Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune, în mare, joi, pentru a-şi exprima astfel furia faţă de exerciţii militare comune între Seul şi Wasshington, complicând eforturile în vederea relansării negocierilor în dosarul nuclear, care s-au blocat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este vorba despre primul test de rachetă după o întâlnire-surpriză, luna trecută, între Donald Trump şi Kim Jong Un, în Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula. Preşedintele american şi dictatorul nord-coreean au convenit atunci să reia discuţiile.

Însă acest angajament nu s-a concretizat până în prezent, iar Phenianul a avertizat recent că procesul ar putea deraia dacă manevrele se desfăşoară conform programului, în august.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Statul Major Interarme sud-coreean a anunţat că cele două rachete au fost trase imediat după zori, de la Wonsan, pe coasta nord-coreeană de est, şi au parcurs 430 de kilometri înainte să cadă în mare.

”Armata noastră urmăreşte îndeaproape situaţia, în cazul unor tiruri suplimentare şi este pregătită să acţioneze”, a precizat Statul Major sud-coreean într-un comunicat.

”Îndemnăm Nordul să-şi înceteze operaţiunile care nu contribuie la liniţtirea tensiunilor militare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării Choi Hyun-soo.

Washingtonul a confirmat tirurile.

Ministerul japonez al Apărării a denunţat tiruri ”extrem de regretabile”, subliniind însă că rachetele nu au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei.

Phenianul a lansat în mai rachete similare, în cadrul unor prime teste din noiembrie 2017, ceea ce Donald Trump a respins cu un simplu gest. Era vorba despre ”ceva foarte standard”, aprecia el.

”MESAJ PUTERNIC”

Cei doi lideri s-au întâlnit la 30 iunie în DMZ şi au promis să reia un dialog aflat în pană după eşecul celui de-al doile lor summit, la Hanoi în Vietnam, în februarie.

Secretarul de Stat american Mike pompeo a declarat că discuţii de lucru ar fi urmat să înceapă la mijlocul lui iulie, însă, săptămâna trecută, Phenianul a avertizat că manevrele comune ar putea să pună totul în discuţie.

Nordul consideră că aceste exerciţii constituie o ”încălcare clară” a declaraţiei comune semnate de cei doi în primul lor tête-à-tête istoric, în iunie 2018, la Singapore.

Phenianul a ameninţat inclusiv că ar putea să-şi revadă moratoriul asupra testelor balistice şi nucleare.

Ultemele tiruri constituie un ”mesaj puternic”, ”un protest al Phenianului” faţă de exerciţii comune, comentează Cheong Seong-chang, un analist de la Institutul Sejong.

Aproape 30.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, iar exerciţiile anuale pe care le desfăşoară împreună cu militari sud-coreeni au înfuriat de fiecare dată Phenianul. Nordul le consideră o repetiţie generală înaintea invaziei teritoriului său.

Amploarea manevrelor prevăzute în august a fost redusă, cu scopul de a facilita dialogul cu Nordul, însă acesta a denunţat o ”încălcare clară” a declaraţiei comune semnate în iunie 2018 la Singapore de către preşedintele american şi dictatorul nord-coreean, în primul lor summit.

Alţi analişti consideră însă că Nordul se serveşte de manevre ca pretext pentru a-şi etala ambiţiile militare.

”Tirurile de azi se înscriu mai degrabă în voinţa nord-coreeană de a avea un program balistic avansat decât într-o denunţare a unor exerciţii militare”, apreciază Hong Min, un cercetător de la Institutul Coreea pentru Unificare Naţională.

TEXT VAG

”Nordul a anunţat în trecut că îşi va moderniza şi îmbunătăţi sistemul de apărare. Aceste tiruri fac parte din acest proiect”, apreciază el.

Presa oficială a publicat fotografii în care Kim Jong Un inspectează un nou tip de submarin - alimentând temeri cu privire la faptul că Phenianul ar dezvolta un program al unei rachete balistice strategice de tip mare-sol (MSBS).

Adam Mount de la Federation of American Scientists consideră că este clar că ”arsenalele nucleare şi balistice ale Nordului sunt de-acum îmbunătăţite, desfăşurate şi testate cu regularitate”.

”Târgul actual este următorul: «nu testaţi ogive nucleare sau rachete cu rază lungă de acţiune, iar Statele Unite nu vor vreo obiecţie»”, a adăugat el pe Twitter.

La Singapore, Trump şi Kim au adoptat un text ambiguu cu privire la ”denuclearizarea completă a peninsulei coreene” şi au convenit să lege relaţii bilaterale de un tip ”nou”.

Însă cele două părţi nu s-au putut înţelege asupra unei relaxări a sancţiunilor impuse Nordului şi măsurilor pe care nord-coreenii să le adopte în contrapartidă, iar întâlnirea de la hanoi s-a soldat cu un eşec răsunător.

Trump subliniază că relaţia sa personală cu Kim este destul de puternică pentru ca uşa dialogului să rămână deschisă.

Întrebat marţi dacă sunt prevăzute alte întâlniri, locatarul Casei Albe a răspuns ”nu, avem pur şi simplu relaţii bune. Ei probabil vor o întâlnire şi vom vedea ce se întâmplă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.