Cel puţin nouă persoane, inclusiv o fetiţă de opt ani, au fost ucise în urma unor explozii ale pagerelor folosite, a declarat ministrul sănătăţii din Liban, Firass Abiad, într-un interviu acordat Al Jazeera. Alte aproximativ 2 800 de persoane au fost rănite în aceste incidente, a adăugat Abiad, citat de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Libanul condamnă exploziile pagerelor ca fiind o „agresiune israeliană criminală”
CITEȘTE ȘI Cum au fost posibile exploziile pagerelor din Liban? Teoriile experţilor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Membrii „Rezistenţei”, în special luptătorii din Hezbollah, miliţia şiită libaneză, folosesc aceste pagere de mai multe luni pentru a evita utilizarea reţelelor telefonice, unde Israelul a reuşit, se pare, să se infiltreze şi să le pirateze.

Ambasadorul iranian la Beirut, Mojtaba Amani, a fost de asemenea rănit. Într-o relatare publicată de cotidianul libanez L'Orient-Le jour, o locuitoare din suburbiile sudice a relatat că un tânăr a căzut la pământ pe strada sa în timp ce se auzea sunetul unei împuşcături. „Am crezut că cineva l-a împuşcat sau că a încercat să se sinucidă”, a spus ea.

Imaginile care circulă pe reţelele de socializare arată bărbaţi cu mâinile însângerate, dacă nu chiar amputate. Alţii, la pământ, zac în propriul sânge cu răni adânci în zona inghinală sau în spate, în funcţie de locul în care se afla pagerull în buzunarele pantalonilor. Potrivit mărturiilor transmise pe reţelele de socializare, unii proprietari ai acestor dispozitive le-au simţit brusc încălzindu-se şi au scăpat de ele înainte ca acestea să explodeze.

CITEȘTE ȘI Departamentul de Stat afirmă că SUA „nu erau la curent” şi „nu sunt implicate” în seria de explozii de pager din Liban



Ministerul libanez al Sănătăţii a cerut tuturor spitalelor să fie în alertă maximă pentru a primi cât mai multe persoane rănite. De asemenea, le cere cetăţenilor „care deţin acest tip de echipamente să se îndepărteze de ele cât mai repede posibil şi sfătuieşte pacienţii care nu sunt urgenţi să îşi amâne vizita la spital”. La AUBMC, principalul spital universitar american din Beirut, serviciile de urgenţă sunt deja copleşite.

Statul evreu a fost indicat, dar nu a revendicat încă acest atac masiv şi coordonat, care ar putea fi preludiul unei operaţiuni terestre mai ample. Hezbollah, ale cărui protocoale de securitate au fost în mod clar lăsate deoparte, nu a putut comunica imediat cu unele dintre trupele sale.

„În teorie, poţi supraîncălzi bateria acestor dispozitive până când explodează. Dar din punct de vedere tehnic, este o performanţă extraordinară”, a declarat un inginer libanez în domeniul IT, care spune că nu înţelege cum s-a putut întâmpla. Potrivit Reuters, atacul a vizat modelul introdus de Hezbollah în ultimele luni.

Explozii similare au fost raportate şi în Siria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.