad, transmite CNN. Autorităţile de la Teheran au calificat drept o "escaladare extrem de periculoasă" uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea lui Soleimani. De asemenea, cea mai înaltă instanţă de securitate din Iran a promis să răzbune "la momentul şi în locul potrivit" moartea generalului. La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu. Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a estimat că raidul american va "declanşa un război devastator în Irak". Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis, de asemenea, "pedeapsa dreaptă" pentru "asasinii" responsabili de moartea generalului iranian, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Qassem Soleimani, generalul ucis în urma atacurilor de la Bagdad, era foarte popular în Iran şi chiar se discuta de o eventuală candidatură al lui la preşedinţie
CITEȘTE ȘI Preţurile petrolului au crescut cu aproape 2 dolari după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani
Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

UPDATE - Iranul promite să răzbune moartea generalului Soleimani "la momentul şi în locul potrivit"

Cea mai înaltă instanţă de securitate din Iran a promis vineri să răzbune "la momentul şi în locul potrivit" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în urma unui atac american la Bagdad, scrie AFP.

"America trebuie să ştie că atacul său criminal contra generalului Soleimani a fost cea mai gravă eroare a sa (...) Criminalii săi vor înfrunta o cruntă răzbunare (...) în locul şi la momentul potrivit", a declarat într-un comunciat Consiliul Suprem iranian de securitate naţională. 

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraş din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localităţile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul,  în 1979,  Suleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini şi Gărzilor Revoluţiei.

În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaştere în spatele liniilor inamice şi fiind numit şef de brigadă. A fost rănit şi a pierdut mulţi oameni, dar a şi intrat în contact cu numeroşi militari străini.

UPDATE - Irak: Statele Unite îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească "imediat" ţara

După asasinatul generalului Qassem Soleimani, aflat în fruntea forţelor al-Qods, o unitate de elită a Gardienilor Revoluţiei iraniene, ordonat de Donald Trump, escaladarea tensiunilor pare să continue între Teheran şi Washington, potrivit AFP.

La câteva ore după moartea înaltului lor comandant, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a promis să "răzbune" moartea lui Soleimani şi a decretat doliu naţional timp de trei zile.

În faţa unei situaţii care se extinde, Statele Unite şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Irakul "imediat".

Reprezentanţi ai opoziţiei democrate, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a denunţat "o escaladă periculoasă în violenţă".

"America - şi toată lumea - nu-şi poate permite o escaladare a tensiunilor care atinge un punct de neîntoarcere", a estimat ea într-un comunicat. 

UPDATE - Moartea lui Soleimani: Rebelii yemeniţi cer "represalii rapide"

Rebelii yemeniţi Houthi, susţinuţi de Teheran, au cerut vineri "represalii rapide şi directe" după asasinatul generalului iranian Qassem Soleimani în Irak de forţele americane.

Figură majoră în Republica islamică, generalul Soleimani, emisar al Teheranului pentru afaceri interne irakiene, şi un alt lider pro-iranian în Irak au fost ucişi de un raid american la Bagdad.

Acest raid a fost ordonat de preşedintele Donald Trump, la trei zile după un atac surprinzător contra ambasadei Statelor Unite.

"Condamnăm acest asasinat iar represalii rapide şi directe sunt soluţia", a declarat Mohammed Ali al-Houthi, un înalt responsabil al rebelilor, pe contul de Twitter.

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi au confiscat din 2014 capitala Sanaa şi secţiuni întregi din Yemen, ţară devastată de un război care a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

Din 2015, o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită şi aliaţii săi, în special Emiratele Arabe Unite, intervin pentru sprijinirea forţelor de la guvernare recunoscute de comunitatea internaţională contra houthi. 

În septembrie 2019, rebelii houthi au revendicat atacuri la două situri petroliere majore în estul regatului saudit, care în prezent şi-au redus jumătate din producţie. Arabia Saudită şi Statele Unite au acuzat Iranul că se află în spatele acestor atacuri. 

UPDATE - Hezbollah - Răzbunarea lui Soleimani este "responsabilitatea" mişcărilor de "Rezistenţă" din lumea întreagă

Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis vineri "pedeapa dreaptă" pentru "asasinii" responsabili de moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în Irak într-un raid american, conform AFP.

"Trebuie să aducem dreapta pedeapsă asasinilor (...) aceasta va fi responsabilitatea şi sarcina tuturor celor din rezistenţă şi a combatanţilor din toată lumea", a promis într-un comunicat şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, care foloseşte în mod general termenul de "Rezistenţă" când vorbeşte de organizaţia sa şi de aliaţi. 

UPDATE - La puţin timp după operaţiune, Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump a dat chiar el ordinul de a fi "ucis" Soleimani, un lider al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice. 

Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliţie paramilitară majoritat pro-Iran de acum integrată în Statul irakian, a murit de asemenea în acest bombardament. 

Este vorba despre cea mai importantă operaţiune de "decapitare" condusă vreodată de Statele Unite, de mai mare amploare decât cele în care au fost ucişi Abou Bakr al-Baghdadi sau Oussama Ben Laden, şefii grupărilor Stat islamic (SI) şi Al-Qaïda, a comentat Phillip Smyth, specialist american în grupările şiite armate. 

În timp ce ministrul iranian al Afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, a văzut în aceasta "o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă", un fost şef al Gardienilor revoluţiei, Mohsen Rezai, a promis că "răzbunarea contra Americii" va fi "teribilă".

De mai mulţi ani, Bagdadul este prins între cei doi mari aliaţi ai săi, american şi iranian. 

Marţi, aceleaşi părţi au reuşit să atace ambasada americană de la Bagdad, în Zona verde ultrasecurizată. 

Lovitura americană de vineri dimineaţa vine în urma acestui atac, dar şi a unei serii de atacuri contra diplomaţilor şi soldaţilor săi care durează de mai multe săptămâni. Nerevendicate, atacurile au fost atribuite de Washington forţelor pro-Iran din Irak. 

"La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american în străinătate ucigându-l pe  Qassem Soleimani", a transmis Pentagonul într-un comunicat. 

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să "răzbune" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, şi a decretat doliu naţional timp de trei zile în ţara sa. 

"Martiriul este recompensa pentru munca sa neobosită din toţi aceşti ani (...). Dacă Dumnezeu o vrea, opera şi drumul său nu se vor opri aici iar o răzbunare impacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au pătat mâinile de sângele său şi de al altor martiri", a scris ayatollahul Khamenei pe contul de Twitter. 

Generalul Qasem Soleimani a fost ucis ”într-o acţiune defensivă”

Generalul Qasem Soleimani, un important comandant militar, a fost ucis ”într-o acţiune defensivă decisivă menită să protejeze personalul american din străinătate” şi să descurajeze viitoare atacuri, a confirmat Pentagonul.

Preşedintele american Donald Trump a ordonat lovituri aeriene la Aeroportul Internaţional din Bagdad .

Conform televiziunii de stat irakiene, Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluţionare Islamice, a fost ucis de rachete care au lovit maşina în care se afla în apropiere Aeroportului Internaţional Bagdad.
După atac, preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter drapelul american.

Anterior, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că există indicii că Iranul sau forţe susţinute de acesta ar putea plănui noi atacuri, el avertizând că ”jocul s-a schimbat”, fiind posibil ca Statele Unite să ia măsuri preventive pentru a proteja vieţile americanilor, transmite Reuters.

”Există unele indicii că ar putea plănui noi atacuri, nu este nimic nou...am văzut asta de două, trei luni”, a declarat Esper reporterilor.

”Dacă se va întâmpla asta, atunci vom acţiona şi, apropo, dacă vom afla despre atacuri sau indicii, vom lua măsuri preventive pentru a proteja forţele americane şi vieţile americanilor”, a mai spus Esper.

Demonstranţi susţinuţi de Iran au aruncat cu pietre în ambasada SUA, timp de două zile, dar s-au retras miercuri, în urma suplimentării trupelor de către Washington.

Preşedintele american Donald Trump, care va candida pentru al doilea mandat în alegerile din noiembrie, a acuzat Iranul că a orchestrat violenţele. Trump a avertizat marţi că va la măsuri împotriva Iranului, darr a spus ulterior că nu vrea război.

”Jocul s-a schimbat şi suntem pregătiţi să facem ceea ce este necesar pentru a ne apăra personalul şi interesele şi pe partenerii noştri din regiune”, a spus Esper.

În timpul aceleiaşi conferinţe, şeful Statului Major al SUA Mark Milley a spus că a existat o campanie susţinută a Hezbollah împotriva personalului american cel puţin din luna octombrie şi că atacul cu rachete din nordul irakului a avut rolul de a ucide.

”Treizeci şi una de rachete nu au rolul unui foc de avertisment, au avut rolul să provoace pagube şi să ucidă”, a spus Milley.

În această săptămână, Statele Unite au trimis 750 de soldaţi în Kuweit, iar oficiali americani au declarat că alţi aproximativ 3.000 de soldaţi ar putea să fie trimişi în regiune în următoarele zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.